fredag 26 oktober 2007

Kanske blir det inget fiske i helgen...


...men medans vi funderar över det kan man ju fråga sig, vad heter mannen på bilden? 1. Ukko 2. Torleifi X. Torbjoern

måndag 22 oktober 2007

gädda vs. örjan

i söndags var det dags för det stora gålöderbyt. jonas och mange skulle fiska grönslemmisar i maren, medans tony och jag tidigt bestämde oss för att satsa på silverfisk längs vindkanterna.

klockan 08.00 svängde jag in framför tonys port med laxtaxin. då sussade gäddfiskarna fortfarande sött hemma med sina fruar. vid elvasnåret hade de vaknat till liv, och mange skickade dagens första meddelande som löd: "gädda vs. örjan. lycka till boys." eftersom chansen att järka upp pike i en liten marjäkel är så otroligt mycket störrre än att lura upp en höstörjan bestämde tony och jag att vi skulle köra lite fulspel. sagt och gjort, vi kontrade omgående med att skicka över en bild på tonys öring som han fick en vecka tidigare ackompanjerat med texten 1-0!

















grabbarna svalde otroligt nog betet med hull och hår, för en stund senare fick vi tillbaka ett sms som sa 1-1. precis då krokade jag fisk på en liten lilablank spöket. det visade sig tyvärr vara en grön som befann sig på havsöringsterritorium. stor besvikelse i örjanlägret, men väl värt ett bildmms till gäddpatrullen och ledning med 2-1. gäddligan hann gå upp till 2-2 och även ta ledningen med 3-2 via jonas bukkrokade snipa innan tony lessnade ur och plockade fram järkspöet. omgående klev det på en liten grön inne i en grund vassvik. gäddan vägde kanske 2 kilo, men med mästerfotograf tuben i båten såg den betydligt större ut, se själva:
det är bara betet som avslöjad gäddans egentliga storlek, men det är inte så lätt att se på en mobiltelefon. jonas började genast ringa som besatt men vi lät bli att svara för att stressa honom lite. dessutom ska man ju som bekant ha betet i vattnet om det ska bli nån fisk, och då har man ju inte tid att tjaffsa i telefon. när vi ett par timmar senare ringde till grävlingen hade de redan gett upp och var på väg hem. de hade haft uselt fiske med endast tre småpikes, men levde i tron att vi hade fiskat kalas med en fin örjan och två bonusgäddor, varav en riktigt stor, eller "minst sju och ett halvt" som jonas uppskattade den till via mobilbilden. tony och jag fick oss ett riktigt gott skratt när vi avslöjade att blankfisken var tagen en vecka tidigare, och att sjukilospjäsen var en snipa!

måndag 15 oktober 2007

Gäddfiske & bil i diket

I slutet av förra veckan skulle lillbåten flyttas från abborrsjön till gäddviken. Mörkt & regningt & jävligt - undertecknad satte gäddtaxin i diket mitt i obyggden. Det blev en lång kväll och mycket grävande i regnet innan Sigge slutligen anlände och drog upp oss med sin Jeep. Således blev båten hängandes kvar på biltaket ett par dagar innan den lämnades av i gäddviken på Lördagen. Det såg fint ut och vi grämde oss rejält över att inte ha kastat in varsitt spö i bilen. Sitter i skrivande stund och lurar på om det kan hinnas med nån tur nu i veckan, men det är mycket på jobbet så i värsta fall får det vänta till nästa helg. På Söndagen blev det i alla fall som planerat en tur i Kyrkfjärden. Vi nötte många timmar, men det va otroligt segt. Visst fick vi några mindre gäddor, men det blev ingen madam. Bilden visar Tuben som just grävt runt i mina boxar och plockat till sig en Strike Magnum som frestade en grön.

måndag 8 oktober 2007

Gäddtaxi Sthlm-Ludvika tur & retur



I helgen fyllde pappsen år så det blev en tur till föräldrahemmet. Jag kunde så klart inte låta bli att packa gäddtaxin full med fiskegrejer... Första dagen blev det en tur på en mellanstor sjö som ingår i ett större sjösystem. Den är hårdfiskad, men producerar riktigt rejäl gädda. Det va finväder och vindstilla, dvs inget idealväder för gäddfiske, men skönt att vara ute. Efter många timmars nötande fick jag ge upp lottlös. Dag 2 skulle jag ha fiskat i en centralt benägen tjärn där Tuben har en gammal båt liggandes, men den hade dessvärre blivit stulen. Jag gav mig istället iväg till en mindre sjö i byn där mamsen växte upp. Där metade jag abborre med mormor som liten parvel och det brukar bli en liten årlig nostalgitripp dit. Den är knappast svårfiskad, men båten vi har liggandes där är riktigt risig och vid förra årets tur sipprade det in lite vatten. Efter att ha "lagat" skrovet med silvertejp och ett gammalt tuggummi tog jag mig dock ut i år oxå. Jag brukar ge upp efter 10 gäddor och så blev det även i år. Det tog mig 4 timmar, men då gick ju lite av tiden till båtmeckandet... Gäddorna va upp till 3,5 kg, så det blev ingen bamse, men det va ju kul att prova grejerna och komma igång med höstfisket. De beten som gick bäst för dagen va sjunkande roachfärgad Salmo slider 12 cm på jerkspöet och flytande Strike pro magnum i fire tiger på haspelspöet. Nu smids planerna inför höstfisket och båten ska flyttas i veckan. Till nästa helg snackas det om en skärgårdtur till en vik där jag krokade en 8-kilos i våras.

fredag 5 oktober 2007

Härliga Härjedalen



Torsdag eftermiddag och gäddtaxin är packad. Jonas och Mange lämnar stan och en vägkamerablixt, lite snabbmat och ett gäng mil senare hämtar vi upp Kilis i Falun. Erik har som vanligt kittat upp med nya prylar. Denna gång har han även köpt med en flaska skumpa och vi överenskommer att korken ska smälla den dag som första kiloharren landas.

Vi bor på Svegs camping och anländer dit mitt i natten. Vi har ingen som helst aning om vart vi ska fiska eftersom Härjedalen är outforskad mark för vår del. Följande dag är vi uppe tidigt och får skrapa bilen. Det är 3 minusgrader och kylan biter i ansiktet. Men en klarblå himmel vittnar om finväder och vi börjar i Ljusnan inom Glissjöbergs/Mosätts område. Morgonen bjuder på bra fiske med spinnfluga. Jonas dänger på med ul-haspel, (ka-pluffs!), och drar fisk på fisk till sina flugviftande kollegors stora förtret. En serie märkliga händelser med ett kidnappat haspelspö, en äldre finsk man med gäll röst och dålig hörsel samt diverse tillfälligheter leder oss sedan längre upp i Ljusnan mot Linselltrakten. Vi kommer sedan att tillbringa resten av helgen där.

Jonas får igen under eftermiddagen, då vi fiskar en fin spot som är som gjord för flugfiske. Envist nötande med flugspö ger honom några fiskar, men det är Mange som dominerar. Som vanligt med gulsvart superpuppa som han fiskar i alla lägen. Under en huggperiod har han fisk på i så gott som varje kast. Kilis har också bra utdelning och när han efter mycket nötande lägger fluspöet åt sidan och plockar fram en svart spinnare tar han en 7-hektos, (se där, det är stål som gäller!). Mange kommer precis i närheten med en praktfull fisk, men tyvärr blir det ingen större än så. Erik lyckas även kroka en lekfredad öring då han har linan liggandes i vattnet och promenerar uppströms. I linje med reglerna får den så klart gå tillbaka efter ett snabbt kamerajobb.

Vi hittar ytterligare nån fin spot och får oväntat bra med fisk med tanke på hur dåligt vi känner trakten. Men Manges förmåga att så att säga ”Läsa vattnet” betalar sig. Det gör även Eriks GPS. Tyvärr får vi inte anledning att öppna champangen under denna resa så den får ligga i träda tills nästa säsong. Sammanfattningsvis är det en riktigt bra avslutning på lightfisket 2007.

/Jonas