söndag 27 april 2008

Knas

Tog en tur hem till Ludvika i helgen. På lördagen testade jag att köra budget-trolling med 5 spön och spöparavaner. Det började med att jävlas, men jag fick ordning på det efter ett tag. På eftermiddan körde jag på Hillen och Gårlången. Gick in för öring med små strikepro. Nån öring blev det inte, men istället högg det 4 regnbågar. 2 följde med upp, en gick förlorad i ett dubbelhugg och en lossnade vid båtkanten. Att det ligger en fiskodling i sjön förklarar så klart förekomsten av båge... På vägen hem skar motorn ihop - min lilla 2 hk Yama, som har gått som en klocka i 10 år, bara tvärdog. Sannolikt totalhaveri och skrotning, men den lokala dealern och reparatören får avlägga domen nu till veckan... I alla fall hade jag varit dum nog att bara ta med en liten paddel och dragit iväg utan åror. Lite motvind på det och jag tog mig fan inte hem. Fick paddla in till land och sätta mig på en brygga och hänga en dryg timme tills farsan dök upp med årorna. Det blev sent som fasen och jag va sjukt trött när jag sedan skulle pallra mig upp på Söndagsmorgonen. Trolling på Väsman med PN stod på schemat. Vi körde med mellanbåten i PN´s armada, en fullt trollingutrustad styrpulpet på drygt 4 meter. Har varit med och spinnfiskat i den förut och tyckte den fungerade lika bra till trolling. Vi körde varsin sida i båten. På PN´s sida högg 2 öringar, en på drygt kilot och en fin som vägde en bit över 3. På min sida blev det bara ett hugg, men den va lös innan jag hann börja drilla. Mitt uppe i denna fisketur blev det oxå haveri när pulklinan small. Men vi lyckades reda ut trasslet & fiska upp pulkan så att vi kunde trolla vidare... Summa: ganska mycket knas på en och samma helg. När jag satte mig i gäddtaxin för att köra tillbaka till stan va jag ganska övertygad om att bli ståendes efter vägen. Men den gamla gröna Peugeoten lyckades överraska än en gång och tog mig hela vägen hem.

fredag 18 april 2008

Kontaktannons! Gast sökes!

Hej jag är en dominant man som söker sällskap över helgen.
Du bör gilla att långsamt färdas över vatten, vara en mästare på att koka kaffe och helst ska du ha en väl ingrodd doft av fisk. Fingerfärdighet och duktig på problemlösning är ett plus. Då jag har en läggning av att trä små plastskallar på silklöjjor så hoppas jag att du har detsamma.
Om du så önskar så kan jag använda ett 8 fots spö (finns i olika hårdheter) för att ge dig lite smisk om du varit olydig, allt för våran trevnad på sjön.
Vid en ej spikad tidpunk finns det en stor chans att en tredje part gör entré som kan få både dig och mig att skaka av en näst intill evig laxfrossa.

Sol och finväder utlovas hela helgen så här har du en chans du inte får missa!!

måndag 14 april 2008

Braxen på Jerkbait!

Tony och jag tog oss en vända runt Gålö och Dalarö igår. Siktet va såklart inställt på gädda och örjan. Vi flackade runt i området och fiskade av varenda grynna, vassvik och mar vi kunde hitta. Vädret va skit - 4 grader, 6 sekundmeter nordlig vind och regn. Knappast något vidare fiskeväder, solsken och sydlig vind torde vara det enda som gäller nu när vattentempen är så låg. Örjanfisket gick så klart inte alls. Gäddfisket gick oxå dåligt, det blev några mindre gäddor, men ingen värd att nämna. Däremot hade vi ett stundtals ganska givande braxfiske - på jerkbait! Nu snackar vi så klart om det ofrivilliga ryckfiske som ibland infinner sig under vårens jerkbaitfiske på grunt vatten. Braxen går in grunt och fastnar på kroken, oftast någonstans i närheten av ryggfenan, när det ska fiskas gädda. Det garvades en hel del i båten må jag säga. Och visst är det svårt att hålla sig för skratt när man tänker på skånska specimenmetare i mysbrallor och truckermustach, som tillbringar veckor med att baka supermegaspecialmäsk och skjuta majs med slangbella, innan de blöter sina krokar. Nej fy för fan, gillar ni brax - skaffa jerkspö och wobbler med irrationell gång och stora krokar.


söndag 6 april 2008

finväder = örjan, fulväder = pike

igår hade jag bestämt mig, det var dags att äntligen byta ut braxtaxins söndertrasade ljuddämpare. det skulle vara skitväder och därför kändes det som en utmärkt lördagsaktivitet. skitvädret uteblev dock och jag kunde självklart inte låta bli att slänga in fiskespöt i bilen innan det bar av ut till nacka. strålande sol och sydliga vindar bådade gott, så jag tog en runda till baggensfjärden innan det skulle mekas bil. och vad händer? jo, redan på tredje kastet suger det i en blank fin örjan på omkring två. några rusningar och luftfärder senare stod jag där med draget i näven och snopen uppsyn, örjan gick nämligen segrande ur fajten denna gång.

med lördagens fiskkontakt i färskt minne kändes det upplagt för succé på söndagen när jag och tony på allvar skulle utmana havets silver ute vid gålö. vädret hade slagit om till grått dis och kyliga vindar, men vi trodde ändå stenhårt på projektet. det kom dock helt på skam och efter sex timmars resultatlöst fiske (okey, en efterföljare men det räknas inte) riggade vi om till gäddfiske. det gav genast utdelning i form av en 4,3 kilos madam som sög i sig tonys järk.


margädda

sen var det dött och vi begav oss hemåt. nästa fisketur blir i finväder, den saken är klar. spöt ska få följa med till skolan, om det skulle bli soligt i nästa vecka så blir det spontanfiske efter jobbet...

tisdag 1 april 2008

Blänkare ombord på premiärtur i Östersjön!

På vägen hem från Mörrum svängde vi förbi Hästholmen för att plocka med oss båten hem. Väl där så svarar inte gubben som tog hand om min trailer i utbyte mot en lax tidigare i våras. Men genom hitta.se så sökte vi upp honom, och där på gården stog som tur var trailern. Extra nyckeln var med så det hade bara varit att haka på den och dra om nu inte gubbtjuven varit duktig nog och låst fast den med en egen kätting och lås av grövre kaliber. Humm! brukar dessvärre inte resa runt med en bultsax i bagaget när man är på fiskeresor men väl en Leatherman så det var bara till att vika ut 6 centimeters filen och börja fila. Medans jag filade och Alle fått sig en skymt av Vätterns lockande vatten la han sig och vilade i båten. När kättingen tillslut var av och jag skulle till att väcka honom så möts jag av en syn jag sällan skådat. Ett Laxstånd!













Båten är nu tillbaka i skärgården och ska till och rustas inför det kommande fisket efter vandringslaxen. Drog en kort premiärtur idag för att få gasa av sig lite och smådänga lite efter en örjan eller två.
Det av fisk väg som kom ombord var en välmatat blänkandes spigg.

Vad den tog på? Myran förstårs!