onsdag 25 februari 2009

Sista chansen till anmälan!!

Gäddseminarium är väl nått för er slemfiskare?

http://www.sportfiskarna.se/aktuellt/nyhet.asp?id=1306

tisdag 24 februari 2009

förejobbet-fiske

det finns inget bättre sätt att börja en arbetsdag än med ett fiskepass. jag lyckades försova mig lite imorse, men var i allafall ute på isen vid åtta. morgonsolen och snögubben välkomnade mig!



jag hade tänkt fiska en bit ut i en skärgårdsvik som jag vet hållet både havsörjan, gås och såklart pajk. tyvärr var det alldeles för jobbigt att pulsa i snön, så jag stannade halvvägs ut i viken och satte upp mina grejer längst en vasskant. efter en timmas stiltje började jag flytta runt lite grann. fiskade på djup mellan 1,5 och 6 meter utan resultat. när jag börjat misströsta rejält framåt kvart över tio fällde plötsligt ett spö, som jag dessutom råkade befinna mig bara några meter ifrån. trodde först att det var mörten, men linan löpte fint ut från spolen och bekräftade rovfisk i andra änden. mothugg, fast fisk!

upp kom den här fina lilla snipan

jag hade bestämt mig att plocka ihop vid elva, för att hinna till skolan lagom till lunchen som serveras vid halv tolv. när jag precis tänkte tanken att det var dags att plocka upp spöna uppfattade jag en liten liten pingla. spöet längst bort betedde sig oroligt och efter en stunds duttande fällde det. jag misstänkte att det var dags för dagens snipa nummer två, men där hade jag fel!

bajsnödig självutlösarbild

till min förvåning kom det upp en borst, ganska rejäl sådan. berkleys digitalvåg säger att den väger 0,89 kg. om nån undrar varför den har skäggtöm som en torsk kan jag meddela att det är en igel. det kändes som en bra avslutning och jag packade ihop. imorgon blir det ett nytt pass före jobbet, riktat gäddfiske lutar det åt. ikväll blir det panerad borst, folköl och champions league. bra skit!

måndag 23 februari 2009

Trolling!

Så här blev resultatet efter några kvällars gnetande med att snickra ihop en 1 meters låda till alla löj-tackel.

Trolling forum

Ett nytt forum endast riktat till oss trollingfiskare har äntrat scenen.


scandinavian-trolling

söndag 22 februari 2009

en dag då man borde stannat hemma

efter lördagens succé på värtan var jag pepp inför fiske idag igen. vi testade ett nytt gösvatten som skall vara hett. tyvärr var vädrets makter inte alls på vår sida. lördagens strålande solsken hade bytts ut mot ett rejält snöfall och kraftig vind. efter en stund på isen såg det ut såhär.


översnöat spö. finns ett hål nånstans under spötoppen...

det luktade fiasko lång väg och så blev det. vi kämpade på och flyttade runt mellan 7.30 och 12.30, sen gav vi upp. totalt gav dagen en liten gäddsnipa för grythen och inte ett skit för mig. man kan bli trött för mindre och det visar hobbyfinnen prov på här!



själv väntade jag med tuppluren tills vi var i bilen på vägen hem. nu väntar en veckas sportlov för min del. jag ska visserligen jobba lite men det skall även bli en hel del fiske! rapport kommer...

lördag 21 februari 2009

värtan cup ismete 2009

av princip är jag lite skeptisk mot det här med tävlingsfiske och jag skulle inte komma på tanken anmäla ett eget lag. varför trängas med 100 andra på begränsad yta när man kan fiska ensam någon annanstans där fisket dessutom är bättre? fredde, som har värtan som hemmavatten, hade dock anmält ett lag. när hans teamkamrater hoppade av frågade han om inte jag ville vara med istället, och då ställde jag såklart upp, trots att jag normalt sett är en principfast man. fint prisbord utlovades och dessutom äran att få sitt namn på det fina vandringspriset.


åtråvärd pjäs

i god tid innan tävlingen hade jag pumpat henke på söders på information om heta ställen, och fått ett fint område utpekat på sjökortet. dagen innan tävling fick jag veta att det stället inte ingick i tävlingsområdet, på grund av dålig is. surt, men inte mycket att göra åt. henke pekade ut ett nytt ställe i samspråk med pierre reif. när två riktiga gäddrävar är överens om ett ställe kan det knappast vara annat än bra!

på morgonen när vi anmälde oss åkte vi på bakslag nummer två. vårt nya ställe låg utanför tävlingsområdet, och vi kunde alltså inte fiska där heller! vi fick panikbesluta oss för ett nytt ställe, och valde att hålla oss i närheten av området som firma reif & sandahl pekat ut.

när startskottet gick valde de femtio lagen lite olika taktik. vissa sprang som idioter för att hinna först till sitt tänkta område, medans andra tog det lugnare och satte ut sina grejer snudd på inne i hamnen. vi småsprang i början men när vi insåg att inte så många gick åt vårt håll tog vi det lugnt. väl framme var det bara två lag till som orkat gå lika långt som oss, och de stannade före oss på ett ställe som inte såg speciellt hett ut.

vi skickade ut grejerna en bit ut fram land, och sen började väntan. laget intill drog en gädda nästan direkt, men hos oss var det dött. då är det lätt att börja misströsta, men vi hade redan innan bestämt oss för att fiska aktivt och flytta mycket, och det gjorde vi. fredde flyttade utåt, medans jag flyttade inåt. när inget hände gjorde jag en liten desperatgrej och skickade in ett spö ända in i vasskanten. smack, hann knappt gå därifrån innan det small! en godkänd gädda på ungefär 4 kg och plötsligt var humöret på topp igen! vi flyttade bums in fler grejer längs kanten och micke boettge som vägde in första fisken hann knappt lämna oss innan nästa godkända gädda högg, även denna på mitt spö.

när vi krokat av och säckat gäddan fällde freddes spö intill, men det resulterade i tom krok. den proceduren upperepade sig tre gånger i rad, och fredde började seriöst undra om det var mörten själv som drog av. han fäste linan extra hårt så att det inte skulle kunna ske, och när spöt fällde för fjärde gången var han säker på fisk i andra änden. fast sådan blev det också, och när fisken kom fram till hålet såg han att det var en stor gös! lite lagom retfullt spottade den ut mörten och simmade iväg. jobbigt som fan för fredde att se sitt nya gös-pb försvinna, men gös räknas inte så det var ingen tävlingsmässig katastrof.

jag flyttade ett spö till gösområdet i förhoppning om att det fanns fler. samtidigt drog fredde sin första gädda, även den godkänd. medans micke skrev in gäddan i protokollet fällde mitt nyflyttade spö, och denna gång blev det fast fisk på riktigt! upp kom en gös på 4,1. trevlig och oväntad bonusfisk, men otroligt frustrerande att den inte räknas i tävlingen! vi visste att vi låg med i toppen och en fyrakilos fisk hade fört oss upp i ledning. en liten stund senare drog fredde en likadan gös i hålet intill. 3,9 vägde den och då var vi alltså uppe i åtta kilo fisk utom tävlan. suck!


bonusgös nummer ett, ismete-pb för undertecknad

vi fortsatte att flytta längs vasskanten och det resulterade i två snabba fäll för mig. den första på ett helgalet spö som satte på tre decimeters djup. fisken rusade rakt mot vassen, men det blev tom krok i mothugget. strax efter högg det på mitt andra spö, och där kom dagens största för vår del, en gädda på fem. den förde helt oväntat upp oss i ledning! vi kunde hela tiden följa de andra lagens resultat på nätet, och vi visste att vi låg två kilo före närmaste konkurrent. en gädda till hade känts bra, och vi gjorde en sista flytt. fredde flyttade tillbaka där vi varit tidigare för att "sätta stopp" ett annat team som närmat sig, och jag drog iväg mina tre spön åt andra hållet. jag bytte till fräscha mörtar och mäskade med mörtslamsor i hålen - allt för att lura upp en sista gädda och säkra segern. och det gick hem! en gädda på 3,6 kunde inte motstå doften av mörtslamsorna och förde upp oss på slutvikten 19,25 kg, nästan fem kilo före tvåan.

precis efter min sista gädda signalerade teamet intill att de hade landat fisk. vi skyndade dit, och det visade sig att de tagit dagens största gädda. det var för övrigt deras första fäll, och den kom 13.56, fyra minuter före tävlingsslut! den vägdes in på 10,0, snacka om bra avslutning på dagen. den klippte deras största mört, och hade precis tryckt en en fet sutare som stack upp ur svalget. vadå hungrig?


team rotan river's tia, kolla sutarfetman

deras spö satt endast 15 meter från freddes, tänk om den huggit där istället... då hade vi plockat hem såväl största fisk som högsta totaltvikt. men det hade ju varit lite för bra för att vara sant. det var det för övrigt ändå, fem godkända gäddor och två kalasfina bonusgösar är ett grymt resultat på värtan!

vi kunde med lätta steg gå de två kilometrarna tillbaka till sportfiskeboden och prisutdelningen. vi valde varsin ambassadeur pro rocket, men det känns ändå som att äran och våra namn på bucklan är viktigast!


två nöjda fiskare

nu har jag firat med pizza och folköl. snart är det sängen som gäller, för imorrn blir det fiske igen. seriös satsning på gös, men frågan är ju om det går att slå dagens gösresultat... tveksamt!

tisdag 17 februari 2009

Grönt gösfiske

Det är bara att erkänna - FK Batong behärskar ännu inte gösfisket från is. Idag tog jag en ledig förmiddag från jobbet och va tidig ute på Orlången. Redan innan jag fått ut alla spön kom det en grön. Efter en dödperiod och lite trixande fick jag fart på fisket igen. När jag plockade upp grejerna vid lunch va 6 st gröna landade. Hyffsad medelvikt med hälften av fiskarna runt 5 kg. Hade ytterligare ett fäll där jag misstänkte gås, men den gick förlorad så det lär vi aldrig få veta. Vän av ordning undrar såklart om stålvajern är boven i dramat, men den kan jag inte skylla på. Fiskade uteslutande med nylontafs - bilden kommer från arkivet...

söndag 15 februari 2009

gryningsgädda

i lördags var min tanke från början att köra ett halvdagspass, för att hinna med fotboll efter lunch, och sedan satsa rejält på söndagen. sen insåg jag att fotbollen denna helg låg på söndagen, så det blev ändrade planer. grävlingen var på utflykt norrut så det var fiske ensam eller med jimmy som gällde. jimmy var högst tveksam kvällen innan och snackade en massa om att hans sociala liv hade utarmats sedan han började fiska. jag sa åt honom att stanna hemma och sova, men kl 06.01 lördag morgon ramlade det in ett sms som undrade när vi skulle åka... haha.

jag hade långtgående tankar på ett fiske längre norrut i mälaren, men det blev till sist ett latmansfiske i hemmahamnen. det finns en fin 6-metersplatå med djupare vatten omkring som jag länge har velat testa, och nu hamnade vi där.

grejerna var ute strax efter gryningen, och relativt omgående small det på en av mina bottenplacerade mörtar. gåsförhoppning, men självklart var det en grön.

mälargädda i gryningsljus

denna tidiga fiskkontakt gav mersmak och förhoppning om ett hyfsat fiske. jimmy, som enligt mig är totalt dum i huvudet, skulle gå på djurgårdens träningsmatch mot sirus som började efter lunch. jag fattar inte vad som kan driva en människa att kolla på utomhusfotboll en iskall februaridag, men det är ju inte mitt bekymmer... hur som helst behövde han dra vid elva. fram tills dess hade det inte hänt ett dugg mer efter första gäddan! strax innan jimmy skulle gå fällde i allafall ett av hans spön, och resulterade i tom krok vid mothugg.

jag stannade kvar ensam på isen med alla 10 spön ute. gjorde ett par flyttar under dagen och det gav totalt en liten snipa till. efter en lång kall händelselös dag kändes det mindre lockande med fiske på söndagen, så jag ställde in det planerade förmiddagspasset som jag och tobbe skulle ha förlagt norr om stan.

nu väntar en ny jobbvecka. om den kommer att innehålla någon form av fiske återstår att se, men i bästa fall så kanske det kan bli något. annars är det värtan ismete cup på lördag och ett rejält pass gös på söndag som gäller!

onsdag 11 februari 2009

bra avslutning på en dålig dag

idag hade jag nöjet att förlägga ett ismetepass under arbetstid. vi hade friluftsdag på plugget och ungarna var ute på diverse aktiviteter. jag och christian skulle göra en eld och ha korven klar för grillning lagom tills vandringsgruppen passerade en liten sjö ute på nackaskogen.

christian skulle komma med ved och korv klockan elva. jag tänkte vara där tidigare och få ett par timmars fiske innan kidsen dök upp. problemen började redan på vägen dit, halvvägs genom länken insåg jag att stövlarna låg kvar hemma. bara att vända bilen och hämta, suck!

väl framme i rätt område frågade jag ett äldre par om vägen. de delade glatt med sig av en vägbeskrivning och jag dundrade iväg in på skogsvägarna. jag tyckte att det kändes väl långt och till sist fanns ingen väg längre. det var isigt utav helvete och plötsligt insåg jag att jag kanske inte skulle ta mig tillbaka med mina gamla usla vinterdäck. jag fick ta sats på ett ställe men det gick bra. jag följde en annan väg och fick syn på sjön genom skogen. ställde bilen och släpade med mig fiskepulkan ner längs en isig stig och genom snårskogen för att komma fram till sjön. väl där möttes jag av en skylt som talade om att jag var vid fel sjö. ännu större suck, när skulle eländet ta slut?

det var bara att släpa tillbaka alla prylar genom snårskogen och upp för den isiga backen. tillbaks till bilen och iväg igen. försök nummer tre ledde mig äntligen rätt, och spöa var riggade och klara klockan elva. jag valde att sätta ut längs en bergskant som såg het ut. jag har hört ett rykte om att det tidigare planterats ädelfisk i sjön, och min teori var att jag skulle kunna komma i kontakt med eventuella kvarlevare genom att placera små mörtar på botten i sjöns till synes djupaste del.

en dryg timma senare hade det inte hänt ett skit. ungarna kom, grillade, och drog vidare. när jag blivit ensam igen flyttade jag om alla spön till en grund kant nära land. brydde mig inte om att loda ut botten utan släppte bara ner under iskanten. hann inte mer än sätta ut alla spön och hjälpa christian att bära lite grejer till bilen innan närmsta spöt fällde. upp kom den här:



en alldeles kolsvart gädda med guldgul buk. fet och fin, dryga 3 kilo. lite oväntat! dessutom med ganska rejäla bitmärken från en grövre pike. christian plåtade åt mig, sen drog han. då small det igen på spöt längst bort. en kort språngmarch senare låg nästa gädda på isen. en snipa, men om möjligt ännu mörkare än första gäddan!


stålgrå snipa utan teckning

hann knappt kroka av snipa innan nästa spö fällde av. ytterligare en fisk i trekilosklassen fick syna isens ovansida. längre och smalare än den första, och även denna med rejäla bitmärken. jag flyttade om några spön och drog två gäddor till i rask följd. båda lika mörka och mystiska, med guldgula magar.


gäddbuk

sanslöst vackra gäddor. jag har aldrig sett något liknande, men jag har heller aldrig fiskat i en sjö med så mörkbrunt vatten som i denna. fem gäddor mellan kl 13 och 14 tyder ändå på ett hyfsat bestånd, och 3 av 5 hade ganska rejäla färska bitmärken. det finns alltså större fisk i området, mersmak! skulle mer än gärna posera med en alldeles svart tolvkilos...

lördag 7 februari 2009

Bakom kulisserna!

Som en liten sporre och tips om och hur stor laxen ska tas så publiceras här,

Mörrum! bakom kulisserna.

För att orka med en hel dag vid ån krävs rejäl mat.

Om ändå orken tryter så delar man pool med fyrhjulsdrivna.

Och sista hjälpen ala Odell.

Och skiter det sig ändå, finns det en moppe som matchar muschen.

torsdag 5 februari 2009

en dålig dag på sjön...

...är alltid bättre än en bra dag på jobbet! ett fint gammalt ordspråk som stämmer väl in på denna dag. jag, jonas och två tredjedelar av sollentunaligan körde ett förmiddagspass med hopp om några gäddor före jobbet. i bästa fall även en eller annan gös. våra förhoppningar kom dock på skam. 4 timmars fiske med 20 spön gav totalt 2 fäll. jonas missade en misstänkt gös tidigt imorse, och jag drog en gäddsnipa strax efter det. sen var det dödens dött fram till elva när vi packade ihop.

när jag kom hem väntade ett brev från sveaskog innanför dörren. spänningen var stor när jag slet upp kuvertet, men dessvärre fick jag samma trista besked som förra året, dvs ingen tilldelad plats. hobbyfinnen fick samma besked. nu återstår ett ganska svårt val - att ta en av görans och rogers förmodade platser, eller ligga på telefonen utav helvete och försöka få en återbudsplats. för min del lutar det åt alternativ nummer två.

förresten, braxtaxin fick behandling hos vasa bilservice i måndags. felsökning och rengöring av luftmassemätaren kostade 300 pix och efter det går bilen som en pärla igen! hoppas det håller i sig... nu: back to work!

måndag 2 februari 2009

tre sorters rovfisk

helgens ismetepass numero dos förlades till ytterligare ett okänt vatten. en större insjö norr om stan som sägs vara en bra gåssjö, dessutom skridskofri av någon märklig anledning. vi hade rekat på eniro och hittat en snygg udde med ett par små öar utanför. när jag sedan av en slump sprang på en djupkarta över sjön och såg att djupaste partiet fanns en bit utanför öarna var det liksom inget tjaffs, det var där vi skulle hålla till.

vi anlände i god tid och borrade ut grejerna på frivattnet. nya finska kvalitetsborchen fick gå varm och gjorde det med ackuratess. den måste vara mitt mest prisvärda fiskemässiga köp någonsin! första timman var lite trög, men vid halv niotiden började det hända grejer. jag drog två gäddor och jonas hade åtskilliga resultatlösa petfäll. även jag fick smaka på petfisken och vi misstänkte starkt att det handlade om kinkiga gösar.

jimmy, som hade festat rätt hårt dagen innan och mådde som han förtjänade, hade ingen vidare utdeling. hans första fäll kom sent men det gav i allafall fisk, årets första borst på ismete.



efter ytterligare några missade fäll tröttnade grythen och bestämde sig för att knyta om samtliga spön till nylontafs. knappt hade han börjat innan en av nylonriggarna fällde. upp kom den här.


romfet gös

dessvärre valde denna gås att inte kinka och peta, utan hade svalt hela mörten ända ner i svalget. trots ihärdiga försök att lossa kroken gick det inte och det blev motvilligt catch n kill.

efter detta hände inget mer av intresse. vi stannade till klockan ett enligt planen och drog oss sedan hemåt. mängden göskontakter gör dock att det blir ett återbesök snart, med fjollnylontafs. bristen på skridskoåkare är också ett tungt vägande argument. dock kröp det efter lunch fram ett gäng täbybönder som lekkörde med sina gamla skrotbilar på isen. de kom lagom tills vi skulle gå hem och höll sig på andra sidan sjön, så det störde inte oss egentligen, mer än att det är första klassens miljöförstöring för nöjes skull. känns inte försvarbart.

nu väntar en veckas jobb innan det blir fiske igen. avslutar med en bild på mörttaxin fullmatad med ismeteprylar.