måndag 30 mars 2009

after work

i lördags kväll smidde jag långtgående planer på ett liten eftermiddagsismete på söndagen efter hemkomsten från mörrum. kalle var på och jag såg fram emot det som fan. när det väl var söndag var dock kalle så bakis att han inte pallade, och jag lyckades inte hitta någon annan som ville följa med, så fisket blev inställt.

fiskesuget fanns dock kvar, så jag och jimmy körde ett extremt spontant pass idag efter jobbet. vi var på plats vid kvart över 6, lite sent, men nu när vi ställt om klockan har vi fått en timmas extra fiske, så det var helt okey.

redan innan vi fått ut alla grejer fällde ett av mina spön. det hade dragit ut en del lina och jag trodde på pike, så det fick bli ett resolut mothugg utan tjaffs. upp kom en tom krok utan något som helst motstånd. märkligt, man brukar alltid känna lite motstånd när kroken lossnar från mörten. ett av jimmys spön fällde samtidigt, men det var mörten själv som dragit av.

en stund senare får jag dubbelfäll, två spön drar av exakt samtidigt. läckert! snabbt mothugg på spö nummer ett gav samma resultat som första fällen, nämligen tom krok utan motstånd. frustrerande! fäll nummer två var orsakad av mörten.

sen fortsatte det att peta och kladda, jag hade ytterligare två rejäla fäll där mörten blev stulen, och det började kännas lite tröstlöst. men så fick jimmy ett fäll där fisken drog ut rejält med lina. fast fisk i mothugget, men den gick fast i botten och försvann. surt sa räven, men det gav mersmak och vi nötte vidare. en stund efter åtta fick även jag ett fäll där fisken rusade ordentligt. mothugg efter 20 fot gav en skaplig gös.


nattgås på 3,98 kg

vi fiskade en timma till, sen gav vi upp. medans vi plockade ihop hände det märkliga, ett av jimmys spön fällde framför näsan på mig. vi trodde såklart på ytterligare en mörtfäll, men denna gång drog det ut lina i skaplig takt. jimmy som inte var helt nöjd med att vara fisklös lyckades rädda namnet i sista stund med en ovägd gös på ungefär två kilo.


sistasekundengås

plötsligt kändes det lite surt att vi plockat ihop, men för att orka med jobb behövs sömn så det var nog lika bra trots allt. det lutar starkt åt ett nytt pass på onsdag, sen vetefan om man vågar gå på isen någe mer...

lördag 28 mars 2009

mörrum dag två

för att göra en kort historia av en lång pina så har sex fiskare totalt fångat en enda fisk under dag två. det var göran som lyckades rädda namnet med en örjan på ungefär två kilo på vittskövle. övriga kammade noll, dock hade grythen en stor fisk på även idag, på samma plats som igår. fisken drog ut nästan all lina på spolen innan den gick loss, även det scenariot känns bekant från igår. resten av dagen hade vi inte ens ett hugg, och det gällde även de flesta andra. totalt såg vi två fiskar landas under hela dagen, vilket är snudd på katastrofalt dåligt.

dock är det så att två dagar vid ån sliter. grythen har snackat om robsinson avsnitt två hela dagen, men redan vid första reklaminslaget såg det ut såhär i soffan:



djup soffsömn med snus under läppen. det skulle vara kul att jävlas lite med honom men han ska få sova ifred...

fredag 27 mars 2009

mörrumspremiär 2009

så var det äntligen dags för årets mörrumspremiär, helgen vi gått och suktat efter i flera månader. i söndags när jag och grojten satt i snöstormen på värtan och spekulerade kom vi fram till att det var fullständigt skitsamma hur mycket det snöade i stockholm, så länge det INTE snöade i mörrum. vad tror ni händer nästa dag? jo, en decimeter snö i blekinge! dagen efter drog det in en kallfront med minus ELVA! de fyra grader som vattentempen varit uppe i gick bums ner till hälften, och plötsligt hade förutsättningarna förändrats från goda till medelmåttiga.

vi som åkte ner i år var jag och grojten, göran och roger, rogers son stefan samt hans kompis jonas. vi fiskade på lite olika lokationer, från pool 15 nere vid havet upp till vittskövle. roger som fiskade i pool 32 visade snabbt klassen och krokade på en örjan på dryga två efter en halvtimma.



jag och jonas som fiskade ett par hundra meter upp från roger kände ingenting. efter en timma började en viss frustration infinna sig. det gjorde den i och för sig redan efter fem minuter, men när roger vid tiotiden hade dragit tre fiskar kändes det som att det var vifträvarnas dag.

efter lunch fick vi rapport från göran, som hade haft sitt livs fiske! på första kastet hade han krokat på en hybrid på nästan 7 kilo, och sen sugit på en örjan på tre och en hyfsad laxhona inom tio kast. efter det var det liksom färdigfiskat...

själv nötte jag på mer eller mindre konstant hela dagen, och ju fler viftfiskare som drog fisk, destå mer utsiktslöst kändes det för mig som fiskade stål. jag hade helt och hållet gett upp tanken på att få fisk, men vändningen kom när två infödda tjock-ungar skickade på en riktigt rejäl laxhona på nånstans mellan åtta och tio kilo. med tanke på den komiska drillningen kändes det som ett stort skämt att fisken kom upp på land, men till sist blev det ändå så, mot alla odds. nötkrämsungen fiskade med ett guldblankt skeddrag, och härmapa som jag är skickade jag på det mest liknade jag hade. ett hammer i koppar med orange detaljer. jag hade inte dängt allt för många kast innan det smackade i fisk, en ganska tung sådan. fisken rusade inte speciellt mycket, men den var tung och stötte mot botten en bra stund innan den visade sig. jag gissade tidigt att det var en lachs, och det visade sig stämma. en honfisk på 4,9 kg som fick gå tillbaka i ån efter snabb vägning och fotografering.



fisken klev på vid kvart i fyra, och drillningen pågick i drygt tio minuter. fantastiskt att en mager utlekt fisk kan bjuda en så bra fight! efter det kände jag mig ganska nöjd, och novisen jonas hade helt samma inställning. vi packade in oss i rogers rymdskepp(en volvo s80 med v8 och allt extra lull-lull) och tutade iväg till resten av boysen som hade gett upp och landat med en öl vid laxerian. väl där fick vi veta att stefan hade dragit en örjan och en båge i pool ett, och roger hade dragit ytterligare tre fiskar, en örjan och två regnbågar, totalt sex fiskar! undrar ni hur det gick för grojten? trots på papperet mycket bra pooler fiskade han totalbom. en stor tappad fisk i pool 18 på eftermiddagen var det enda som är värt att nämna. mer detaljer kring det äventyret får han fylla på med i ett eget inlägg.

om man summerar dagen kan vi än en gång konstatera att gammal är äldst. roger sex fiskar, göran tre fiskar... ingen av oss ungdomar har kommit ens i närheten av det, hatten av för viftgubbarna. men imorgon är det stålet som ska dominera!

onsdag 25 mars 2009

En dag kvar...


Om några timmar åker vi. Imorgon bitti smäller startskottet i Mörrum. Tyvärr har snöoväder och minusgrader kylt ner vattentempen, men än så länge är den iaf högre än förra premiären. Väskorna är packade och prylarna kittade. Ser fram emot att spinnfiska ståendes på land med ett spö i handen och en liten beteslåda i fickan. Inga isborrar, mörthinkar, pulkor, inga ismetespön, ingen båt, inga trollingspön och stor betesväska. Ingen bensin, inget trailande. Inga jerkbaits, riggar, ekolod, inga utombordare. Inga ankare, rep, åror, paddlar. Inget stormkök, inga vadare, linutlösare, planerboards, tält eller spöhållare. Inga tafsar, löjtackel, flöten, flytoveraller. En fiskare. Ett par gummistövlar. Ett spö. Massor av salmonoider. Inget bök, inget släp & inget tjafs!

tisdag 24 mars 2009

Jimmy

Fast jag ännu inte hunnit träffa FK Batongs senaste medlem, så har jag ändå hunnit bilda mig en bild av Jimmy.

En låt om Jimmy.

känsliga tittare varnas

Löja

Drog en repa till Regalmarin igår för att kitta upp med löja och all diverse utrustning som man aldrig får nog av.
Till min stora besvikelse så hade dom tomt på lagret. Blev smått ställd då jag siktat in mig på löjfisket i många veckor nu.
Försökte lirka av Hedin ett gäng för nån vecka sen, han hade men inga till övers.

Tröst köpte ett löjsubstitut i form av Baitrix Tunable, gummi löjor med metalskena i som går att forma som en av äkta vara.
Fick dock napp idag!
Efter ett tips av trollar´n så kom jag i kontakt med guiden Jocke Sandgren som hade lite löjor på lager.

Löjfisket är räddat!

After work med pennalister



16.15. Har åkt direkt från jobbet till isen och sätter ut grejerna. Har laddat med ett jävla fjäskande idag. Pennalistgösarna ska blidkas till matlust. Har knutit om alla tafsar till nylon med fjuttkrok. Lätta blyn. Batteridriven syrepump har stått på hela dagen i mörthinken för att hålla betet fräscht inför eftermiddan. 16.30. En vippa löser ut från linan. Kommer fram till en söndertuggad mört som spottats ut. Nåja... Låt dom hålla på dom jävlarna. När det kommer till fiske har jag ett sjuhelvetes tålamod. 17.00. Hetsar iväg till bilen för att snurra P-skivan. Tuben ringer på vägen tillbaka till fiskeplatsen. Är borta 3 minuter och då har dom minsann passat på. Spö nr 2 står med rest vippa. Varvräknaren visar 10 fot. Spottad mört igen. Nåja... 17.07. Fäll igen. Tuben får hänga med via telefon. Sitter fast fisk i mothugget. Men det är en grön. Kunde man väl ge sig ifan på... 18.25. Har hunnit trycka i mig 4 mackor och deppa lite när det pinglar till. Fast fisk i mothugget. Efter lite drill kikar det upp en 2-3 kilosgös i hålet. Spottar ut mörten framför näsan på mig och dyker tillbaka ner i vattnet. Nåja... 18.45. Fäll igen. Men nu jävlar. Spottad söndertuggad mört. 18.47. Fäll igen. Spottad söndertuggad mört. 19.00. Mörkret har fallit över såväl viken som undertecknad. Smått psykotisk vandrar jag planlöst runt med ficklampa och lyser på vipporna. Pratar för mig själv. Kliar mig i huvet. Kliar mig i skägget. Det har blåst 8 sekund hela eftermiddan. Snöstormar har dragit förbi. Va fan håller jag på med? Vem är jag? Va fan gör jag här? Va ska det bli av mig? Skymtar män i vita rockar där i vasskanten. Har dom kommit för att hämta mig? Sätter mig ner och begraver ansiktet i händerna. Försöker lyssna efter pinglorna. Hör pinglor hela tiden. Överallt. Kan inte sortera mellan inbillade och verkliga ljud. 19.15. Pling! Men den va väl ändå på riktigt? Kommer på fötter. Irrar runt i mörkret med lampan. Hittar det antastade spöet. Mothugg. Fast fisk. Gås. Trasig ryggfena. 3 kg, typ... Orkar inte väga. Orkar inte bemöda mig om att ta en vettig bild. Fanskapet får gå tillbaka. 20.00. Packar ihop. Åker hem.

måndag 23 mars 2009

Salmonoider VS Krokodiler

http://www.fiskesnack.com/fotoalbum/showimage.php?iid=63073&cid=8&scid=0&sort=date

Apropå den diskussion som just nu förs kring presentationsordningen i ligan. Den här bilden säger ju en del. Eller som någon vis person hävde ur sig: Pike - all other fish are just bait!

söndag 22 mars 2009

ovädersfiske

det var inte helt långt borta att dagens eftermiddagsfiske ställdes in. prognosen lovade ett mäktigt väderomslag och jag kände av nattens debaserbesök. till sist tog vi oss dock ut på sjön. vädret var inledningsvis hur skönt som helst, halvklart snudd på sol och svaga vindar. fisken lyste dock med sin frånvaro och det kändes länge som att det kunde bli en riktigt totalflopp.

senast vi fiskade eftermiddag hade vi nån slags liten rush vid femtiden. strax efter fyra sprang grävlingen bort till bilen för att snurra på p-skivan innan den heta perioden. mycket vältajmat var det, för precis när han hade kommit tillbaka fällde ett av hans spön. det var fisk i andra änden som drog iväg in mot vassen, men mothugget gav endast en tom krok. misstänkt gås helt klart. en stund senare fällde ett av mina spön som varit oroligt en längre tid. äntligen, tänkte jag, men det var troligtvis mörten själv som dragit av.

efter mörtfällen dog det fullständigt, och det började dessutom snöa ganska ordentligt. nu kändes allt utsiktslöst, men vi ville inte riktigt ge upp innan mörkrets inbrott. och tur var det, precis när dagens sista ljus höll på att lämna oss fällde ett av mina spön. tung fisk! ett par skapliga rusningar och jag gissade på en gädda kring 5 kilo.



gäddan visade sig vara en gås på 3,52! otroligt stark och jag blev uppriktigt förvånad när det stack upp ett göshuvud ur hålet. nu kändes det plötsligt intressant att stanna kvar ett tag. efter mörkrets inbrott fick vi ytterligare en fäll, denna för mr gryth. sin vana trogen drog han en gås i matstorlek.



finnen tänkte givetvis direkt på den där tomma platsen i frysboxen, men efter diskussion med mr tub fick även denna lilla dam gå tillbaka. lilla och lilla förresten, den vägde ungefär 2 kg trots att den ser tyngre ut på bilden. efter det plockade vi ihop. när vi hade endast ett par spön kvar fällde ett för oss var! båda mörtarna blev utspottade, men vi insåg att vi plockat ihop alldeles för tidigt. det kändes lite för besvärligt att sätta ut grejerna igen, så vi plockade ihop det sista och åkte hemåt. men om det blir ett kvällspass till innan isen går så ska vi fan hålla ut!

Ordnung & reda i fiskeligan

Igår drämde ju Jimmy till med ett klubbrekord på borst när vågen tyngdes ner till stadiga 1.445 gram. Under kvällen redigerade jag ligan, då det slog mig hur fruktansvärt spretig vår tabell var. Kategorierna redovisade allt från 3 till 6-7 fiskar. Havslevande & älvvandrande laxar och öringar jämfördes med insjöfiskar osv. Nog för att det doppas pungar i vattnet, men nån måtta får det vara... Vän av ordning gick därför idag och satte sig för att konsekvent råda bot på tocken otyg! Fiskarna redovisas nu med de 3 största av varje art, således finns det, precis som vid all annan sportslig aktivitet, tre platser på pallen. Kategoriseringen är densamma som vid storfisksregistrering hos sportfiskarna, exempelvis insjööring & havsöring skiljs åt. Sen uppenbarade sig ett problem: Antalet sektioner ute i högerkanten räckte inte. Konsekvensen av detta blev att kategorin harr inte fick plats. Anledning: endera behörighet eller IT-handikappad. Vilket som - skulle önska att någon av mina klubbkamrater snarast rättar till detta. Det korrekta resultatet i ligan ska vara: 1. Sigge - 1.400 g - Tirtjam, 2. Tony - 1.100 g Tavvaätno, 3. Tony - 1.000 g - Härjedalen. Diversefiskligan försvann oxå. Eftersom den sedermera kommit att innehålla mer än bara landade fiskar kan man ju kanske fundera på om den, vid eventuellt vidare existensberättigande, bör döpas om till något i stil med: Diverse upptåg. I kategorin insjööring, där vi måste bättra oss med sådär en 3-4 kilo, hade jag ingen kunskap om vilken den tredje största fisken är. Den som vet det får mer än gärna peta dit nr. 3. Man kan oxå fråga sig om det skulle vara på sin plats att ha en liga för sik. För egen del känns det ganska egalt, men för er som tycker om att vifta kan det kanske vara skoj. Det som talar emot är möjligen att ingen av oss fiskar riktat efter sik, då den endast kommer som bifångst vid harrfisket. Vi har ju exempelvis ingen liga för brax, fastän vi av misstag krokat ett antal klunsar vid spinn - och jerkbaitfiske efter gädda... Det va alles - Erik, Tuben, Tony, eller den som kan? Vänligen ta tag i bristen på kolumner ute i högerkanten så snart som möjligt.

lördag 21 mars 2009

pung och pb och bajs i skogen

idag var jimmy, kalle och jag ute på insjöfiske. nordanvindar och uselt fiske enligt huggtabellen bådade inte allt för gott. men hemma i soffan får man ingen fisk oavsett förutsättningarna...

kalle var mer sugen på frivatten medans jimpa och jag hade bestämt oss för en vassvik med tillflöde. nästan omgående fällde det för mig i vasskanten och lite oväntat var det denna firre som kom upp.


skabbig borst på 6-7 hg

efter borsten dog fisket totalt. jimmy, för dagen extremt bajsnödig, gjorde allt för att blidka fiskegudarna. teorin var att en doft av pung borde ge fiskelycka, och jimmy är inte den som tvekar att visa pungen, det vet vi sedan tidigare. att doppa pungen i nollgradigt vatten är dock ett tilltag som jag inte sett tidigare...


pung på väg mot vattnet, viss censur med respekt för känsliga läsare...

pungdoppet gav inget omedelbart resultat, men något senare fällde det faktiskt för jimmy. fast fisk, men den gick loss i hålkanten innan vi såg den. mörten kom upp och den var fjällad utan tandmärken. klart misstänkt större borre. tyvärr kom den inte tillbaka. jag drog en liten snipa till i vasskanten, sen bestämde vi oss för att flytta ut till fritt vatten tillsammans med kalle, som hade nollat vid en grynna. två fäll hade han haft och kontakt med två fiskar, dock ingen landad.

på frivattnet fick vi känna på nordanvinden och efter ett tag blev det olidligt att sitta där, så vi flyttade in i lä bakom en ö. det visade sig vara ett lyckokast, jag drog nästan omgående en borst i samma size som den första, och jimmy missade en fisk till i hålkanten som han bestämt påstår var en gås eftersom den inte gjorde ett enda ryck under hela drillningen. efter det var det dött, och vi funderade seriöst på att packa ihop. av någon anledning stannade vi dock kvar. kalle resonerade att han väntade på sin tiokilos, och vi andra hade inget bättre för oss. vid fyratiden började det hända grejer. först fällde ett av mina spön igen och resulterade i en borre som släppte i hålkanten. nu började jimmy bli riktigt sur att det bara fällde på mina spön, och när hans spö allra längst bort fällde strax efter det ville han knappt springa dit, eftersom han ändå var säker på att missa fisken. hur gick det tror ni? han missade den såklart...

inte långt därefter fällde samma spö igen. samtidigt som jimmy kom dit fällde ytterligare ett av hans spön. jag skyndade dit och gjorde mig redo för krokning, men jimmy missade den första fisken så jag matade ut lina på hans spö i väntan på att han kom springande med sitt trasiga knä. fisken hann dra ut närmare 30 fot och det luktade gädda lång väg! hyfsat förvånade blev vi när den här visade sig i hålet.


borst 1,445! pb för jimmy och tillika nytt klubbrekord i batong

nu var rushen i full gång, efter invägningen av jimmys praktborst fällde mitt spö intill, och samtidigt nästa spö! jag blev tvungen att sätta mothugget på första spöt för tidigt, och den fisken försvann. fisken på det andra spöet spottade ut mörten, och sålunda blev det inget alls av desa två fäll. jag hängde på mitt extrasänke på mörten för att loda ut djupet, och när jag fått ner mörten till botten var det nåt som sög tag i den och drog iväg med sänke och allt! vid mothugget fick jag bara upp kroken, men snacka om hungrig borst!

efter jätteborren kunde jimmy inte hålla tillbaka bajsen längre, och gick in på ön för att tömma tarmen. medans han gjorde det drog jag en perfekt matgädda på knappa två kilo. den ska bli söndagsqueneller! sen packade vi ihop och drog hemåt. summerat fick jag två borrar och två gäddor, jmmy fick grovborsten och kalle fiskade blankt andra passet i rad. vi tyckte faktiskt synd om honom, men nästa gång är det kanske hans tur...

torsdag 19 mars 2009

en blåsig eftermiddag

igår smet jimmy, grythen och jag från jobbet vid lunchtid. vädret var brutalt fint och fiske på arbetstid är ett bra tidsfördriv. tyvärr ser man inte hur kall vinden är när man sitter inomhus, så jag klädde mig åt helvete för dåligt. jimmy däremot, valde flytoverall, men frös ändå! det säger lite om hur kallt det var, trots strålande solsken.

fisket gick faktiskt över förväntan. hela viken var grumlad av smältvatten och vi trodde helt seriöst inte att vi skulle få en enda fisk. dock fällde ett av jimmys spön nästan omedelbums, med spottad mört som enda resultat. samma procedur upprepade sig för mig en liten stund senare. sen tog mr gryth över showen med tre snabba fäll! först en misstänkt gås som släppte i hålkanten, strax efter det en grovsnipa på dryga två, och direkt efter det ytterligare en gädda på lite drygt fyra. den sista gäddan återutsatte sig själv innan fångstmannen ens han fatta vad som hände, så ni får hålla tillgodo med lillgäddan som dock ser betydligt större ut än den var i verkligheten.



sen dog fisket ut totalt. det gjorde även vinden som tur var, annars hade det inte gått att stanna kvar när solen gick ner. precis i samma stund som det började skymma hände något. först fällde ett av mina spön och det kom upp en pike. sen fällde det för jonas och det kom upp en pike till. medans vi kladdade med den såg jag av en slump att en av jimmys vippor stod rakt upp. gud vet när den hade fällt, men det var fisk kvar och dessutom en gås!


ful bild på en ful fisk

3,07 kilo gås innebär nytt pb för jimmy. som synes på bilden hade det nu blivit rejält mörkt, och det kändes som en bra avslutning på dagen. isen bär fortfarande men nu börjar ismetesäsongen verkligen att närma sig slutet. det blir tvådagarsfiske i helgen, men nästa helg är det mörrumspremiär och om det går att fiska helgen efter det är högst tveksamt. nu ska det ätas örjanbullar, sen blir det en timmas badminton!

söndag 15 mars 2009

trögt gäddfiske, tur att det finns bonusgås

jag skulle kunna skriva världens längsta bloginlägg idag, men jag skall försöka fatta mig kort och lägga energin i köket istället.

idag testade vi en ny skärgårdsvik som snackat om några veckor. jag, grythen, pappa grythen samt en snubbe som heter kalle som jag lärt känna via fiskesnack. han har nyligen flyttat hit till örnsberg och sjukt nog visade det sig att han också är mas från början, född och uppvuxen i hedemora.

efter en timma fiske var det enda som hade hänt att 3 mörtar själva dragit av. mörtarna var extremt livliga idag, det må jag säga. efter viss tvekan plockade vi ihop och flyttade till en annan vik där vi tidigare haft ok fiske.

vi hann få ut grejerna och sätta oss ner, sen fällde det för gryth. vi trodde såklart på en mörtfäll till, men där hade vi fel: det kom upp en grön på 3 kg. inte långt senare fällde det för samma fiskare igen. denna gången var succén ett faktum, fångsten visade sig vara en perfekt matgås på 1,6 kg.



efter gåsen dog det ut lite. ungefär en timma senare fällde äntligen ett av mina spön, och resulterade i fast fisk. glädjande nog var inte heller detta en grön!


kom hit med vågen för helvete!

när jonas väl hämtat vågen visade sig den extremt romfeta göshonan väga 4,12 kg. lite besviken blev jag allt, vi hade gissat på närmare 5. men det var förmodligen som vanligt, bara en stor jävla uppblåst simblåsa. det lär vi dock inte få veta eftersom hon självklart fick simma hem igen efter avklarad fotosession.

efter fettgösen blev det återigen lugnt. jag satsade på att borra om mina spön inom samma område och det fick omedelbar effekt i form av ett fäll. fast fisk blev det, en gös på ungefär 3 kilo som följde med ända in till hålet. tyvärr fastnade kroken i iskanten och fisken kunde slita sig. sen hände absolut inget mer, kalle fick alltså inte ett enda fäll på hela dagen. sammantaget trögt fiske, men roliga fiskar som kom upp.

nu ska jag försöka mig på ett intressant kulinariskt projekt i köket - hemmagjorda fiskbullar, så kallade queneller. jag åt gäddqueneller igår och det var alldeles fantastiskt gott. tänkte testa samma recept med örjan, det kan inte bli annat än succé!

lördag 14 mars 2009

jerksnideri



nu när det inte är värt att fiska efter jobbet får man hitta andra aktiviteter, gärna fiskerelaterade. betestillverkning är en bra sådan!

söndag 8 mars 2009

0,5 till 10 meter

trots olycksbådande väderleksrapporter gav jag och jimmy oss ut mot nya jaktmarker idag. jag var lite osäker på vägen, men vi hittade ganska snabbt en bra parkeringsplats vid ett nudistbad. nudisterna lyste med sin frånvaro och jimmy visade inte pungen, tro det eller ej.

vi började fisket vid en fin udde intill en vassvik. spön från vasskanten och ut mot 6-7 meters djup. en mörtfäll var allt första timman hade att erbjuda och vi inledde en rask flytt mot djupare vatten. nu satt spöna placerade på djup från 6 till 10 meter, och jimmy behövde hälla vattnet av de hårdkokta. det var vad som krävdes, knappt hann han plocka fram drulen innan hans spö längst ut fällde! jag var först på plats och såg att linan löpte ut fint. fotbollshuliganen kom springande med kisset droppande från slangen och kunde kroka dagens första gädda, 2 kilo prick. samtidigt som jimmy drillade gädda drog mitt spö intill av, så jag skyndade dit medans jimmy höll tvåkilosen i hålet i väntan på tången. min fäll resulterade i en stulen mört, så jag skyndade mot lägret för att hämta tången. väl där såg jag att jimmys spö allra längst bort också hade fällt, så jag satte full fart dit. 15 fot utdraget, men ingen mört kvar. tillbaka till jimmy med tången för avkrokning. sen tillbaka för att hämta mörthinken, och då fäller ytterligare ett av jimmys spön! även denna fäll blev resultatlös, men vilken huggrush! fyra fäll på några ynka minuter.

sen dog det hela ut, även om två ströfäll på djupvattnet gav två mindre pikes för mig. vi gjorde en drastisk flytt in i en extremt grund vik och ändrade taktik från tiometersfiske till halvmetersfiske. vi hann inte få ut mer än två spön var innan mitt första fällde. vilken lycka, taktiken fungerade! tyvärr var det en snipa. vi hann få ut resten av grejerna och sätta oss ner. jimmy tyckte att det var hans tur nu, och jag sa: -okey då, du kan få en liten, om jag tar en stor efter det. ett av jimmys spön fällde nästan direkt, och den här kom upp efter en kort men intensiv fight.


kort tjock grön, 6,14 kg

som tack för besväret passade hon på att visa jimmy att gäddor har vassa tänder. han själv förstår inte hur det gick till, men på något vis tog hon ut sin hämnd för besöket ovan isen.



jimmy förblödde inte även om det ser ut så, och vi slog oss ner i lägret. om detta var den lilla gäddan, vad skulle då jag få? en spännande tanke, och en stund senare fäller ett av mina spön mitt i viken. jag återfår mina förhoppningar om stor gädda, men självklart blir det en gäddkorv, och mitt löfte till jimmy fick uppenbarligen motsatt effekt. vi körde på en stund till men inget mer kom upp på isen. summa summarum sex gröna; tre på djupet och tre på halvmeterdjupt vatten. pike finns överallt!

lördag 7 mars 2009

tretimmarsfiske

idag hade jag planerat ett litet mikrofiske på trekanten innan fotbollen. hade tänkt sätta ut 2-3 spön med små mört och resten med räka. mörttesen gick direkt åt helvete då jag bara hade 4 mört i mierda. jag offrade en av dem, den minsta, och riggade 4 spön för enkelkrok med räka.

väl på plats vid halvsjutiden såg jag att det redan var folk på sjön. när jag kom ut på isen visade det sig vara tre seriösa ismetare med 15 spön ute! helt galet... de satsade på gädda och det är kanske inte helt fel, det kan gå nån regnbågsätande kluns där.

jag gick över till andra sidan och satte ut mina grejer. efter bara en kort stund fällde mörtspöet. mycket spännande när det kan vara gädda, abborre, båge, örjan eller röding! tyvärr blev det en grön på ca två kilo. kroken satt längt ut i mungipan vilket nog var tur, den tunna flourocarbontafsen hade knappast överlevt annars.

efter det blev det inget mer trots en totalflytt till bäckinloppet. de andra ismetarna hade fyra fäll medans jag var kvar, men de fick inte upp nåt. nu är det två fotbollsmatcher som står näst på schemat! imorrn kan det bli en tur till en större insjö, men det ser ut att bli sex sekundmeter och snö... usch!

torsdag 5 mars 2009

sjukskrivning

att mange har skrivit två inlägg i rad i blogen under vintersäsongen tyder på usel aktivitet bland oss andra. det betyder inte att fisket legat nere, tvärtom, men resultaten har väl varit sådär. jag körde ett par pass till under min sportlovsvecka men det blev endast några snipor. jag och grävlingen testade vinstviken från värtan cup i lördags, men fick nöja oss med tre halvsmå gröningar. vid tiotiden kom rotan river ut och vi snackade en del med dem under dagen. de fick inget vettigt heller, men de stannade när vi gick hem och under eftermiddagen lirkade de upp en fyrakilos gås.

helgen närmar sig och hobbyfinnen ska upp till rättvik och toffla. jag kör kanske ett litet eftermiddagspass efter örjan imorrn, och kanske ett litet förmiddagspass på trekanten efter köttfisk på lördag. söndagen är helbokad för fiske, jag och jimmy kommer att lägga en heldag någonstans, gud vet vart.

igår hade jag och finnen en ganska roande sms-diskussion som grundade sig i att varje dag på jobbet kan vara potentiell dag att ta en tia på ismete. det hela började urarta en aning när vi kom in på tänkbara orsaker till sjukskrivning för att få mer tid till fiske:

patienten har diagnostiserats som mustaschdvärg. skador på balansnerven orsakade av oproportionerlig mustasch kontra kroppslängd. arbetsförmågan är obefintlig. ordineras vila, folköl samt riklig utomhusvistelse på istäckt underlag. fiskdoft på händer och i mustasch kan påskynda tillfrisknandet.

tisdag 3 mars 2009

Fiskesoundtrack...

Hittade en gammal klassiker som ni kan klubba gädda till...

http://www.youtube.com/watch?v=t20iA4dFs2Y&feature=related