tisdag 28 april 2009

Pannbenstrolling i Dalarna

Va hem till Dalarna i helgen. Skulle köra in motorn och fiska in båten. Första dagen hade jag med farsan ut. Vi flummade mest runt på frivattnet, körde in motorn och testade grejerna. Blev några timmars fiske oxå, men det gav bara ett hugg vilket var en fisk som löste ut från pulklinan men va borta när jag tog spöet. Flera andra båtar fiskade dock bra under lördagen. Dag 2 blev det pannbenstrolling då PN följde med ut i båten. Vi nötte i 12 timmar, va ute nästan först och gav upp flera timmar efter dom andra båtarna. Dock va det en seg dag. Dom två fiskar som kom upp högg på PNs sida av båten. Den första va inte så stor, men sen klev grisöringen på vid tretiden på eftermiddan. Det blev en hård fight som storfiskaren till slut tog hem. Fisken va ganska tom i buken, vägde drygt 5.2 kg och mätte hela 82 cm. Båten fungerade bra. Motorn är jag inte helt nöjd med så där får det bli lite justeringar: propellerbyte, inköp av drivankare, borttagning av bottenfärg och polering av skrovet, kanske även trimplan.

söndag 26 april 2009

blankörjan i city

det här med fredagsfiske i city efter jobbet börjar bli lite av en tradition nu. jag och tony körde ett pass förra fredagen som ni vet resulterade i en mås, och denna fredag var det dags igen. nu var dessutom strömräven pepe med och han satte genast nivån genom att lura upp en blankfet tvåkilosörjan på bottenmete med specialpreparerad räka. själv kände jag inte ett skit, så jag och tony flyttade över till andra sidan, där min favvospot ligger.

efter en stunds viftande på favoritstället utan resultat plockar tony fram stålet. myran får kliva åt sidan för en klassisk viking herring, och inte långt senare utbrister tony inte utan förvåning i rösten: nu har jag fisk! precis som min örjan klev den på helt oväntat nästan framför fötterna. fighten blev inte speciellt dramatisk, och efter någon minut kunde jag lyfta upp en fet fin örjan i perfekt stekpannestorlek. landningen möttes som brukligt av spontana applåder från publiken som samlats på bron ovanför oss.


tonys första öring i strömmen, 1,98 kg

jag gjorde ett raskt dyk ner i draglådan och slet fram ett 28 grams toby. kan tony dra fisk på stål kan väl jag, och jävlar i mig, inte långt senare står även jag med böjt spö! ingen jättefisk men väl en godkänd örjan, som tyvärr slet sig efter en kort fajt. vi fortsatte fisket till sen kväll men det blev inget mer. dock resulterade ett nytt besök hos vår vän med håvbåten i 400 fina norsar till tonys frysbox, och tony börjar nog också bli lite strömmenfrälst...

lördagen spenderade jag på båtklubben eftersom det var sjösättning. min båt ligger kvar på land ett tag till såklart, men jag hjälpte pepe med hans båt. på eftermiddagen körde vi lite öringmete ovanför strömmen men det gav inte ett skit.

på söndagsmorgonen lyckades jag lura med mig kalle in till strömmen, trots att han var både trött och bakis. tävlingen slottslaxen med 5000 i förstapris gick av stapeln denna dag, så det var gott om folk vid vattnet. tävlingen börjar först kl 11 och vår plan var att fiska fram tills dess. de första timmarna var helt resultatlösa. vid niotiden dök pepe upp och hälsade på. han var på väg till tävlingskansliet men stannade till en stund hos oss. vad händer då? jo, jag krokar omgående på en örjan! tyvärr höll den inte riktigt måttet, och dessutom släppte den framför fötterna, så det blev ingen bild till blogen. istället får jag väl visa upp vad som högg på samma drag en liten stund senare...


handduk? gammal disktrasa? frottéblöja? gud vet vad det är...

inget mer hände så vi drog hemåt en stund före elva. pepe drog 5 öringar under tävlingen, men ingen var över 50 cm. dock var det andra som lyckades bättre - öring på 5 kg, öring på 4 kg och öring på 3 kg gav pallplatserna. det finns stor fisk med andra ord, och jag ska ta dem nån dag i veckan...

måndag 20 april 2009

Jerk after work

Det blev några timmars jerkdängande efter jobbet idag. Tony lirkade upp 3 gäddor på nån ful Bromanjerk i blå/chrome. Jag lyckades bara skrämma upp en på 4-play skitmört. Tappade en på slider oxå. Alla gäddorna va fjuttiga, men det va en riktigt fin kväll på sjön.

söndag 19 april 2009

Kort tur idag

Tony och jag va ut en sväng i lillbåten idag. Vi försökte oss på långsam pelagisk trolling efter gädda. Enda hugget kom lustigt nog när vi höll på att plocka upp grejerna för att åka in och kolla en intressant spinnfiskevik. Väl inne i viken hade Tony ett spö kvar ute när denna gädda på 4.4 kg smackade i. Vi körde bara ett par timmar eftersom det va ganska dålig kräm i batterierna till elmotorn och den hårda vinden gjorde att de tog slut fortare än vanligt. Vi åkte på att ro tillbaka och det va ett helvete med skräpåror och motvind. Men gäddviksspanandet gick bra. Imorgon bitti får jerkspöet åka med i bilen så vi får testa av dom nyfunna vasskanterna när jag slutat jobbet. Återkommer med rapport...

lördag 18 april 2009

Gäddfiske med ny bekantskap

Min sambos väninna Lina, har haft den goda smaken att flytta ihop med en kille som heter Marcus. Marcus är en riktigt trevlig dude och dessutom totalt hooked på fiske. Igår skulle jag och Heléne fara ut och hälsa på i Vallentuna och då ringde Marcus och erbjöd ett gäddfiske i vattnen runt Waxholm. Planen var att hämta upp en båt hos hans farsa, skicka den i sjön och spinnfiska efter pike några timmar, medans våra flickvänner sysselsatte sig med annat. Vi kom iväg mitt på dagen och efter att ha släppt av Hellen och bilen i Vallentuna styrde jag och Marcus mot Waxholm. Han hade tidigare berättat att han tillhör en fisketokig familj med en farsa och en lillebrorsa som ägnar varje ledig minut åt sportfiske. Graden av fisketokighet hade jag inte fullt ut förstått förrens vi kom ut till Waxholm för att hämta båt och fiskeprylar. Såväl båtpark som betesförråd och spöarsenal var det överjävligaste jag har sett och överträffade med råge vad de flesta sportfiskare vågar drömma om. När båten sjösatts cruisade vi runt bland hotspotsen i Marcus hemmavatten. Jag hade inte spinnfiskat gädda på drygt ett år och kände jag mig ringrostig till en början, men allt eftersom jag hittade tillbaka till ambassadeurdängande och jerkknyckande kunde jag konstatera att mitt nyinköpta jerkspö va en mycket bra investering. Vi fiskade några timmar och nötte av många fina platser. Båten gick fantastiskt bra och transpoterna mellan hotspotsen gick snabbt och smärtfritt. Dock var gäddorna tröga som fasen. Marcus krokade 2 mindre gäddor på samtail. Båda tog på samma fläck två kast i följd. Jag missade 2 mindre gäddor, båda föll för en gammal söndertuggad Fox belly up men gick loss. Innan vi avbröt ringde Marcus sin brorsa och farsa som hade åkt ett tjugotal mil söderut för att fiska gädda i Gryts skärgård. Dom hade krokat 38 gäddor och missat ännu fler och då hade dom ändå flera timmars fiske kvar. Att lyckas med detta under förleksfiske tyder på att man har ganska tokbra koll på vad man sysslar med... Idag tänkte jag ge gäddorna en rematch, men jag kommer att byta taktik. Det blir insjö, biltaksbåt med elmotor, 4 trollingspön och pelagsläpande av Nils master i låg fart bakom spöparavaner. Tony hänger eventuellt med. Jag återkommer med rapport.

fredag 17 april 2009

ryck i spöt av oväntad art

trots en del tjat har jag inte lyckats få med mig varken grythen eller jimmy in till strömmen. tony var dock inte svårlurad och ett eftermiddagspass i fredagssolen kändes lockade. sagt och gjort, vi möttes upp i gamla stan vid femtiden utrustade med stål och sänkhåv.

vi började fiska där jag fick min örjan senast, utan resultat. vi jobbade oss så sakteliga neråt och måsarna avslöjade genast att det fanns gott om bytesfisk på plats.



i ett grundare parti med ganska strid ström samlades norsen och måsarna var som tokiga. vi blötte våra myror i ett bakvatten i närheten av norsstimmet och plötsligt stod jag och tony och dubbeldrillade fisk!


salmonoid av finaste sort, tyvärr inte så stor som man kunde önska...

hehe. dubbeldrillen var inte så märkvärdig som man kunde hoppas. vi lyckades lustigt nog att felkroka varsin nors i samma kast. det kom upp ett gäng till, plus några obskyra fjäll som fastade på min gamakrok efter att jag känt några ryck i spöt. det skulle dock bli åka av på riktigt strax därefter...


drillning av skrattmås!


det beryktade näbbgreppet...

under alla år jag fiskat har jag aldrig haft en mås på kroken, trots många försök till prickkastning. men denna dag, när jag gjorde allt för att slippa närkontakt med mås, skulle såklart en dum jävel fastna! inte mycket till fajt faktiskt, den flaxade lite i början men när jag försökte rycka loss kroken störtade den rakt ner i vattnet och sen var den ganska spak, bara att veva in. jag och tony lyckades med genensamma krafter kroka av och återutsätta den. jag tog ett kombinerat näbb och fot-grepp och tony gjorde en insats med lädermannen.

efter måsincidenten gjorde vi ett litet olaga intrång. det är nåt slags jävla bygge på norrbro varav man inte kan gå där. vi snikade oss dock förbi avspärrningsstaketet och tog oss in. dängande där gav intet, men på vägen därifrån tog vi oss ett snack med gubben som har en av håvbåtarna.



han visade sig vara från norberg av alla ställen, och kände nog lite gemenskap med oss masar. han fick inte mycket örjan i sin jättehåv men däremot en och annan grov borst samt en helvetes massa nors av alla storlekar. innan vi lämnade honom fick vi med oss en nätt liten kasse med 2,5 kg nors för den överkomliga summan 20 kr.



sommarens rödingtroll på vättern känns räddad! nu återstår bara jobbet att sortera och frysa in skiten på något bra sätt... vissa av norsarna var för övrigt helt gigantiska, på tok för stora för löjtackel men väl så fina till flötestrolling efter pike. jag funderar även på att lägga en i stekpannan...



vi fiskade oss tillbaka utan resultat. nu börjar klockan bli mycket och jag har en helvetes massa nors att ta hand om, och ett borstfiske på värmdö att se fram emot imorgon!

måndag 13 april 2009

turkfiske i city

när jag vaknade i söndags kände jag omedelbart ett visst sug i fisketarmen, trots två dagars nötande på vättern alldeles nyss. jag drog ett mess till tony med önskan om örjan, men när han vaknade till framåt ett hade jag redan tagit mig ut till nacka strand med pepe, en helgalen spansk gubbe som jag brukar fiska tillsammans med ibland. tanken var att han skulle fiska strömming, och jag skulle låna ett par strömmingar till flötmete efter örjan. men strömmingen lyste med sin frånvaro så hela projektet gick åt helvete.

tony var dock inte sen att tacka ja till ett eftermiddagsfiske. vi packade in oss i pundarpolon och rattade iväg mot gålö. det blåste lite lagom från syd och solen stekte, vilket borde betyda hyfsad chans på örjan. men det gick precis som vanligt, åt helvete. det blev dessutom riktigt kallt, så vi gav upp lite tidigare än planerat.

söndag morgon vaknade jag av att pepe ringde strax efter åtta. han var sugen att se om det fanns strömming vid mörkö, och jag tyckte att det lät som en bra idé. jag slängde i mig frukosten och sen bar det av. det är en bra bit till mörkö och det var minst sagt en chansning. tyvärr gick chansningen inte hem, för det fanns varken strömmning eller örjan på plats.

vi gav upp redan efter en halvtimma. jag föreslog matpaus för att sedan testa fisket i strömmen. pepe är en riktigt strömräv som fiskat där i dryga 30 år, och jag har en liten tanke på att suga ut så mycket information om fisket där som möjligt innan han blir för skröplig för att fiska. jag har allid sagt att jag aldrig kommer att ställa mig bland spaggarna i strömmen, men nu befann jag mig där ändå... dock var det inte allt för många andra som fiskade idag så det var inte direkt trångt. vi började i stallkanalen och fiskade av hela området ut till kastellholmen utan så mycket som ett ryck i spöt. jag lyckades i och för sig kroka en nors perfekt i underkäken, men det räknas inte riktigt även om det är en laxfisk...

vi fiskade oss tillbaka på andra sidan. jag nötte mellan broarna utan någon direkt koncentration. jag njöt mest av solen och hade i princip gett upp fisket när det plötsligt nöp till åt myranspinnaren. surprise, fast fisk! efter en inte alltför lång kamp kunde jag styra in fisken i pepes sänkhåv. väl på land såg vi att den var mycket större än vi trodde.


fin fet örjan, 3.03 kg

trots hundratals timmars nötande i mörrumsån och ännu fler timmar i skärgården har jag inte tidigare fått en så fin örjan. jag har fått något tyngre i mörrum, men det har varit slank utlekt fisk och det är ju inte alls samma sak. jag får helt enkelt omvärdera min tidigare negativa inställning till strömmen. jag har redan hittat ett par favoritställen och det är ett helt perfekt efter jobbet-fiske för mig. jag kommer absolut att lägga fler pass där de närmaste veckorna, så länge vattnet är kallt. vem vet, förhoppningsvis kan det här bli en riktigt bra örjanvår!

söndag 12 april 2009

påskalax i bibelbältet

tony och jonas har länge tjatat på att jag ska följa med ner till vättern på "riktigt" fiske, dvs trolling efter salmonoider av olika slag. jag har hittills avböjt, men visst har jag varit lite sugen när de kommit hemsläpandes med trindfeta niokiloslaxar. inte blev suget mindre när jag fick känna smaken av vätternlachs, maken till god firre har jag aldrig haft i min mun. dock är jag lite frusen av mig och när det är midvinter föredrar jag fiske från is. vårfiske däremot är en helt annan femma. påskhelgen såg ut att bjuda på solsken och svaga vindar, så det kändes lite som nu eller aldrig.

sagt och gjort, mörttaxin lämnade örnsberg vid 17.30 på onsdagen innan påsk. båten har legat på plats i vättern hela vintern, lustigt nog är det billigare att ha den liggande i sjön där än att ha den på land i stockholm.

på torsdag morgon var det uppstigning 05.00. vi möttes av tät dimma och ett lätt regn, och det kändes väldigt bra med hardtopbåt. vi skickade ut grejerna och det dröjde inte allt för länge innan en liten returlax fattade tycke för ett löjtackel. ytterligare flera returlaxar klev på, och antalet löjor i betespåsen minskade i snabb takt. i samband med att molntäcket gav med sig kom första godkända fisken. det var grythen som drog en örjan strax under två. inte långt efter fick även tony kontakt med en godkänd fisk, nämligen denna prydliga lax.


4,5 kg spiggfetto

löjorna började ta slut och vi bestämde oss för att öka takten och fiska med plast. det gav ytterligare tre godkända örjan de närmaste timmarna, sen dog det ut. vi laborerade med diverse konstiga beten och ett av mina hemgjorda havsöringsbeten fick chansen högst upp på djupriggen. att säga att det small i omgående vore väl att ta i, men faktum är att det smackade i på öringbetet efter en stund. jag var såklart sugen, men det var grythens tur så det var bara att kliva åt sidan. fisken var lite oväntat en lax, dagens andra godkända.


3,5 kg laxdans

laxen tog klockan 3. vi fiskade ytterligare 5 timmar, utan så mycket som ett pet! otroligt segt minst sagt, men vi kändes oss ändå ganska nöjda med dagens resultat. fyra godkända öringar, två godkända laxar och en hel hög med returlaxar. det som saknades var en röding, samt en listfisk, men vi hade ju en hel dags fiske till att se fram emot.

dag två tog vi oss en liten sovmorgon och gick upp 06.00. på torsdagen hade vi inte sett till en båt på hela dagen, men denna dag var det två båtar som lämnade vår lilla hamn samtidigt som oss. en lokal snipa och en fet guidebåt. båda drog åt samma håll som oss, så det kändes som att vi tänkte ganska rätt. fisket var dock ganska trögt, och efter en dryg timmas resultatlöst fiske drog båda de andra båtarna ut mot mitten av sjön. vi höll oss kvar längs kanten och ungefär samtidigt som de andra försvann började vi dra fisk. jag var först ut för dagen och givetvis blev det en liten returlax. sen var det dött igen, och jag passade på att sova lite under hardtopen eftesom det ändå var långt tills min tur att drill fisk. en timmas sömn blev det innan det kändes nåt igen, och det var tony som drog dagens första godkända lax. precis 60 cm höll den, men den var fet och vägde nästan 3 kg. sen small det igen och gryth fick en skaplig öring. jag hade nästan gett upp hoppet om att få drilla mer fisk, men det blev en jävla fart. inte långt efter öringen small det igen och nu var det min tur. lite tyngd i spöt denna gång, äntligen en riktig fisk!


första vätternlaxen, 3,8 kg

fisket fortsatte att gå bra under dagen, trots strålande solsken och näst intill vindstilla. tony drog en lax stöpt i samma form som min, gryth fortsatte dra öringar och tony fick även en vätternröding, salvelinus bibelbälticus! i och med det hade vi lyckats med ett av våra mål, dvs en grand slam!


röding, inte stor, men stor nog att ätas...

själv fick jag endast en till returlax, men totalt gav dagen åtta godkända fiskar. tillbaka i hamn träffade vi på flera andra som varit ute, bland annat guidebåten som inledde dagens fiske i vårt kölvatten. de beklagade sig över hur uselt fisket är när det är vindstilla och sol, så de blev mäkta förvånade när de fick höra att vi hade fiskat riktigt bra. åtta godkända fisk i båten verkar vara ett avundsvärt resultat en dag som denna. snubbarna som hyrde sig en guide och ändå bara fick hälften så mycket fisk som ett gäng masar en gammal campingbåt kände sig förmodligen lite blåsta på konfekten. det blev dock inte vi, totalt lyckades vi klämma ner 18 kilo fiskfilé i kylväskan och om man räknar lite på det så har resan gått plus minus noll, även med ett rimligt kilopris på fisken!

onsdag 8 april 2009

Vinterns sista fiske (och första)...



Var en sväng i Ludvika i helgen som gick och passade på att fiska lite slempinne. Vädret var på topp och man kunde glassa runt i t-shirt på isen.
21 hål borrades upp och i med mörtarna. Det var farsans jobb som anordnade tävling men redan vid 11 på förmiddagen märkte jag att jag var den enda som fiskade och de andra simmade dyngraka på isen samtidigt som de försökte grilla korv. 3 gäddor blev det varav den största på cirka 1kg. Haha. Alla tog 1m från land. När jag inte stod ut med allt bröl och fylla drog jag vidare och gjorde något intressantare. Snart är det flugfiske på menyn.



torsdag 2 april 2009

En riktigt bra dag på jobbet...


...är ändå så jävla mycket sämre än en pissdålig dag på sjön. Idag är det en fin dag. Det verkar vara ganska lungt på jobbet. Inga bokade möten. Sitter vid datorn och dagdrömmer om silverblanka, elaka laxar. Ska ta en friskvårdstimme och träna lite före lunchen. Dessutom i sällskap av ett par goda kollegor. Kan egentligen inte bli så mycket bättre - på jobbet... Men får jag välja föredrar jag den jävligaste av dagar på sjön. Just nu längtar jag ut nåt så alldeles in i helvete. Jag ringde Tony och tjatade igår. Om att styra på en fisketripp till påsk. Han va som vanligt inte omöjlig. Sen ringde Tuben. Han ville så klart oxå planera nästa fiske. Så om en vecka hoppas jag att vi befinner oss där jag trivs bäst. Vid en älv, på en is eller i en båt. Just nu lutar det åt det sistnämnda. Under helgen kommer det folk och eventuellt hinner jag lite småpyssel. Kanske en strategisk utplacering av lillbåten, kanske ett sista ismetepass. Men fy fan för att sitta här just nu. April. 10+ och strålande sol. Gångbar is i gäddvikarna, öppet vatten på trollingarenan och nystigen örjan i åar & älvar.

onsdag 1 april 2009

aprilgös

mitt och jimmys planerade efter jobbet-pass idag blev av. grythen var länge sugen och velade in i det sista, men valde att stanna hemma.

isen var riktigt äcklig, det har hänt mycket sedan i måndags, då det kändes helt safe. nu hade isen skiktat sig och det knakade rejält i det övre lagret. isen var totalt ca 20 cm men den var rutten rakt igenom. hur läskigt som helst, men vi smög oss ut ändå.

hyfsat tidigt fällde ett av mina spön med spottad mört som resultat. jag riggade om med extra lös gummisnodd, och inom en minut fällde det igen! den här gången blev det en mäktig rusning på 30 fot innan jag krokade fisken, som var riktigt tung! yes tänkte jag, äntligen en gös på 5 plus. tyvärr berodde tyngden på att linan låg runt bröstfenan och jag släpade fisken sidledes i vattnet. dock var det en vacker gös.


3,41 var vikten

efter det drog jimster en gädda, sen var det dött. jag frös om fötterna och ville hem, så vi siktade på att plocka ihop strax före nio. kvart i fällde ett av jimmys spön och fisken drog lina, men det blev tom krok i mothugget. jimmy ville fiska vidare men jag kände mig nöjd, så det blev hemfärd. detta var nog säsongens sista ismete efter gös. vi hoppas på ett gäddpass i helgen, men med tanke på hur isen ser ut får vi se om det går att komma ut. rapport om det kommer i helgen.

Gäddrekord - en riktig gris!

Tony ringde just in och meddelade ett nytt klubbrekord på gädda. Under laxtrolling hade en romstinn bonusgris på hela 18.250 gram sugit i sig en Tomic! Tony lovar att redogöra för bravaden med ett blogginlägg under morgondagen. Hatten av mannen!

Red: Ja visst, det va ett aprilskämt!