måndag 29 juni 2009

gås i två landskap

efter rättvik/norge/rättvikstrippen bar det av till ludvika några dagar för att hjälpa pappsen med bygget av inglasad altan, så kallad pensionärskuvös. givetvis passade jag på att fiska lite i rumpmasriket. nilo skulle släpa med anders forsberg på guidat gåsfiske, och jag lyckades lura med pn ut samma kväll.

fisket var tyvärr extremt segt. spaggen fick en fisk under hela natten, en gås på 5,5. jag och pn fick 4 gäddor och en gås på strax under 4. bilden på pn's fisk finns i min kamera och den har jag förlagt nånstans, möjligen i ludvika, så det blir ingen bild på den firren.

väl tillbaka i sthlm laddade vi upp för nästa fiske, paravantrolling på bekant vatten. jag och gryth'n möttes upp vid båten kl 17 och gav oss ut. det hela började ganska segt och första timmarna förlöpte helt utan kontakt med fisk. dock avslöjade lodet att det fanns gott om fisk i rörelse, och betydligt högre upp i vattnet än normalt. vi tog fasta på det och plockade fram beten som gick lite ytligare. det gav nästan omedelbart resultat för mig, men fisken gick lös innan jag hann känna vad det var. jag hann precis få ut draget igen när det small i på mitt andra spö, och denna gång var det som om nån hade hängt på en säck potatis. när potatissäcken dunkade skallen mot botten började vi inse vad det handlade om: grovgås!


6,2 kilo, regvikt och nytt pers!

efter fotografering tackade hon för sig genom att ge mig en rejäl dusch när hon simmade tillbaka ner i djupet. vi vände åter över den heta spoten, och det dröjde inte länge innan den andra halvdvärgen fick känna på säcken. denna dock något mindre, och till vår stora glädje sög den i sig en finsk handsnidad skapelse.



vi kladdade vidare en stund men det gav inget mer av intresse. batteriet började sina och vi rattade hemåt. precis när det var läge att plocka ihop löste en paravan ut för gryth, och det efterföljande sprattlet i spöt avslöjade fiskens art: en grön.



gäddan fick avsluta dagens fiske, som nog får anses lyckat. senare i veckan ger vi oss ut efter en ännu större!

måndag 22 juni 2009

travhäst och pale ale

just nu sitter vi i stugbyn och avnjuter knäckemacka med gustavskorv och varsin sierra nevada pale ale. en nymodighet för i år är trådlöst bredband på campingen, så nu är man uppkopplad till och med här ute. förjävligt!

vi packade ihop tidigt idag pga annalkande regn och blåst, efter ett riktigt bra fiske i förmiddags. fisket var bra även igår, och vädret har varit helt fantastiskt. bitvis lite småkalla vindar men strålande sol hela dagen igår och fram till klockan 14 idag. det blir inte mer text än så här, bilderna får tala för sig själva istället.










torsdag 18 juni 2009

tvådagars paravansatsning

så var det dags för årets riktiga göstrollingpremiär för undertecknad. grythen tjyvstartade ju redan förra veckan med att knipa en sexkilos till mitt stora förtret. men den här gången fick han inte åka ut ensam!

vi kom iväg något senare än vi hade hoppats, och stressade ut grejerna så snabbt vi kunde. knappt hade vi släppt ut sista wobblern innan det började rycka i min ytterparavan. tveklöst fisk, och plastpåsestuket på drillningen talade för gås.


sommarens första, 2 kg plus.

efter den fantastiska inledningen kändes det hoppfullt inför resten av kvällen. och det fortsatte skapligt, en halvtimma senare hugger det för jonas. medans han drillar in sin fisk smäller det på för mig också, och plöstligt står vi och dubbeldrillar gås! min fiskebroders var lite för fjuttig(även om bilden säger något annat) men min såg ut att passa perfekt i matlådan...


returgås


matgås

vi nötte vidare och snart smackade det i igen på jonas kölvattenspö. tyvärr var det ytterligare en fjuttis.


tillbaka i sjön med hopp om återseende om 4-5 år eller så...

nytt för i år är tillgången till hand-gps. den behövs knappast för att hitta hem, men det ska bli kul att markera huggplatser och se om vi kan hitta nån slags struktur. dessutom råkade vi passera rakt på grynnan av en slump, så nu har vi den lokaliserad inför framtida isfisken.


kladd med gps

efter gås nr 4 dog vinden, och likaså fisket. jag drog två gäddor men det räknas inte en dag som denna.

det var tisdagen. onsdagens fiske behöver inte nämnas mer än med en kort notis. denna dag kom vi till sjön i god tid och möttes av vind från nordväst. inga bra förutsättningar, men det var bara att nöta på. efter en timmas fiske utan minsta kontakt slog vinden om tvärt till syd. vi hoppades att det skulle väcka fisken, men icke. tre timmars fiske med 4 spön utan ett hugg. inte bra...

nu drar vi till dalom för midsommarfirande. sen blir det fjollvift efter fjällmört i norge! återkommer med rapport därifrån...

söndag 14 juni 2009

lönsamt ovädersfiske

medans jag plågat mig själv genom att fotografera festival i ösregnet har jimmy och folke plågat sig på ett lite mer blogvänligt sätt, nämligen genom att fiska. igår eftermiddag fick jag första beviset på att de gjorde ett bättre val än mig...


folke med vacker havsgädda på 4,5

idag är det färdigfestivalat och jag sitter bara hemma och surar i soffan och väntar på att klockan ska bli sex. då serveras en något försenad födelsedagsmiddag hos grävlingen. jag har ju gått och blivit gubbe...

jimmy ringde imorse och var skeptisk till fiske i den hårda vinden. nu, ett antal timmar senare, letade jag upp telefonen för att messa och kolla om han hade kommit hem. det hade han inte, istället möttes jag av ett nytt mms...


9,3 kg pike!

som synes blir fiskeresultatet betydligt bättre från båten är från soffan. visst är jag lite bitter, men... grattis till nytt pers jimmy! dock har du fortfarande 8 hekto kvar till topp 3...

men vilken inledning på sommaren. jag nytt pers på borst, jonas på insjöörjan och pike, och nu jimmy på pike. dessutom jonas 6-kilosgås i tisdags. hoppas det fortsätter i samma stil!

lördag 13 juni 2009

Ny bild

Fick en bild mailad på grisgäddan. Den va nog lite bättre än den andra så jag slänger upp den. Inget fiske i helgen. För täskigt väder. Blir hemma i stan och tar det lugnt. Eventuellt nån gösrepa till veckan.

tisdag 9 juni 2009

Lyckad göspremiär

Åkte direkt från jobbet till sjön idag. Fiskade mellan 17 och 21. Körde från lillbåten med 3 spön, ett rakt bakom båten och två åt sidorna med great whiteparavaner. Man får bara trolla med 3 spön där, men det får duga, sjön är inte så stor... Första timmen va seg, men lyckades nita en gås på strax under 2 kg en bit in i andra timmen. Ungefär kl. 19 kom det igång. Smackade i ett riktigt skapligt hugg mitt i sjön. Kändes som att veva in en stor säck fast med lite duktiga stötar i spöet då och då. Storgåsvarning? När fisken kom till båten såg jag att den inte va under 5. När jag lyfte den över relingen kunde jag konstatera att den troligtvis va tyngre och vågen visade prick 6 kg. Va lite halvstressigt att hinna ut idag och kameran låg kvar i bilen. Dessutom va jag själv i båten, så nån vettig bild va det svårt att få till. Knäppte iaf några snabba bilder med kameramobilen och returnerade fisken. Har inte fått över bilden från telefonen till burken ännu, men jag kompletterar med nåt bildbevis senare i veckan. Fisken va riktigt kraftigt byggd, hade en trasig ryggfena och smackade i på en röd/vit Manns stretch 15+. Eftersom jag ville få tillbaka den i sjön så snabbt som möjligt gav jag fan i att mäta den. Hann precis få ut spöna igen så högg en pike på ca 2 kg. Vände upp båten och pang igen, en mindre gädda. Ut med spöna och pang igen, gös 2 kg. Sen dog det ut lite. Blev en bebisgös på hemvägen, knappt så jag såg att den högg, men det är ju kul att se att reproduktionen funkar oxå... Så dagens summa: 4 gås, 2 bonuspike, toppgås på 6 kg jämnt, nåt man får kalla en helt klart godkänd premiär. Har inga som helst ambitioner att knäcka mitt pb från förra året, en gås på 8.2 är inte helt lätt att få. Men min målsättning i år va att i alla fall nita en gös på 6 kg eller mer, dvs gränsen för storfiskreg. Känns dock lite sjukt att den fisken skulle komma på första turen. Men, men... det är ju för jävla kul att fiska gås, så jag kommer nog nöta på i alla fall.

Redigerad 10/6. Lagt till bild. Körde även en tur idag. Blev bara 2,5 timme på sjön och det blev en seg tur. En mindre gös kom upp, Manns stretch 15+ även denna gång.

söndag 7 juni 2009

Försommarens sista Siljantrolling

Som vi alla vet kommer Lake Trolling Tour till Siljan nästa helg. Såg det därför som lite sista chansen att köra där igår. Har ju lagt några kombinerade pass på öring och gädda de senaste helgerna, men i grad med att vattentempen stigit har jag riktat mig mer mot gädda. Gäddfisket har varit genomgående bra och gårdagen va inget undantag. Ponera att ett 30-tal team nästa helg har ett liknande gäddfiske som jag har haft de senaste turerna och slår ihjäl rubbet, så kommer det vara ca 1 ton mindre gädda i sjön nästa vecka. Kommer att lägga fler pass där till hösten, men det här blir försommarens sista. Gick upp tidigt och började i norra delen av sjön. Hann få i 3 spön och scmack! Gädda på 4 pannor direkt. En timme senare fick jag dubbelhugg och hann knappt komma i ordning igen så schmackade det i ett trippelhugg. Hade dissat öringnötandet idag och körde genomgående med Bomber 16A och Nils Master Invincible 15 cm. Efter drygt två timmars trolling plockade jag upp och marschade till Södra delen av sjön. Där har jag ingen koll och efter en dryg timme kammandes noll återvände jag till utgångshamnen. Väl där hängde jag ett par timmar i hamnen. Käkade, sov en stund i båten och inväntade fiskesällskap. Lillis dök upp och vid kl. 17 va grejerna i sjön igen. Vi hann väl lagom få ut prylarna och så fick Lillis drilla fisk. Ytterligare ett par fiskar senare och ett par missade hugg packade vi ihop, då det blåste upp och drog ihop sig mot sämre väder. Dagens summa blev 8 gäddor & 5 missade som löste ut men gick loss. Alla gäddor som kom upp låg mellan 3 och 5 kg. Inga stora denna gång, men väl en okej medelvikt och riktigt bra fajt i dom flesta. Va inte speciellt aktiv med kameran igår, så bilden fick jag låna från en tur för ett par veckor sen.

fredag 5 juni 2009

Blåste inne igår

Hann upp en dag tidigare än väntat och hade nog hoppats på en bonustur igår. Men jag blåste inne. Va ett jävla väder, 5 grader, 7-8 sekund och spöregn. Stannade inne i stugan och eldade och jobbade istället. Hade inte vart värt att plåga sig i det vädret, med ett så tvärt omslag hade förmodligen fisket varit dåligt oxå... Vädret har lugnat sig lite idag. Det ser ut att bli skapliga förutsättningar för morgondagen.