onsdag 7 april 2010

påskfisket

normalt sett är det inte läge för isfiske i stockholm under påsken, men årets extremvinter har vänt upp och ner på alla normala begrepp. isen ligger och således såg jag fram emot fyra dagars fiske under påsken, fyra chanser att lura den där tiokilosgäddan som lyst med sin frånvaro i ganska många säsonger nu.

helgen inleddes tillsammans med kalle och hans kollega niklas på ett bekant vatten söder om stan. vasskanten som jag och peter upptäckte för några veckor sedan skulle få en chans till, med satsning på 100% gädda denna gång.

denna gång valde vi en annan väg, längre och krångligare, men vi skulle slippa promenad i slasket över hela sjön. vi ångrade detta val under vägen när vi insåg att vi kört fel och var vilse, men vi blev frälsta av den moderna tekniken i form av gps i mobilen. vi hittade en liten snikväg och snart var vi på bana igen. nästa problem uppstod vid sjön, som visade sig vara "landlös". på isfiskespråk betyder det att isen har smält bort närmast land, så att det inte går att ta sig ut. turligt nog hittade vi en hög med plank med vilka vi kunde ta oss ut till is som hade bärighet.

dagen började finfint. jag hade inte fått ut mer än tre spön när dagens första flagg kom. fisken tog lina i skaplig takt och jag tog dagens första gädda för given. dumt, för i mothugget blev det tom krok. vafan? den närmaste timmen fortsatte på samma sätt. flagg, spottad mört. flagg, stulen mört. flagg, missad fisk. det luktade väldigt mycket gös om alltsammans. först på femte försöket lyckades jag få fast en fisk, och då var det självklart en gädda...

kalle och niklas hade inte samma rush, men även hos dem petades och pillades det lite och mina gösmisstankar stärktes ytterligare. niklas, som hittills inte fått någon fisk i mitt sällskap, fick två snabba flagg. den första blev det som brukligt inget av, men när han fick en ny chans lyckades han till kalles och min stora förvåning att kroka en fisk!


glad fångstman med gädda, ca 4 kg

niklas gädda kändes lite förlösande och vi hoppades på bra fiske under resten av dagen. det kom helt på skam och vi gick en riktigt lugn period till mötes. kalle skulle packa ihop tidigare för att ta moppen upp till dalarna i hyfsad tid, så han gav upp redan kl 13. då hade vi haft några fler flagg, men ingen mer fisk, vilket alltså innebar att det var kalles tur att gå lottlös.

jag valde att flytta aktivt under eftermiddagen. det gav utdelning i form av ett antal misstänkta gösflagg, och ett par gäddor, med denna firre i topp.


4 plus, dagens största

totalt lyckades jag genom aktivt flyttande jobba ihop fjorton flagg under dagen, vilket väl får anses riktigt bra. fyra landade gäddor på dessa får väl anses mindre bra... niklas som fiskade mer statiskt fick inte någon mer flagg, detta var alltså en dag när det aktiva fisket lönade sig.

på självaste påskafton var det dags igen, på hemmaplan, närmare bestämt mälaren. robban på söderbutiken har hela vintern haussat upp ett ställe som hett när leken närmar sig, och detta var sista chansen att komma ut där innan isen går. vår "guide" började dagen med att försova sig. vad ska man säga? dagens ungdom... jag och jimmy gav oss ut själva, och robban anslöt en stund senare.

jag började som vanligt bra, och fick min första flagg nästan omgående. jag hade en ruggigt stort mört på det spöt, och misstänkte till en början att mörten själv dragit av. när jag insåg att så inte var fallet växte såklart förhoppningen om en riktigt stor och fet lekgädda, hur spännande som helst! ända tills mothugget... motståndet var inte större än att det kunde varit mörten, men det var det inte. på nåt sätt hade en riktig fjuttgädda på kanske fyra hekto lyckats trycka in både grismört och krok i truten. vilket antiklimax!

strax därefter var det dags för mig igen, men denna flagg gav inget. det gjorde däremot nästa, som kom på samma spö efter ytterligare en liten stund.


sex kilo gädda, eller var det två?

missnöjd efter ytterligare en fjuttgädda satsar jag på nytt svenskt rekord i framhållning, vilket gör att fisken ser en aaaning större ut än av den är i verkligheten. robban fick en likadan gädda lite senare, och det var allt som hände på hela dagen. trögt fiske och den planerade storgäddan fortsatte att gäcka. vädret var dock kalas och det gjorde inte direkt ont att vara ute på isen.


bra väder - dåligt fiske - deppig fiskare

självklart körde vi även på söndagen. lördagen bjöd på traditionell påskfest så det fick bli en liten sovmorgon. sällskapet för dagen var samma som påskafton, dvs jimmy. robban skulle också med, men han gick inte att få tag på. dagens ungdom, som sagt...

fisket är inte mycket att orda om, vi fick inte en flagg på hela dagen. efter fisket kände jag mig dessutom smårisig, och det slutade med en natt på toaletten. det tilltänka fisken på måndagen sket sig alltså, om man vill skoja till det lite. och lika bra var väl det, för vädret var också skit!

ismetesäsongen kändes över, men nu kanske den inte riktigt är det trots allt. jag är ledig på fredag och om vädret tillåter ska jag och tony försöka ta oss ut nånstans och se om vi kan avsluta isfisket på ett värdigt sätt. rapport kommer!