tisdag 29 juni 2010

2 x gössuccé

efter att projekt vandringslax avslutats för i år blev det några timmars sömn, sen bar det av ut till norrtälje för midsommarfirande, och givetvis en hel helgs fiske. prognosmakarna utlovade strålande väder, och det kändes verkligen helt rätt att spendera helgen i skärgården.

det har varit en del snack om att fisket i "vår" vik varit extremt dåligt denna vår, det sämsta någonsin faktiskt. om det är lokala fiskare som ljugit ihop detta för att slippa alla guidebåtar, eller om det faktiskt har varit så under en period ska jag låta vara osagt. hur som helst struntade vi i alla olyckskorpar och trailade i båten.


så färdas 3 män i en bil utan baksäte

vi hann knappt mer än doppa våra beten i vattnet innan första gäddan small på för jimmy. ingen jätte, men för att vara en gädda på fyra plus bjöd den på en fantastiskt fajt. direkt efter det drog jag en borre, och jimmy ytterligare en gädda. sämsta fisket någonsin? nja...


pike buster gör jobbet

under resten av dagen fick vi ett gäng gäddor till i varierande storlek. tyvärr kastade vi bort en massa dyrbar tid när vi försökte rycka strömming utan resultat. vi såg stimmen på ekolodet men det var rätt glest mellan dem, och hård vind gjorde att vi driftade förbi stimmet innan man ens fått ner tacklet. tre strömmingar blev det totalt, fiasko.

midsommaraftonens kväll gick i nykterhetens tecken. nåja, jimmy och folke slurpade i sig både öl och sangria, men inte i större mängder än att vi tog oss upp i god tid på lördagsmorgonen. fisket inleddes på ungefär samma sätt som dagen innan, med ett par mindre gäddor. vi bestämde oss för att testa på något djupare vatten, och bytte ut våra ytbeten. djupvattnet gav genast en gädda för mig, men sen hände inget mer. vinden förde oss tillbaka mot ett grundare sund, och när jag började dunka i botten bytte jag till en mann's -1. det visade sig vara ett bra beslut, jag fick omgående ett försiktigt hugg som inte gick fast. ett par sekunder senare ett försiktigt hugg till, och strax däfrefter sög det till ordentligt. just då tänkte jag inte på det göstypiska hugget, och eftersom fisken inledningsvis bjöd på ettriga gäddknyckar var det ingen av oss som trodde på något annat än en grön av hyfsad storlek. vi blev rätt förvånade när vi fick syn på en taggig ryggfena!


bonusgös på hela 5,6 kg

med tanke på att vi tidigare fått två femplus-gösar i samma område är det kanske inte så förvånande, men de dyker alltid upp när man som minst anar det. resten av dagens samt söndagen bjöd på ett par gösar till av mindre storlek, och ett gäng gäddor, ingen stor nog att fastna på bild. norrtälje har som vanligt gett mersmak, och det är väl inte helt omöjligt att även nästa helg spenderas där uppe. gös finns dock på närmare håll, och igår var det dags för ett efterjobbet-fiske.

jag checkade ut tidigt och var på plats redan vid tretiden. det hela började riktigt dåligt, då motorn vägrade starta. jag hade tankat den med alkylatbensin, vilket små tvåtaktare normalt sett brukar gå bättre på än vanlig bensin, men den här motorn verkar tycka bäst om blyfri 95. för en stund kändes det som inställt fiske, men till sist startade den med gasreglaget på max. jag hann fiska en och en halv timma innan grythinho anlände. under den tiden hade jag inte ett pet, och det kändes inte som att detta skulle bli en fisketur värd att minnas. halv fem plockade jag upp jonas, som kom med fiskelyckan. han fick direkt påslag, och den lugna drillningen talade för fisk av rätt sort. dessvärre visade det sig vara en osedvanligt lugn gädda som slagit käftarna runt det finska träet.

en eller ett par gäddor senare var det så äntligen dags för lite tunggung. i ett av våra favoritstråk sög det i för jonas, och denna fisk var snudd på övertydligt gösig. lugnt hugg, lugn men tung drillning, och tunga långsamma stötar ner mot botten. det luktade storgös lång väg! när fisken kom in till båten kunde vi konstatera att sexkilosfisk nummer fem var ett faktum.


välskapt gös på 6,1

återutsättningen gick fint och den vackra fisken drog ner i djupet med en kraftfullt slag med stjärtfenan. det naturliga draget nu hade varit att vända om över samma område, framför allt som jag hade ett skapligt påslag som gick lös samtisigt som jonas fightade sin fisk. men den stundtals hårda vinden hade fört oss över halva sjön under drillning, avkrokning, vägning och fotografering. vi la oss i ett annat stråk som gett en del gös, dock bara smått. nu var det min tur att få paravanbackning, och även detta luktade gös lång väg. inte lika stor, men väl en skaplig fisk, och visst var det en gös.


tre plus, kanske tre och ett halvt?

vi kände oss rätt nöjda efter varsin fin fisk, och vm-matchen mellan spanien och portugal lockade såpass mycket att vi plockade ihop strax efter åtta. egentligen borde vi stannat och fiskat ett par timmar till, men det blir mest troligt ett pass till ikväll istället. räkna med rapport om det händer nåt av värde!

måndag 28 juni 2010

Jakten på en 12+ fortsätter

Det va längesen man lyckades lura ut herr Kilström på ett fiske. Karln renoverar på kåken som besatt varje ledig minut. På sin höjd det kan bli nån sväng förbi nån regnbågspöl och vifta lite, tydligen inget han vill berätta om på bloggen… Men så i torsdags fick jag den stora äran att guida Smebackarn på en gäddtur.

Sjön Runn ligger ett stenkast från Eriks hus. Jag har aldrig varit där förut, men hade tagit lite tips från coachen (P.N) och Erik hade kittat ett sjökort som han dessutom scannat och mailat mig dagen innan. Det va strålande sol och blanksjö redan när vi gick ut från hamnen i Hälsinggården.

Runn har sedan några år tillbaka styrt upp sitt fiske. Ett särskilt trollingkort finns att köpa och antalet spön är begränsat till 6. En alldeles lagom arsenal för gäddtrolling. Ingen fiskare får klubba mer än 2 firrar på en dag och man släpper inte dit några bonktrollingtävlingar. Vid aktivitetscentret på Främby udde opererar ett guideföretag som guidar långväga tillresta turister. Främby udde har genomgått ett ansiktslyft och erbjuder konferensvistelser, olika aktiviteter, gästbrygga och lunchbuffé. Fiskemässigt tycks man ha förstått gäddfiskets potential som turistnäring och att gäddorna är mer värda i sjön än klubbade och slängda i skogen. Mig veteligen tillämpar guiderna catch & release.

Dagen började bra. Vi hann knappt få ut spöna innan det smackade i ett dubbelhugg. Kort därefter hade Erik gjort en drastisk höjning av sitt gädd-pb. Från typ 1,5 kg snipa till en trindfet femkilos. Vi sökte det mer pelagiska fisket och såg mycket bytesfisk på lodet. Gäddorna tycks inte haft några problem att äta upp sig efter leken. De höll allmänt god kondition och vore det inte mitten av juni hade man kunnat tro att de var romstinna. Innan vi bröt fisket för lunchbuffé på Främby udde fick jag mig en ganska bra fight med en sexkilos som tyvärr kom att bli dagens största.

Efter lunchuppehållet stekte solen rejält. Fisket va lite avmattat och vi tvingades bli lite mer kreativa. Ner 10 meter med en 7-tums tomic på riggen - det gav snabbt resultat. En femkilos till nöp i ordentligt. Trots fortsatt nötande blev det dock den enda rigggäddan för dagen.

Framåt kvällen blev det lite bättre drag. Nästan alla fiskar tog samma bete, en abborrfärgad super shad rap. Då flera fiskar nöp i ytterkurva under sväng höjde vi successivt farten och va ibland ända uppe i 3,5 knop, men gäddorna fortsatte ändå att hugga. Vi höll ut ganska länge och slutade på ett tjugotal pikes. Tyvärr lämnade medelvikten lite att önska, med toppfiskar på 5-6 kg och ganska många smågäddor.

söndag 27 juni 2010

projekt vandringslax - del 2, 3 och 4

del ett i detta projekt går att läsa om i ett tidigare inlägg, vandringslax i simrishamn. tanken var att vi skulle fiska två dagar i simris, men fredagen blåste vi inne. denna dag ersattes med en fiskedag med abelsson & svenstrup vid understen en månad senare, den 13 juni. otroligt nog lyckades vi pricka in ytterligare en storm, som bedarrade lagom tills vi skulle fiska. när vi gav oss ut efter lunch blåste det fortfarande, men ganska snart la sig vinden och det blev helt stilla. det kan man tyvärr inte säga om havet, dyningarna var de värsta jag har varit med om, och vi kände alla av sjösjukan mer eller mindre. värst drabbad var bernt, som kom mer eller mindre direkt från en golfrunda i skottland. hans dag på sjön kom att handla om sova och kräkas omvartannat.


roger softar under transporten genom jättedyningarna

vi andra klarade oss bättre och gjorde vårt bästa för att hålla oss alerta och och redo för laxhugg. laxarna höll sig på avstånd och jag, som var först i tur, hann både somna och vakna och äta mellamål innan det var dags. plötsligt, när vi som minst anade det, löste det ut på en av djupriggarna. jag var snabbt på plats och sög tag i spöet med den ilsket knarrande rullen. jag kände direkt att det inte var tal om någon storlax, och satte hård press på fisken som planade upp i ytan och surfade med in mot båten. en godkänd lax, men inte mycket mer.


lax, tvåochetthalvt

fjuttlaxen kändes som ett antiklimax. där, mitt ute på öppet hav, hade jag förväntat mig en rejäl fisk när det väl sög i. men inte då, och nu var jag sist i kön igen. resten av dagen är inte mycket att skriva hem om dessvärre, vi kände nämligen inget mer under hela dagen. det gjorde inte den andra båten heller, så del två är härmed slut och jag går raskt vidare till del tre.

min morbror göran har bjudit mig på åtskilliga fiskepass de senaste tio åren, och nu kände jag att de var läge att bjuda tillbaka. därför hade jag bokat ytterligare ett pass trolling efter vandringslax vid understen. denna gång med henke sandahl, butikschef på söder sportfiske, och legendarisk gammal laxtrollare. han har inte kört något laxfiske de senaste fyra säsongerna, och såg fram emot att komma ut på öppet hav och "visa vart skåpet ska stå". göran fick dessvärre en ögoninfektion och fiskeförbud av farbror doktorn. det var dock aldrig tal om att ställa in, vädret var kanon så jag och henke körde själva. dagen till ära fick vi låna pierre reif's trollingriggade trophy, som stod och väntade på oss vid en brygga på singö. givetvis knöt vi om alla spön som kapten sandahl ville ha det, och det var såklart hans gamla beprövade laxkillers som knöts i linändarna.


kapten inspekterar referensbetet

fisket är dessvärre inte mycket att orda om. vädret var fantastiskt med strålande sol och lugnt vatten, men rapporterna om fångad fisk duggade inte direkt tätt på vhf-radion. jag hade tät kontakt med peter nordmark, som fiskade i samma område som oss. de hade inte haft ett pet på hela dagen, precis som oss och de allra flesta andra. framåt kvällen började det dock snackas en del om fångad fisk, bland annat ett fem-hugg. ingen av de 20-30 båtarna i vårt område verkade dock landa fisk. oerhört frustrerande att höra rapporter om bra fiske utan att veta var det är.

peter fick till sist nys om att det tagits fisk söderut, och han trollade sig i den riktningen. vi hade endast 90 minuters fiske kvar, och tyckte inte att det var värt att göra en förflyttning. en halvtimma senare skulle det visa sig vara ett felbeslut. peter ringer och meddelar med upphetsad röst att han bränt en storlax och landat en på åtta kilo, bara ett par sjömil söderut. som ett sista desperat försök sliter vi upp alla grejer och gasar söderut. vi lägger ut alla grejer och får 45 minuters avslutande fisketid, som tyvärr inte levererar. de andra tre båtarna som fiskade i det området hade alla landat fisk under kvällstimmarna, en av dem hade haft tio laxkontakter! skillnaden mellan fiasko och succé kan vara hårfin, i detta fall några få sjömil.

del fyra i vandringslaxprojektet tillkom lite av en slump. jag och batongkamrat tony hade talat lite löst om att köra ett par pass vid landsort, men inget var beslutat. när väderprognoserna talade om strålande sol och svaga vindar hela midsommarveckan var det inget att fundera på längre. vi tog ledigt från jobbet och bunkrade upp för tre dagar till sjöss.

tony's trailer står parkerad uppe i masriket, så det fick bli transport sjövägen. vi valde att åka genom mälaren och slussa ut i södertälje. transporten gick hur smidigt som helst, mälaren bjöd på blankvatten och i övrigt helt fantastiska förutsättningar.

när vi slussat igenom och kom till skanssundet, såg vi en gubbe som ankrat upp och ryckte strömming. vi hade tackel med oss för att trolla med betsfisk, så det kändes helt självklart att bunkra upp med strömming. med spanjorens hemmaknutna strömmingstackel tog det inte allt för lång stund att dra upp mer strömming än vi behövde.


3-4-5 strömmingar vid varje nersläpp

när vi närmade oss öppet hav friskade vinden på lite mer, och i en ryds camping hade det inte suttit ivägen med njurbälte. vi bet ihop och marschade på 20 knop genom vågorna, tony körde och jag var heltidssysselsatt med att hålla ordning på allt som skumpade omkring i båten. vi var ute på öppet hav vid tvåtiden, och valde att lägga ut grejerna längs öjas västsida. när vi en stund senare nådde öjas sydspets började ett av mina spö att bete sig misstänkt, utan att lösa ut. jag hjälpte till, och kunde direkt konstatera fisk på kroken. fjuttlax? nä...


näbbgädda!

näbbgädda är en vanlig bifångst vid laxtrolling, och det fick vi verkligen känna på. jag landade ytterligare två illaluktande slingerbultar, och tony fick en. därtill fick vi hur mycket tång som helst, ibland hann man inte ens få ut ett drag innan böjen på spöet avslöjade att en ny tångruska fastnat. värdelöst! efter ett tag tröttnar man på att rensa tång, men med tång på kroken blir det ingen lax. en mycket dålig kombination. vid singö fick vi inget skräp på kroken under två dagars fiske, vid landsort kunde vi fyllt en sopsäck med tång på en dag!

utan mat orkar man inte fiska, och absolut inte rensa tång. vi hade laddat upp med hur mycket mat som helst, men ute till sjöss med grejerna i vattnet är det inte så lätt att laga avancerade maträtter. som den kock han är svängde dock tony ihop korv och makaroner på spritköket.


kocken i aktion

området kring landsort bjöd inte på några rullskrik, och mot kvällen till valde vi att transportera oss norrut. tony kände till en fin lävik på nåttarö, och där valde vi vår natthamn. när vi kom in till bryggan möttes vi en stor och mycket aggressiv myggsvärm. innan vi fick upp kapellet hade vi hela svärmen i båten. det problemet skjöt vi på framtiden, hungern var ett mer akut problem att lösa. vi gjorde snabbt upp en eld för att hålla myggorna på avstånd, och plockade fram tony's muurikkapanna. i den en rejäl klick smör, och sen i med all överbliven strömming, samt färdigkokt potatis.


färsk strömming i muurikka, en delikatess!

efter maten hade vi ett styvt jobb att ta hand om alla mygg som invaderat båten. en halvtimmas massaker senare var det färdigsurrat, och vi kunde somna in. vi ställde ingen väckarklocka, och vi vaknade inte förrän kvart i nio trots trång och obekväm liggställning. efter en snabb frukost gav vi oss ut på havet igen.


stilla havet

som synes var det i princip vindstilla, havet låg näst intill blankt. mycket fascinerande, och en total kontrast till det jag tidigare upplevt vid understen med flera meter höga dyningar. fisket var tyvärr lika lugnt som havet. vi körde i ett område som henke sandahl pekat ut som riktigt hett, men det hjälpte tyvärr inte. mitt på dagen bröt vi, gick in i vår tillfälliga hamn på nåttarö och styrde på en thaiwok.

med nya krafter gav vi oss ut igen efter maten, men det enda havet hade att erbjuda var tång. vi fiskade hela eftermiddagen och kvällen, och sov sedan i samma fina vik som kvällen innan. denna gång lurade vi myggen, och gick in i viken med kapellet uppsatt.

nästa dag var det halvdagsfiske som gällde. tony's tjej skulle komma och möta oss i nynäshamn på eftermiddagen, så vi trollade oss mot nynäs. även denna dag skulle bli resultatlös, sånär som en näbbgädda som högg för mig när jag plockade upp mitt allra sista spö. tre dagars fiske gav alltså ingen lax, fem näbbgäddor, en hink strömming och åtskilliga kilo tång. just nu känns det lite tröstlöst, men det blir nog en ny satsning nästa vår. tills dess får laxtrollingen ligga på hyllan.

tisdag 22 juni 2010

Gäddtrolling och bonktävlingar...

Det finns ett gäng svenska trollingfiskare som lever i tron att man kan slå ihjäl ett halvt gäddbestånd på en dag utan att det påverkar det framtida fisket. Eller så skiter dom helt enkelt i det. Man kan ju alltid dra vidare till nästa vatten när alla gäddor är döda... Lyckligtvis är dom inte längre fler än ett trettiotal båtar, men dessvärre kan dom sitt slaktfiske. Sällan har så få förstört så mycket för så många...

Fiskevårdsområdesgubbarna ger sina medgivanden i falsk förhoppning om att det ska rädda sönderavlade skitbestånd av öring... Så förra helgen hade (o)t(o)uren kommit till Siljan igen och likhögen slutade väl i vanlig ordning nånstans mellan ett och två ton.

Då hemmavattnet var sargat kändes som läge att utforska något nytt. Idag åkte jag därför till en mindre sjö jag inte provat förut. Det small direkt på utlägg. När det åttonde och sista spöet hade langats ut sjöng det i på riggen. En kvart senare pangpang i ytan. Jag fiskar vanligtvis lite och dåligt på skrikiga färger men idag va det fire tiger som regerade.

Efter att ha fiskat bom på riggarna i ett helt år och pillat med mätning av likström mellan vajer och motor och diverse kliande i huvet körde jag tjock flätlina på riggen idag. Det funkade överaskande bra och dessutom skyggade inte längre fisken.

Det blev en fin dag på sjön och en hel drös med gädda, både landade och tappade. Alla simmar såklart kvar i sjön. Skita i sitt eget kök kan nån annan hålla på med...

söndag 20 juni 2010

100616 - Gås

Fiskade gås med Tuben efter jobbet i onsdags. Oxå en hyffsat seg historia med 3 fiskkontakter. Jag hade ett hugg som inte gick fast och tog sedan en gösta på 2,5. Tuben fick en gädda på ca 4 kg. Har inte bloggat på ett tag, men har inte tid med någon utförligare text. 35 kubik ved ligger på gården och den ska staplas in...

100608 Gäddspinn med bröderna Riesel

Va ute en sväng i Stockholms norra skärgård och spinnfiskade gädda tillsammans med Marcus och hans lillebror Max. Vi körde på väl infiskade vatten och Max fick agera guide. Det blev dock en ganska seg historia. På 3 timmars fiske tog vi 6 gäddor som hade en dålig snittvikt.

lördag 5 juni 2010

gösfiske trots stulen båt

de senaste veckorna har vi fiskat med jämna mellanrum i väntan på att gösarna ska leka klart och börja jaga på allvar. det har gått sådär, hittills bara blivit gädda. i onsdags när vi skulle ut stötte vi dessutom på ett stort problem - båten var borta! jonas var på plats innan mig för att i godan ro äta medhavd middag på bryggan och fann en avklippt kätting där båten tidigare låg. det är jolle nummer två vi blir av med de senaste åren. att folk inte kan hålla sina långa fingrar i styr? skäms! så, om du råkar se en bananformad båt i tremetersklassen med turkos bottenfärg är den rimligtvis vår. hör av dig om du ser den!


lillbåten r.i.p

lagom tills gössäsongen börjar på allvar var vi alltså båtbefriade. katastrof! märkligt nog hade jag av en händelse frågat en bofast i området om det fanns möjlighet att köpa in sig i hans båt som ligger på en fast bryggplats. jag frågade eftersom jag är lat och trött på att släpa båten ner och upp varje gång det ska fiskas. han hade inget emot att låna ut båten, och nu blev det alternativet plötsligt vår räddning. tack fredrik för att vi får låna din båt!

idag såg jag och jimmy fram emot en härlig dag i solen med vår nyfunna lånebåt. inledningsvis var det också rätt härligt. solen hann gå i moln eftersom vi båda sov lite för länge, men det var snudd på vindstilla när vi kom till sjön, hur behagligt som helst.


jimmy njuter i fören

tyvärr började det blåsa ganska omgående, och det blev riktigt kallt. självklart hade ingen av oss några vettiga kläder med. men inget ont som inte har nåt gott med sig, fisken började nämligen hugga ganska omgående när det började blåsa. jimmy började med två missade hugg, och krokade en kort stund därefter säsongens första trollinggös för batongen.


tre kilo, en godkänd början på säsongen

vi hade lovat fredrik en matgös som båthyra, men just denna kändes alldeles för fin för avlivning. det kändes dessutom som att det skulle komma fler, med en så bra början! vi bytte ett par beten till liknande typ som jimmy fick sin gös på, och det gav omgående resultat för mig i form av en fyrakilos gädda som hade tryckt wobblern snudd på ända ner i svalget. gäddfisket fortsatte för min del och det med besked. ganska snart hade jag böjt spö igen, och den här gången var det en motståndare av helt annan viktklass. gäddan gjorde flera rejäla rusningar och jag insåg ganska snabbt att det var min hittills största i detta vatten. dessutom bjöd hon på två rejäla delfinhopp. mäktigt ett se en så stor gädda hoppa på det viset. när fisken till sist kom in till båten såg vi att den satt med en krok i en liten skinnflik i mungipan. efter ett snabbt och lyckat ingripande med lipgripen kunde vi i lugn och ro plocka fram kamera och våg.


åtta plus

kameran fungerade som synes, men det gjorde inte vågen. den fick spel och tyckte att gäddan vägde fem komma nånting. vi ville inte kladda mer än nödvändigt, så vi uppskattade vikten till minst åtta, och satte sen tillbaka fisken. min vana trogen får jag långa och slanka fiskar, jag fick en snarlik förra året som var 108 cm och vägde sju kilo. dagens fisk är ungefär lika lång, kanske något längre, och i lite bättre kondition. kul fajt hur som helst, men tian fortsätter att lysa med sin frånvaro...

jimmy avslutade dagen snyggt genom att dra ytterligare en gös. denna något mindre, och en alldeles perfekt matfisk åt fredrik.


jimmy provsmakar matgösen

det blåste kallt, och jimmy skulle på grillfest och dricka svindyrt rödtjut, så vi avslutade ganska snart efter gös nummer två. vi åkte förbi fredrik och lämnade gösen. han blev glad, imponerade och lite lätt förvånad. hans eget fiske dagen innan hade nämligen endast genererat tre bottennapp...

nu blir det jobb med storbåten under söndag förmiddag, fotboll på eftermiddagen och möjligen ett till fiskepass på söndag kväll om vädret och jimmys bakfylla och ekonomistudier tillåter. rapport kommer om det blir fiske.