onsdag 29 juni 2011

fk batong ♥ fisheco

det har varit pinsamt dåligt med uppdateringar den här våren och försommaren, jag skäms. det beror inte på varken uteblivet fiske eller uteblivna resultat, utan på tidsbrist. nu har dock semestern börjat och jag ska försöka summera den senaste tidens fiske utan utan att det blir en hel jävla roman. det kommer alltså att bli ganska mycket bilder och inte så mycket text, håll till godo.

min numera mycket gode vän jan o på fisheco har bjudit in till vertikalfiske ett antal gånger under den gångna våren. han har verkligen ansträngt sig för att jag ska bli vertikalfrälst, men hittills har det inte gått så bra...

första passet förlades på ett av jannes hemmavatten i norra mälaren. vi var i första hand ute efter gösen såklart, men det går ju inte alltid som planerat. under kvällen bände janne upp helt gäng gäddor, abborrar och lakar, varav den största laken vägde nästan fyra kilo.


superlakjanne!

själv förblev jag fiskfri ända in på nattkröken, men precis när vi skulle ge oss fick jag till sist en abborre och slapp stå med skammen. dock var det precis som vanligt utklassningssiffror till jannes fördel, men till och med han blev gösfri denna kväll.

nästa vertikalpass bjöd vi med den mycket trevlige nicklas jonsson från söders sportfiske. han är, precis som jag, gäddfiskare i grunden och totalt ofrälst på vertikalfisket. han hade testat ett par gånger tidigare men inte knäckt koden. det blåste brukalt mycket på mälaren denna eftermiddag, så gentlemannen jan o ägnade sig inledningsvis endast åt att köra båten för att jag och nicklas skulle få bästa tänkbara förutsättningar. själv misslyckades jag trots detta, men nicklas tackade och tog emot! vi hann knappt börja fiska innan han drog på sin första vertikalfisk, och det var ingen dålig premiärfisk!


vertikalgös 4+

efter det öste nicklas på och drog av bara farten en fyrakilos gös till, och två aborrar över kilot. nicklas är numera frälst... själv hade jag ett par påslag som strimlade jiggen, men som vanligt ingen fisk i båten. senare på kvällen lugnade sig vinden och janne passade på att fiska lite, slug som han är tog han såklart en fin gös också.



detta var årets sista fiske på lekgrynnorna, men eftersom janne är ganska envis kommer han säkert att lura ut mig på pelagiska vertikalprojekt under sommaren. jag kan redan nu gissa hur det kommer att sluta...

nu till något helt annat. jag och batongkamrat jonas har länge talat om att genomföra ett rejält trollingprojekt på den lilla pöl i masriket där både han och jag har tagit varsin tioplus-gädda i vår ungdoms glada dagar. det är långt ifrån alltid tanke blir handling, men den här gången blev det så! vi slängde upp jonas lilla alubåt på syrrans släpvagn och så var projektet igång. fyra spön på paravan presenterade diverse ytbeten, men blandat resultat. jag hade laddat upp med en massa fina grejer, bland annat manns -1 och nils master shallow och tänkte dominera fullständigt. kaminmasen hade knappt nåt att komma med alls i draglådorna, men panikhandlade två små westin shallow precis innan fisket. kinesiskt jävla skräp tänkte jag, men fyfan vad gädda de levererade! totalt blev det 25 gäddor under kvällen, varav jonas fick merparten och lätt hälften sög i sig westin. någon tia blev det tyvärr inte, inte ens en femma. gäddorna såg snarare ut som denna...



men det finns stor fisk och vi kommer att testa igen, var så säker. kvällens sista fisk blev den största, en vacker fisk på blygsamma 3 kilo.



göstrollingsäsongen har också kommit igång nu efter midsommar. jag har lurat med mig clarence ut ett par gånger, och han har varit lika otursförföljd som vanligt. första passet fick han visserligen en hyfsad gös, men strax därefter tappade han sin ovärderliga walley runner i svartguld. knutbrott eller gädda som bet över tafsen är svårt att säga, men betet försvann och mr engström blev mycket missnöjd, en tvåkilosgös är klen tröst när man sumpar ett bra bete som är snudd på omöjligt att få tag på...


nattgös, säsongens första

två dagar senare var vi tillbaka igen, denna gång mitt på dagen. vi hann knappt börja fiska innan clarence fick första gösen. en stund senare var det dags för gös nummer två, och samtidigt som han drillade den fick även jag kontakt med fisk. jag bedömde det som gädda och lät den vara medans vi krokade av gösen. precis när avkrokningen är klar och jag börjar ta hem gäddan hugger det på clarence andra spö, snudd på trippelhugg alltså! när han spänner upp linan händer det osannolika, något brister och han får in en tom linstump för andra passet i rad! denna gång är det ett lekande som gått av på mitten, och ännu ett helt ovärderligt bete är borta, en 20 cm nils master som jag hade customlackat i blåsilver.

under dagen kommer flera mindre huggperioder och vi får totalt sju gösar och en gädda. klart godkänt, framför allt som den sista gösen är riktigt fin. jag känner direkt på tyngden att den är en lite bättre fisk, och gissar på omkring fyra kilo. när den närmar sig båten börjar den böka ner mot botten på klassiskt storgösmanér och vi inser att den kanske är större än så. när den till sist kommer upp ser den riktigt stor ut, men tyvärr är det mest huvud och inte så mycket kropp.


5,15 - säsongsbästa hittills!

efter storgösen hände inget mer och vi gav upp för dagen, rejält grillande av solen. jag är väldigt sugen att åka tillbaka imorgon igen, men jag borde verkligen prioritera att fixa med båten istället... det här inlägget blev nog det rörigaste någonsin, det får bli bättring på bloggandet resten av sommaren!