onsdag 19 oktober 2011

årets sämsta fiske?

den gångna helgen spenderades i folkes stuga i norrtälje. tanken var att det skulle fiskas gädda, drickas lite öl och ätas god mat. allt detta uppfylldes, med blandat resultat...


frostigt!

på lördagsmorgonen möttes vi av höstens första frost. trots att vi tagit sovmorgon till 09.00 och ätit frukost i lugn och ro hann inte solen krypa upp tillräckligt för att avfrosta bilen. det blev dubbla långkalsonger på med andra ord!

höstfisket förra året var riktigt dåligt, men då hade det varit uselt hela sommaren. i år har sommarfisket varit helt okey, och vi hade en viss förhoppning om lika fint höstfiske som vi hade för två år sedan. dessa förhoppningar kom helt på skam, under hela förmiddagen såg vi inte röken av någon typ av fisk. precis när vi började bli hungriga stötte vi på ett rejält braxstim som syntes på ekolodet och kändes som tydliga stötar i våra spötoppar. i och runt dessa stim brukar det alltid finnas gädda, och vi bestämde oss för att återvända till braxarna efter maten.

efter ihärdigt men resultatlöst gnuggande av braxstimmet gav vi upp och testade andra domäner. helt oväntat var det en liten snipa som föll för folkes 4-play och den får vara med på bild i brist på värdigare gäddor...


sällan blir man så glad av en snipa...

vi avslutade dagen med att ge braxarna en chans till. det gav naturligtvis ingenting och förutom varsin tappad fisk blev folkes lilla gädda dagens enda fångst. så dåligt fiske har vi nog aldrig varit med om i dessa vatten.


vacker kvällssol, men vad hjälpte det?

väl hemma i stugan hade jag tänkt svänga ihop en fiskgryta med gös och regnbåge som fångats vid ett tidigare tillfälle. det fick jag "tyvärr" inte då folkes föräldrar envisades med att de ville bjuda på middag. det gick såklart inte att tacka nej till och det blev en trevlig helkväll i storstugan.

söndagen bjöd på kalasväder med strålande sol och något varmare luft. skulle värmen sätta fart på gäddorna? svaret på den frågan fick vi ganska snabbt, och svaret var nej! braxarna fanns kvar men gäddorna lyste med sin frånvaro. efter flera timmars nötande lyckades jag till sist kroka en liten gäddstackare på en av mina hemmagjorda gäddspinnare. kul att få ett bevis på funktionen, blir mycket intressant att testa dem när förutsättningarna är bättre.


vacker höstdag

tanken var att båten skulle ligga i sjön minst en vecka till, men istället avslutade vi fisket i god tid och trailade upp båten. därmed är årets öppetvatten-säsong i norrtälje över. det kommer säkert att bli några ismetepass i vinter, men det är en helt annat historia...

fredag 14 oktober 2011

bängbåge med bonus + göstillskott i skärgården

det här börjar bli tjatigt nu, men det har blivit alldeles för lite fiske den senaste tiden. båtupptagning och andra åtaganden har tagit för mycket tid. kommande helg skall dock spenderas i norrtälje skärgård, för en helhelg i gäddans tecken. öl och god mat kommer också att stå på agendan...

senaste fisket som bedrevs av undertecknad var ett så kallat nödfiske, konstgjord andning. min båtklubbskompis anders hade lovat sin son sture att vi skulle fiska regnbåge, och i söndags blev det av. vi gick upp okristligt tidigt och åkte ut till sandasjön. vi trodde att vi skulle vara först på plats, men sällan stellan. fem bilar på parkeringen och ett helt gäng fiskare hade barrikaderat sig i första viken, som av många även anses som den bästa.

vi valde en annan taktik och promenerade iväg till motsatt sida för att slippa trängseln. det visade sig vara en utmärkt idé, då jag inom en halvtimma hade fått två regnbågar, och tappat två. tre av dessa fiskar högg när jag kastade mot vak, vilket är rätt sällsynt när man fiskar med drag, men sanslöst roligt! fisken fortsatte att vaka, men slutade tyvärr att hugga. under resten av dagen hade jag inte ett pet! lustigt hur det kan bli. anders också gick helt lottlös, men hans son sture lyckades med en bedrift av sällan skådat slag. hans spötopp lossnade och följde med ut i sjön, vilket gjorde honom helt förtvivlad då han trodde att spöt hade gått sönder. jag försökte lugna honom och bad honom att veva in spötoppen i lugn och ro. när han nästan fått in all lina tar det plötsligt stopp, och sture utbrister: jag har napp! jag trodde att spötoppen hade fastnat i nåt, men ganska snart visar det sig att det faktiskt är en fisk som har huggit på draget, som kom släpandes bakom spötoppen!

 
sture drillar, pappa anders redo med håven

detta måste vara helt unikt! när fisken väl låg i håven visar det sig dessutom att det inte är någon dum bängbåge som nappat, utan en bröding! bröding är en korsning av röding och bäckröding som sattes ut i januari inför pimpelfisket. att en skygg fisk som under åtta månader lyckats undvika alla flugor och drag, väljer att hugga framför fötterna på sture när han släpar hem sin spötopp... helt obegripligt, men väldigt roligt för sture!


en mycket glad grabb, även om det inte syns på bilden...

efter brödingsuccén hände inget mer för någon av oss. sture, som normalt sett brukar tröttna ganska snabbt, ville absolut inte åka hem! vi fick till sist nästan tvinga med honom till bilen. om han inte var fiskefrälst innan detta lär han vara det nu...

nu till något helt annat. i förra veckan fick jag möjligheten att vara med vid en utplantering av gös i skärgården. det tackar man såklart inte nej till, så jag mötte upp gunnar berglund vid nyckelviken. då hade de redan planterat fisk vid östanå, djurgården, hammarby sjö och beatelund. vid nyckelviken går det inte att komma ner med fiskbilen, så gunnar behövde bärhjälp av en ung och frisk förmåga, vilket alltså blev jag. fisken som planterades är gösyngel födda i våras, totalt 18.000 stycken, från dylta bruk. en sak som verkligen fascinerade mig var den extrema storleksskillnaden på ynglen.


några gösyngel av samma årskull

storleken på merparten var 6-8 centimeter, men några få var betydligt större, säkert 12 centimeter. i längd räknat låter det inte så mycket, men bilden talar sitt tydliga språk, det är enorm skillnad! jag tyckte att detta verkade helt osannolikt, men tydligen är det så att vissa yngel har bättre förutsättningar från början, och när dessa yngel blir stora nog att börja predatera på sina egna artfränder blir tillväxten extrem. rimligtvis är det just dessa yngel som har absolut bäst förutsättningar att bli riktigt riktigt stora?


berglund sätter ut en hink med gösyngel

18.000 yngel är kanske inte så mycket, men många bäckar små... utsättningen finansierades av fiskekortsförsäljning (TDA-kort) och via pengar från fiskevårdsdekalen. du som vill bidra till framtida utsättningar kan köpa fiskevårdsdekalen i din fiskebutik eller genom att sätta in 100 kr på plusgiro 155 89 79-9. uppge namn och adress, så får du dekalen med posten.

nu ska jag snart hem och packa först ihop prylarna inför helgen. förhoppningsvis är fisket såpass bra att det blir ett nytt inlägg på söndag kväll. mot norrtälje!