söndag 16 december 2012

äntligen ismete!

jaha, här var det glest värre mellan bloginläggen numera. jag skippar bortförklaringarna och går rakt på sak istället, nämligen säsongens första isfiske!

redan förra helgen låg det in på småsjöarna i stockholmstrakten, ovanligt tidigt! det skulle naturligtvis utnyttjas, och söndagen bokades för en rejäl satsning tillsammans med jan o från fisheco. men jag kunde inte hålla mig, redan på lördagen blev det lite spontanfiske med hannes från båtklubben. han hade varit på galej och var galet bakis, så det blev en rejäl sovmorgon och fisket inleddes först vid lunch. vi befarade snökaos på isen och precis så var det. nästan överallt var det snö upp till knäna, men på vissa ställen hade isen spruckit, vatten trängt igenom och frusit på, vilket gav ett mycket behagligt underlag, som på bilden nedan.


ismete i finväder!

fisket var dock inte mycket att hurra över, en flagg och ingen fisk. jag hade dock betydligt större förhoppningar på söndagen med janne. jag gick upp i god tid för att skotta fram bilen och packa in alla prylar, och när allt det var klart och jag var redo att åka såg jag att mitt ena bakdäck såg lite märkligt ut. det visade sig sakna luft helt och hållet! vid en närmare besiktning hittade jag också anledningen, en vass skärva av någon slags hårdplast hade trängt in i däcket, och därmed fick fisket ställas in. antiklimax deluxe!


punkteringsboven

nu i helgen var båda bakdäcken utbytta, och planen var återigen två dagars fiske. prognosen utlovade en del snö och rätt tråkig vind, men vem bryr sig när man är fiskesugen? hannes var sugen på revansch och avbokade den planerade firmafesten för att fiska istället. 

när vi väl var på plats på isen och insåg hur mycket det blåste kändes fiske inte som ett helt bra beslut. inte läge att åka hem dock, bara att bita ihop. vi hittade lä till lägret bakom en udde, men våra spön hamnade ute i stormen. fullständigt vidrigt, men ett intressant test av mina vippor och infästningen av linan, som visade sig klara vinden alldeles galant, inte ett vindfäll på hela dagen trots vindbyar på minst 15 sekundmeter!

förutom vinden utlovades snö, och ett tryckfall som inte var av guds nåde. med anledning av detta vågade jag inte hoppas på fisk över huvudtaget, men än en gång blev det bevisat att man aldrig kan räkna bort något väder som värdelöst fiskeväder... efter ungefär en timma kom dagens första flagg, linan gick stadigt trots en hel del drivsnö i spolen på rullen. vid mothugget blev det hyfsat tungt, och sedan fick jag känna på de göstypiska långsamma men tunga knyckarna. jag gissade på en skaplig gös, men förstod inte riktigt hur stor den var innan den kom upp mot hålet och syntes genom den genomskinliga isen. riktigt stor!


nytt gös-pb!

fisken var inte lång, men fet och riktigt grov över ryggen, och tyngde ner vågen hela vägen till 6,64 kg! vinterns målsättning var, precis som förra året, gös över 6 och gädda över 10. då redan första fisken uppfyllde min ena målsättning, får jag väl höja gösmålet till 7 kg, och satsa lite mot den där gäddan på 10+...


på väg åter, hugg gärna igen om ett par kilo...

under dagen ställde stormvindarna till med stora problem. maken till snödrev har jag aldrig sett, det blåste så mycket att det bildades stora snöbollar som kom rullande över isen, de största uppemot 40 cm i diameter!


snödrevs-bollar

snöbollarna i sig utgjorde inget problem, det var tvärtom ganska läckert att se, men snön som yrde omkring fyllde upp rullarna, hålen, och allt runt omkring. spöna såg ut som nedan, och detta spö var ändå inte värst, det blev värre, men snöade så mycket att jag inte vågade ta fram mobilen.


lättfiskat?

trots snökaoset nappade det med jämna mellanrum. jag fick fyra gösar och en gädda, hannes två gäddor. när jag fick min sista gös hade det samlats så mycket snö runt hålet att vippan dippade ner i snön och fastnade! jag såg alltså inte att det var napp, och när jag väl upptäckte att vippan stod en aning för lågt, hade det gått 40 fot lina, mörten var svald och förmodligen redan halvt nedsmält... den treplus-gösen fick tyvärr sätta livet till.

vi insåg att det inte längre var fiskbart, och dessutom var alla våra kläder och allt vi hade med oss totalt plaskblött. det är i såna lägen men inte vill få ett telefonsamtal som bekräftar att att vägen har blåst igen fullständigt med snö och inte är farbar... som tur var blev vi räddade av en lokal förmåga med snöplog. han fick gösen som tack för besväret, och det kan kanske vara läge att även titta förbi där med en flaska starkdryck efter jul...
nu får det räcka för den här gången, men förhoppningen är att det ska bloggas lite bättre i vinter än vad som skett under sommaren. nästa fiskeanhalt blir det klassiska jul-ismetet i ludvika. vi ses där!