måndag 22 oktober 2007

gädda vs. örjan

i söndags var det dags för det stora gålöderbyt. jonas och mange skulle fiska grönslemmisar i maren, medans tony och jag tidigt bestämde oss för att satsa på silverfisk längs vindkanterna.

klockan 08.00 svängde jag in framför tonys port med laxtaxin. då sussade gäddfiskarna fortfarande sött hemma med sina fruar. vid elvasnåret hade de vaknat till liv, och mange skickade dagens första meddelande som löd: "gädda vs. örjan. lycka till boys." eftersom chansen att järka upp pike i en liten marjäkel är så otroligt mycket störrre än att lura upp en höstörjan bestämde tony och jag att vi skulle köra lite fulspel. sagt och gjort, vi kontrade omgående med att skicka över en bild på tonys öring som han fick en vecka tidigare ackompanjerat med texten 1-0!

















grabbarna svalde otroligt nog betet med hull och hår, för en stund senare fick vi tillbaka ett sms som sa 1-1. precis då krokade jag fisk på en liten lilablank spöket. det visade sig tyvärr vara en grön som befann sig på havsöringsterritorium. stor besvikelse i örjanlägret, men väl värt ett bildmms till gäddpatrullen och ledning med 2-1. gäddligan hann gå upp till 2-2 och även ta ledningen med 3-2 via jonas bukkrokade snipa innan tony lessnade ur och plockade fram järkspöet. omgående klev det på en liten grön inne i en grund vassvik. gäddan vägde kanske 2 kilo, men med mästerfotograf tuben i båten såg den betydligt större ut, se själva:
det är bara betet som avslöjad gäddans egentliga storlek, men det är inte så lätt att se på en mobiltelefon. jonas började genast ringa som besatt men vi lät bli att svara för att stressa honom lite. dessutom ska man ju som bekant ha betet i vattnet om det ska bli nån fisk, och då har man ju inte tid att tjaffsa i telefon. när vi ett par timmar senare ringde till grävlingen hade de redan gett upp och var på väg hem. de hade haft uselt fiske med endast tre småpikes, men levde i tron att vi hade fiskat kalas med en fin örjan och två bonusgäddor, varav en riktigt stor, eller "minst sju och ett halvt" som jonas uppskattade den till via mobilbilden. tony och jag fick oss ett riktigt gott skratt när vi avslöjade att blankfisken var tagen en vecka tidigare, och att sjukilospjäsen var en snipa!

Inga kommentarer: