lördag 20 december 2008

desperatfiske på dålig is

så var det äntligen jullov med allt vad det innebär. till exempel 22 mils bilresa med en gammal polo som kan säcka ihop i princip när som helst. den hostade lite utanför västerås, men i övrigt gick den som en klocka hela vägen från orminge till ludvika.

några dagar innan avresa började jag mäska mierda. med gott resultat minst sagt, mörtbörje kan lägga ner verksamheten. 82 mört och en björkna redan efter första utläggningen. det såg ut såhär.

mörtfabriken!

väl hemma i ludvika åkte jag och pn på rekognoseringsrunda för att kolla isen. inte ens på dessa nordliga breddgrader har kylan varit närvarande, och isarna är obefintliga eller mycket dåliga. vi gissade att en liten skogstjärn i blötberget skulle ha bästa isen, så vi åkte dit. men så fan heller, det var landlöst och den is som fanns var bara sörja. inte en chans att komma ut där. nederlagets beska började äta på självförtroendet, men efter en stunds överläggning åkte vi vidare till en ännu mindre pöl i grängesberg där det en gång funnits både regnbåge och grov gädda. där gick det att komma ut, men isen var högst tveksam. överst 4-5 centimeter hopfryst snöslask, sen ett lager vatten, och i botten 3-5 cm "riktig" is.


den sämsta is vi nånsin fiskat på!

isen gick trots allt att gå på, och det fanns inga andra egentliga alternativ. slemtjärn var gångbar, men där ville vi inte ut, så vi bestämde oss för att chansa på lillpölen. jonas mamma hade åkt på magsjuka och av den anledningen åkte ha direkt upp till rättvik istället för till ludvika som planerat. när det kom fram att isen var så tveksam backade han ur projektet, han tyckte inte att det var värt att åka 26 mil för ett fiske som mycket väl kunde gå helt bom och dessutom innebära vinterbad. morgonen efter hade han dock ångrat sig och kvart över sju rullade gäddtaxin in i ludvika.

vädret hade slagit om helt, från minusgrader och klar himmel till plusgrader och snöstorm. katastrof! men nu fanns det ingen återvändo. pn var redan på plats när jag och grävlingen anlände. vi började att borra oss ut med pimpelborr och kunde snabbt konstatera att isen var usel, men den bar, och verkade hålla samma standard i princip överallt. ut med grejerna! pn var givetvis först och redan när han släppte ner första mörten högg det medans han hade linan i handen! en fet trekilos blev det och det var onekligen en bra början! efter det lugnade det sig något men när det ljusnade högg det lite sporadiskt på flera spön. dock såg gäddorna ut såhär.


gäddkorv, utan brötchen.

peter, som i början var mycket skeptisk till isen, kammade snart till sig och spred sina spön över hela dammen. jag och den andre mustaschdvärgen var lite mer återhållsamma. pn var dock den som visade sig ha den överlägset bästa taktiken. han flyttade runt sina spön och träffade gäddorna i skallen, och det gav givetvis resultat. jonas tog efter och körde med samma melodi, dock utan framgång. när han till sist hade skrapat ihop till 5 fäll(ingen landad fisk) hade pn fått 16 gäddor, mest gäddkorv men några hyfsade 3+. själv hade jag fiskat något bättre än gryth trots statiskt fiske, men mycket sämre än pn. 3 gäddor och några missade smågäddor.

vid lunch hade vi listat ut att gäddorna var koncenterade i en grund vik med mycket sjögräs. vi donade ut alla spön där och lyckades lirka upp 4 strögäddor till, jag och grythen fick två var. pn hade bara död mört och kammade noll.


3 kg gädda, 2 kg gräs

vi gav upp vid tvåtiden och tur var det, för det började regna. nu har dock vädret slagit om och det utlovas flera minusgrader imorrn. det blir desperatfiske på slemtjärn! rapport kommer...

Inga kommentarer: