söndag 25 januari 2009

åter till skärgården

dagens uppställning bestod av mig och jimmy från batongen, fredde, eric och tobbe från sollentunaligan. mörtmeister hade inga problem att försörja hela gänget med bete, det fanns 160 blanka i mjärden och jag hade även denna helg mer mört än jag kunde göra av med...

jag hade kittat upp ordentligt under veckan. nya klämmor med inbyggda broddar samt en "förtunningsinsats" för att kunna fästa klämman direkt på spöklingan istället för på foamhandtaget som tidigare. dessutom 5 nya ambassadeur pro rocket 4501, kinetic spön och lågbudgetflätlina från biltema. linan är en chansning men 200 meter kostar 99 kr, så det är inga stora pengar i sjön om linan visar sig vara skit.


ultimat ismeterigg!

de två senaste veckornas fiskerapporter har talat sitt tydliga språk; insjö har gett bra resultat, skärgården betydligt sämre. därför kändes det som en chansning idag när vi gav oss ut på tda-vatten med saltinblandning. dagen började dock lysande, jag fick dagens första fäll redan medans jag satte ut spöna. fisken drog ut rejält med lina men mothugget resulterade i tom krok. samtidigt fällde även spöet intill. inget livstecken men mörten var spårlöst borta. fisk som petar och snor mört inbillar jag mig är gös, men det är ju omöjligt att veta...

strax därefter står plötsligt jimmy med böjt spö. först fattar jag inte riktigt vad som händer, men när jag springer till undsättning visar det sig att en fisk klippt mörten mer eller mindre ur handen på stackars jimmy, som knappt ismetat tidigare. han visade dock kyla och lät fisken tugga lite innan han satte mothugget och upp kom helt oväntat dagens första gös, 1,56 kg.

det fortsatte att hända grejer under morgonen. jag fick en gädda på ungefär tre och drake tog en likadan. när fredde strax därefter fick kontakt med dagens första fisk blev det riktig intressant. han hade precis flyttat spöt och satt på en monsterstor mört, och när spöet direkt fällde trodde han att mörten själv dragit av. därför tog han in linan för hand, och när han kände att det fanns nåt mer än mörten i andra änden satte han mothugget med näven. sen blev det åka av kan jag säga, och spöet fick minst sagt bekämma färg. efter några minuters fight med skakiga ben hos fredde var gäddan uppe vid hålet. två decimeters relativt genomskinlig is har sin förstoringseffekt, och den såg kusligt stor ut. jag tvekade dock inte att stoppa in näven under gällocket och strax var fisken i säkert förvar på isen. efter vägning och mätning kunde vi konstatera: 9,5 kg och 110 cm lång.


fredde med nytt gäddpers

efter storgäddan behövdes lite energipåfyllning. varje gång jimmy varit med ut har han haft med sig fyllda baguetter som han kallar för dildos. denna dag fylldes dildon med sallad, stekt ägg och majonnäs. precis vad som behövs för att orka med en dags hårt fiske!


jimmy med dildon. den som tittar noga kan skymta mustaschen bakom brödet.

fisket fortsatte lovande en stund till. hos mig och jimmy hände inte mycket men sollentunaligan fick i allafall kontakt med en vettig fisk till. eric lirkade upp en riktigt romfet gös på 3,7.



efter att gösen fått gå tillbaka hände inte mycket mer. vi gjorde en liten flytt för att eventuellt kunna pricka nån gädda i huvet. det är en metod som ofta fungerar när det är lite trögt, och det gjorde det även idag. vi var precis på väg att göra en större flytt till en annan del av viken när jimmy sa att han trodde att vi skulle få en fisk till innan flytten, och han fick helt rätt. ett av mina spön fällde och nu fick nya riggen bekänna färg. i början var fisken ganska loj och jag fick känslan av att det kunde vara en grövre gös, men efter flera långa rusningar insåg vi att det rimligtvis måste vara en grön. när den kom upp mot hålet såg vi att det var en skaplig gädda. även här blev vi lurade av isens förstoringseffekt och jag uppskattade gäddan till ca sju kg. 5,6 stannade vågen på till sist.



efter gäddan gjorde vi den planerade flytten. vi ville fiska av ett område med ett friliggande grund och djupt vatten runtomkring. det blev inte en fälljävel under resten av eftermiddagen och jag tänker inte skriva mer om det. dagens känns ändå helt ok, två fina gäddor och ett par bonusgösar. nu känns nästa helgs tvådagarsfiske avlägset, men veckorna går ganska snabbt...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Thank you, I have recently been searching for information approximately this subject for a long
time and yours is the best I have found out so far. However,
what about the conclusion? Are you certain about the
source?

Also visit my web page; cellulite treatment reviews

Mojje sa...

Hej,
såg i din blogg att du använde 5 stycken 4501. :-)

Håller på att leta efter just en sådan rulle och undrar helt fräckt om någon är till salu?

m.thuresson (a) gmail.com