torsdag 13 maj 2010

Bosättning vid Siljans strand

Sist jag skrev ett blogginlägg va efter det sista trollingpasset på Siljan i december. Sedan dess har Tuben fått hålla liv i bloggen på egen hand. Måste säga att han skött det klanderfritt med ett icke blygsamt antal ismetepass och tillhörande predatorer på kroken.

För egen del blev det lite förändringar i tillvaron som ledde fram till ett halvårs paus i fiskandet. Vid årsskiftet flyttade jag och min sambo in i ett hus i Rättvik. Huset är en gammal gård med ett stort boningshus från 1920-talet, ett par lador och en timrad gäststuga från slutet av 1600-talet. Det ligger på Lerdalshöjden i centrala Rättvik. Tomten är ganska lagom stor då den styckats av i omgångar. Jag jobbar fortfarande i Stockholm 4 dagar/vecka och har tredagarshelger och fyra nätter i veckan i Rättvik. Det har varit svårt att få tiden att räcka till, men nu har vi kommit i ordning skapligt. Tänkte prioritera en del fiske framöver tills isen lägger sig nästa gång. Sannolikt offrar jag även nästa ismetesäsong till förmån för renovering.

Efter en barsk vinter sköljde Siljan sent i år. Innan dess var jag på plats med båten och testade grejerna bland isflaken. Det blev en lottlös historia.

Förra helgen gav jag mig så upp i skogen för att jaga insjööring. Efter flera timmars hårt nötande med både löja och wobbler lyckades jag i alla fall lirka upp en 60 cm örjan i fantastiskt fin kondition. Den vägde styvt två och ett halvt och fick följa med hem till frysboxen, som efter det långa uppehållet är tom på fisk.

Tanken är nu att kunna klämma in ett gäng trollingpass i masriket under den isfria delen av 2010. Därtill tänkte jag försöka köra en gösfiskekväll i veckan med Tuben, när jag är nere i stan och jobbar.

Under vintern hann jag få ordning på ett gästrum som jag döpt till gäddfiskehotellet. Av symboliska skäl valde jag att måla rummet grönt. PN kommer att inviga gäddfiskehotellet i helgen och ska köra 2 dagars öringtrolling på hemlig ort i närområdet. Själv tänkte jag ägna Söndagen till fiske och lördagen till hustomtesysslor och en släktings 30-årskalas.

FK Batongmedlemmar och övriga närbesläktade fiskebröder kan kostnadsfritt boka in sig på gäddfiskehotellet under valfria veckoslut mellan islossning och isläggning. Båtparkeringen är hyffsad, men det krävs lite tryck i bilen för att dra upp för grusbacken till gården. Sänglinne, frukost, närproducerat kött på grillen och förtäring av valfri alkoholhaltig dryck framför brasa i kaminen ingår självfallet.

4 kommentarer:

Tony sa...

Gäddfiskehotellet i like!

teamholen sa...

Hej. Fin öring! Jag vill bara berätta att all vild öring (rekomendation) returneras till sjön som ej är fettfeneklippt.
Läs
.All vild öring (ej märkt) släpps tillbaka. Fenklippt och brick­
märkt fisk får behållas (rekommendationer från Siljansbygdens
fiskevårdsförbund och Fiskeriverket)

OBS Anklagar inte dig för att ha tagit upp en vildöring, men vill bara medvetliggöra detta till så många som möjligt eftersom den vilda öringen är fridlyst och på väg att försvinna om inte det kommer åtgärder snart.
MVh Olle

Jonas sa...

Hej Olle

Jag är så klart fullt medveten om reglerna kring Siljansöringen och efterlever dem så klart. Öringen på bilden som hamnade i frysen fångades INTE i Siljan.

Det framgår även av inlägget att jag lade ett lottlöst första pass på Siljan och "drog sedan till skogs" för att fiska örjan helgen efter. Öringen fångades alltså i en annan insjö några mil härifrån.
Mvh / Jonas

teamholen sa...

Låter bra! Det var nämligen problem med vissa fiskekort att de inte var uppdaterade förra året. Av öringen att se så har den väl lite mycket fläckar för att vara en siljansöring, har mina aningar var den är tagen ;)Kör hårt ute på vidderna kanske ses ute på storsilljan i juni när man har trailat upp båten