torsdag 23 december 2010

fiskefri vinter?

visst är det underbart med riktig vinter! kallt så inihelvete och minst en halvmeter snö, det är grejer det! 19,4 minusgrader på termometern just nu och fiske känns avlägset. en timmas slit för att hugga fram mörtstugan igår börjar kännas allt mer bortkastat. gick en promenad runt sjön precis. det ser väldigt fint ut, men skenet bedrar. tre till fyra decimeter snö, och på många ställen en decimeter slask i botten, som inte fryser trots 20 minus eftersom snön isolerar så bra.



om det varit 15 grader varmare hade jag kanske haft ett par rader med spön längs den här vasskanten, och i bästa fall sprungit som en dåre mellan viftande vippor. en bra dag på den här sjön är 50 flagg inte ovanligt, men just nu känns det avlägset. en riktigt fet varmfront är vad som skulle behövas, smälta bort snön. men det är väl bara att glömma, liksom allt vad fiske heter fram tills mars eller så.



mustaschen avslöjar temperaturen. redan förra vintern började det snackas om en ny istid. vad ska det då bli av denna vinter? snackade med jörgen larsson i igår, han hade dryga 20 minusgrader. i skåne! när hände det senast i december? kylan för även med sig en del andra bieffekter. isen ligger inte bara tjock på sjöarna, utan även i peters mörtbalja. han försökte råda bot på detta med en gammal doppvärmare, och det hade säkert fungerat fint om han inte hade glömt den i baljan... nån som är sugen på kokt mört till julbordet?

nåväl, det ser ut att bli något mildare på juldagen, vilket råkar vara den enda dagen peter kan fiska. hoppas verkligen att prognosen stämmer. det blir visserligen för kallt för catch & release-fiske, men vi kommer satsa på insjööring och eventuell fångst får bli nyårsmiddag. annandagen blir det ännu mildare, och då kanske det blir en liten pelagisk gössatsning! håll tummarna...

Inga kommentarer: