söndag 12 februari 2012

göshelg!

den här helgen var lördagen sedan länge planerad, det vankades gösfiske med en gammal fiskebekant som jag inte fiskat tillsammans med på flera år. han är dessvärre inte världens mest pålitliga person och när det väl var dags att detaljplanera fisket hörde han inte av sig. i avsaknad av både betesfisk och sällskap rotade jag djupt i frysen och hittade ett par förpackningar nors och strömming. firrarna har legat i frysen i två år och kändes inte helt fräscha, men det fick bli en chansning.

uppstigning 05.00 för att vara på plats före gryningen. väl på på isen kunde jag konstatera att strömmingarna var rätt sladdriga, medans norsarna kändes ok. fördelningen fick bli två strömmingar och fyra norsar, övriga strömmingar fick bli mäsk.

jag hade inga förhoppningar över huvudtaget, jag har testat deadbait tidigare vid gösfiske, helt utan resultat. när jag borrar mitt sista hål ser jag hur vippan på spö nummer fyra böjer ner mot hålet, för att sedan stiga upp igen. döda norsar simmar inte så mycket, vem där? en evighetslång halvminut senare kommer "andranappet". först skadebita lite, sen äta upp, typiskt för gösen. linan gick stadigt från rullen när jag kom fram till hålet, så det var bara att kroka. fast fisk och en stund senare låg den här kompisen på isen.


död nors is the shit...

årets tredje isgös och min första någonsin på deadbait. bra att veta när mörtfisket tryter... tyvärr tryter även norsförrådet så nästa steg får väl bli att peta på en doftbehandlad vertikaljigg. efter gösen hände inget mer och jag packade ihop rekordtidigt vid halv tio. jag hade en del annat att göra och ett söndagsfiske tillsammans med jan o (fisheco) och bergman (fiskesnack) att se fram emot, så det kändes helrätt.

på söndagmorgonen vid tjugo över fem ringde janne och meddelade att han behövde curla sin dotter och köra till gävle istället för att fiska. ungen är typ 20, dags att bli vuxen kanske? nåväl, jag skulle ändå ha sällskap av bergman så jag orkade inte ens bli besviken. vi möttes upp planenligt och förutom bergman var även han brorsa och flickvän med, samt en kompis till janne som heter ulrik. utan mr olssons expertkunskaper fick det bli en liten chansning, jag vet att det är bra "mitt i sjön" men inte exakt var. dagen började med att ulrik drog ett par snipor i gryningen, sen hände inget på en bra stund, och solen gick upp...med soluppgången kom dimman, och jag såg plötsligt bara två av sex spön. dimman låg bara kvar i några minuter, och när den lättat hade jag flagg på mitt spö längst bort. typiskt! en rejäl språngmarsch, 30 fot på räkneverket, snabbt mothugg och fast fisk! hyfsat tung dessutom, men jag hann inte ens se vad det var då den gick lös precis vid hålet. gädda brukar sällan släppa, så jag vill ju gärna tro att det var gös...

under förmiddagen hade även resten av gänget flera fiskkontakter, bland annat med en avbiten tafs som resultat. den enda som landade fisk var bergmans flickvän nettan, som fick sitt livs första gädda, en fet sak på två och ett halvt.


foto: bergman

nettan blev glad, till skillnad från gäddan som kommer att sluta sina dagar som fiskbullar. själv passade jag på att flytta ett par spön då det var helt dött. jag testade jannes specialknep, hålen fyllda med snö för att ta bort ljusnedsläppet. enligt janne kan det vara skillnaden mellan fiasko och succé soliga dagar. det dröjde inte länge innan jag fick flagg på ett av mina flyttade spön, succe! var det en av de kinkiga och ljuskänsliga gösarna som fattat tycke för mörten? nej, självklart var det ännu en gädda.

när jag krokat av gäddan och precis skulle pilla dit en ny mört skramlade det till i ett av mina andra spön, ett med fullt ljusnedsläpp... vippan drogs långsamt ner mot hålet, för att sedan åka upp igen. denna procedur upprepades några gånger, gösigt värre! efter flera minuters vippande upp och ner tröttnade jag och gick fram till hålet. fan också, linan hade fastnat i gummisnodden och gick inte att dra ut! jag frigjorde linan och till min förvåning drog den iväg. jag svarade med ett rejält mothugg som följdes av ett par sega knyckar. det mesta talade mot alla odds för gös...


solskensgös!

så, inte nog med att solen stekte ner i ett välrensat hål, linan fastnade alltså i vippan och gick inte att dra ut. 99 av 100 gösar hade här blivit misstänktsamma och toksnabbt spottat ut mörten. men denna? nejdå, hon ställde sig snällt under hålet och svalde mörten på plats!

mörtmardröm?

mörten svaldes åt fel håll och kroken satt förankrad i magmunnen. catch & release var inte att tänka på och denna gös kommer därmed att ätas upp inom kort. jag har redan lämnat av den hos min privata kock mr delgado, och där går inget till spillo. skinn, huvud och ben, allt som inte går att äta används till buljongkokning!

jag fick en gädda till lite senare (också i snötäckt hål, det verkar vara rena gäddmagneten!) men gösen får anses som dagens behållning. nu väntar en ny arbetsvecka och vem vet vad det blir för fiske nästa helg? robban fiskade premiärpass med jensa vid furan och han var oartig nog att dra all fisk, med en gädda på 10,2 i topp! inte illa alls. kanske blir det fiske där på lördag igen, men nu är det sovdags!

1 kommentar:

Anders Bergman sa...

Härlig story från en väldans skön fisketur :)

Ha det super hälsar Anders och Nettan