fredag 5 oktober 2007

Härliga Härjedalen



Torsdag eftermiddag och gäddtaxin är packad. Jonas och Mange lämnar stan och en vägkamerablixt, lite snabbmat och ett gäng mil senare hämtar vi upp Kilis i Falun. Erik har som vanligt kittat upp med nya prylar. Denna gång har han även köpt med en flaska skumpa och vi överenskommer att korken ska smälla den dag som första kiloharren landas.

Vi bor på Svegs camping och anländer dit mitt i natten. Vi har ingen som helst aning om vart vi ska fiska eftersom Härjedalen är outforskad mark för vår del. Följande dag är vi uppe tidigt och får skrapa bilen. Det är 3 minusgrader och kylan biter i ansiktet. Men en klarblå himmel vittnar om finväder och vi börjar i Ljusnan inom Glissjöbergs/Mosätts område. Morgonen bjuder på bra fiske med spinnfluga. Jonas dänger på med ul-haspel, (ka-pluffs!), och drar fisk på fisk till sina flugviftande kollegors stora förtret. En serie märkliga händelser med ett kidnappat haspelspö, en äldre finsk man med gäll röst och dålig hörsel samt diverse tillfälligheter leder oss sedan längre upp i Ljusnan mot Linselltrakten. Vi kommer sedan att tillbringa resten av helgen där.

Jonas får igen under eftermiddagen, då vi fiskar en fin spot som är som gjord för flugfiske. Envist nötande med flugspö ger honom några fiskar, men det är Mange som dominerar. Som vanligt med gulsvart superpuppa som han fiskar i alla lägen. Under en huggperiod har han fisk på i så gott som varje kast. Kilis har också bra utdelning och när han efter mycket nötande lägger fluspöet åt sidan och plockar fram en svart spinnare tar han en 7-hektos, (se där, det är stål som gäller!). Mange kommer precis i närheten med en praktfull fisk, men tyvärr blir det ingen större än så. Erik lyckas även kroka en lekfredad öring då han har linan liggandes i vattnet och promenerar uppströms. I linje med reglerna får den så klart gå tillbaka efter ett snabbt kamerajobb.

Vi hittar ytterligare nån fin spot och får oväntat bra med fisk med tanke på hur dåligt vi känner trakten. Men Manges förmåga att så att säga ”Läsa vattnet” betalar sig. Det gör även Eriks GPS. Tyvärr får vi inte anledning att öppna champangen under denna resa så den får ligga i träda tills nästa säsong. Sammanfattningsvis är det en riktigt bra avslutning på lightfisket 2007.

/Jonas




Inga kommentarer: