tisdag 23 december 2008

ingen idé att ljuga - det blev fiskfritt

efter att jonas under lång tid lovordat sjön ljugaren i rättvik blev det till sist läge för mig att åka dit. fisket har varit genomuselt de senaste dagarna, och sannolikheten för ett bra fiske efter öring på en stor sjö där vi aldrig tidigare har fiskat kändes försvinnande liten.

hur som helst, klockan ringde 06.30 imorse och dagen kunde börjat bättre. först kunde vi konstatera att dagens matsäcksbröd låg kvar i frysen. det blev knäckemacka till frukost och en förhoppning om att resten av familjen skulle komma ut på isen med fika under dagen. framme vid sjön stötte vi på problem nummer två. en hink med grythens vippor och klämmor låg kvar i källaren. utan den inget fiske, så han satte sig svärandes i bilen och åkte för att hämta, medans vi andra (jag och 3 locals utrustade med angeldon) gick ner mot sjön.

jag började borra hål åt oss båda och när mr gryth var tillbaka satte vi ut grejerna i två rader från land ut mot frivattnet. sen var det bara att vänta på solens uppgång och en högst osannolik morgonrush.


morgonsol på ljugaren

när vi lämnade huset var det ungefär 4 minus. man skulle kunna tro att det borde bli varmare under dagen när solen gick upp, men det blev snarare tvärtom. jag frös om fötterna mer eller mindre hela tiden, och det krävdes ett jävla petande i hålen för att inte linan skulle frysa fast. dessutom har ansiktsbehåring en nackdel vid bistert klimat - kondenserad utandningsluft, möjligen i kombination med rinnande näsa, ledde till permafrost i mustaschen.


rättviksvinter = torra läppar och isig musche

framåt mitt på dan hade forfarande inget hänt, förutom en liten abborre som på något oförklarligt sätt lyckades få in en hel angelmört i munnen och smälla av knallkorken. straffet för detta blev bruten nacke. vi gjorde en flytt ut mot djupare vatten. långt ut i sjön fanns ett stort stenparti som såg intressant ut på håll. än intressantare blev det när vi insåg att det fanns djupt vatten i närheten. men någon fisk blev det icke. dock kommer det att bli ett återbesök!


stenparti nästan mitt i sjön

imorrn är det julafton och traditionen bjuder ett ismete. efter 4 dagars fiske i rad utan något vidare resultat kommer det istället att bli en välbehövlig sovmorgon. kanske kan det bli ett litet pimpelpass på slemtjärn och en iskontroll på gårlången. med lite flyt kan det gå att komma ut där på juldagen...

god jul!

Inga kommentarer: