fredag 5 december 2008

idiotprojekt x 3

såå... egentligen borde det här bloginlägget vara 3 olika bloginlägg, skrivna med jämna mellanrum de senaste två veckorna. eftersom minneskortläsaren har legat och skräpat på jobbet har det dock inte blivit så. nu blir det multibloggande istället!

förr-förra söndagen skulle grythen och jag hämta hem lillbåten från huddinge. vi tog såklart med oss fiskegrejerna just in case. väl framme visade det sig att vattennivån i sjön var en dryg halvmeter över normal nivå, och båten låg fastfrusen i 2-3 decimeter djupt vatten. med ett nödrop lyckades vi vända på den och släpa fram den utan att bli genomblöta.



det utlovades snöstorm framåt kvällen, men precis just då kändes vädret helt okey, så vi packade grejerna och gav oss ut. väl ute på sjön insåg vi att det trots allt blåste ganska bra, och snöstormen började ge sig till känna. ganska snart var vi tillräckligt frusna för att ge upp, men innan dess bekräftades vår teori att det är beten i skarpa färger som gäller när det är kallt i vattnet. dagens enda snipa nöp nämligen i på en nils master gös-ambulans.

helgen därpå ryktades det om isläggning på hemmaplan. ismete på första isen är nåt speciellt och i dessa klimatförändringstider gäller det ju att passa på medans den ligger - några dagar senare kan det vara öppet vatten igen. gryth tog familjen i gäddtaxin redan på torsdagen, jag anslöt via buss på fredagen. fisket planerades till lördag morgon. finngubben var i rättvik och steg upp kl 05.00 för att köra till ludvika och vara framme i god tid. mört fanns inte att tillgå ens hos mörtmeister himself börje lindh, men efter en del efterforskning hittades mört hos en gubbe i leksand.

på lördagmorgonen möttes vi av plusgrader, regn och dimma. så mycket för den vintern...



inte nog med att vadret var skit, fisket var detsamma. första fisket på slemtjärn brukar innebära tokig rush och uppemot 50 fiskkontakter under en dag. rushen infann sig inte och den dåliga isen begränsade våra möjligheter att flytta omkring spöna. vid tiosnåret packade vi ihop och flyttade till andra sidan sjön. där var isen något bättre, men fisket var fortsatt trögt. totalt lyckades vi skrämma upp 10 gäddsnipor och en borst. ingen katastrof, men vi hade mycket högre förväntningar såklart...



efter avslutat fiske packade vi in oss i gäddtaxin med alla prylar och tutade upp till rättvik. tanken var att vi skulle montera nya motorn på båten, montera djupriggarna och i bästa fall hinna med ett fiske på en lokal sjö med fint bestånd av grovörjan. jag som är en sann optimist uppskattade tiden till två timmars jobb - en timma montera motor och en timma för djupriggarna. jonas däremot trodde att vi skulle få svårt att hinna klart överhuvudtaget... och tja, vad ska man säga. det tog sin tid, mycket på grund av att vi fikade och socialiserade bort en jävla massa tid, och för att verktygen var utspridda lite varstans i 4 olika hus. hur som helst trodde vi inte att det fanns nån is kvar, så vi gjorde oss ingen större brådska och jobbade i lugn och ro hela söndagen. dessvärre glömde jag att fota det färdiga resultatet på fiskemaskinen, men jag kan i allafall bjuda på en bild där mr gryth är i full färd med att såga upp flytblock med sticksågen.



under söndagen fick vi veta att det låg en decimeter kanonfin is på sjön, men det var snöstorm hela dagen så vi kände ändå ingen större fiskelust. vi sparar oss till julhelgen istället då vi räknar med några dagars hårt fiske!

2 kommentarer:

Magnus sa...

Hehe grym story! Ska ni ner på slemtjärn i julhelgen kommer jag gärna förbi och kikar hur det går! Det vore skoj.

tuben sa...

klart du ska med och invigas i ismetets tjusning! vi kommer att köra ett par pass innan jul, sen åker grävlingen upp till rättvik. jag blir dock kvar i stan över jul och kommer garanterat att vara på isen varje dag!