söndag 7 december 2008

isbrist och gäddstillestånd

förra helgens ismete gav mersmak, trots att resultatet inte var så upphetsande. det optimala hade såklart varit att ismeta idag igen, men eftersom vårt geografiska läge inte tillåter fiske från is såhär års, satsade vi på ett surrogatfiske från båt istället; flötestrolling. vi har ingen direkt erfarenhet av detta sedan tidigare, men på papperet känns det helt lysande. särskilt en dag som idag, när hela havet ligger stilla.


jimster, tubster und der schpiegel!

utrustade med bensinmotor för transport, elmotor för att kunna fiska extremt långsamt, tre spön riggade med gäddflöte, 30 grams bly och superpigga mörtar kändes det hoppfullt. ismete är ju oerhört effektivt och mycket närmare än ismete än så här går det inte att komma vid öppet vatten.

efter ett antal timmars nötande hade vi inte haft ett enda litet påslag. vi fiskade djupt, mitt emellan och grunt, långtsamt trollandes och stationärt, i vattentemperaturer mellan 1,7 och 3,5 grader... utan resultat. när vi var tillbaka vid båtplatsen bestämde vi oss för att satsa på ett sista driftmete vid ett strömparti, men innan vi hann få stopp på båten försvann grythens flöte. räkning till 10, sen mothugg, resulterade i en grovsnipa på ungefär 2 kilo.



hon bjöd på en del oväntat besvär då hon lindande in linan runt propellern på elmotorn när fångstmannen var lite ouppmärksam, men landningen gick ändå relativt smärtfritt. dock fick filékniven komma till sin rätt för att få loss linan...

för min del känns det som att detta var årets sista fiske från båt. nu är det is som gäller, men när fan kommer vintern?

2 kommentarer:

Anonym sa...

va fan har ni lagt ner gällocksgreppet numera och kör bara med kärring lippen??

tuben sa...

gädda luktar illa.