tisdag 29 juni 2010

2 x gössuccé

efter att projekt vandringslax avslutats för i år blev det några timmars sömn, sen bar det av ut till norrtälje för midsommarfirande, och givetvis en hel helgs fiske. prognosmakarna utlovade strålande väder, och det kändes verkligen helt rätt att spendera helgen i skärgården.

det har varit en del snack om att fisket i "vår" vik varit extremt dåligt denna vår, det sämsta någonsin faktiskt. om det är lokala fiskare som ljugit ihop detta för att slippa alla guidebåtar, eller om det faktiskt har varit så under en period ska jag låta vara osagt. hur som helst struntade vi i alla olyckskorpar och trailade i båten.


så färdas 3 män i en bil utan baksäte

vi hann knappt mer än doppa våra beten i vattnet innan första gäddan small på för jimmy. ingen jätte, men för att vara en gädda på fyra plus bjöd den på en fantastiskt fajt. direkt efter det drog jag en borre, och jimmy ytterligare en gädda. sämsta fisket någonsin? nja...


pike buster gör jobbet

under resten av dagen fick vi ett gäng gäddor till i varierande storlek. tyvärr kastade vi bort en massa dyrbar tid när vi försökte rycka strömming utan resultat. vi såg stimmen på ekolodet men det var rätt glest mellan dem, och hård vind gjorde att vi driftade förbi stimmet innan man ens fått ner tacklet. tre strömmingar blev det totalt, fiasko.

midsommaraftonens kväll gick i nykterhetens tecken. nåja, jimmy och folke slurpade i sig både öl och sangria, men inte i större mängder än att vi tog oss upp i god tid på lördagsmorgonen. fisket inleddes på ungefär samma sätt som dagen innan, med ett par mindre gäddor. vi bestämde oss för att testa på något djupare vatten, och bytte ut våra ytbeten. djupvattnet gav genast en gädda för mig, men sen hände inget mer. vinden förde oss tillbaka mot ett grundare sund, och när jag började dunka i botten bytte jag till en mann's -1. det visade sig vara ett bra beslut, jag fick omgående ett försiktigt hugg som inte gick fast. ett par sekunder senare ett försiktigt hugg till, och strax däfrefter sög det till ordentligt. just då tänkte jag inte på det göstypiska hugget, och eftersom fisken inledningsvis bjöd på ettriga gäddknyckar var det ingen av oss som trodde på något annat än en grön av hyfsad storlek. vi blev rätt förvånade när vi fick syn på en taggig ryggfena!


bonusgös på hela 5,6 kg

med tanke på att vi tidigare fått två femplus-gösar i samma område är det kanske inte så förvånande, men de dyker alltid upp när man som minst anar det. resten av dagens samt söndagen bjöd på ett par gösar till av mindre storlek, och ett gäng gäddor, ingen stor nog att fastna på bild. norrtälje har som vanligt gett mersmak, och det är väl inte helt omöjligt att även nästa helg spenderas där uppe. gös finns dock på närmare håll, och igår var det dags för ett efterjobbet-fiske.

jag checkade ut tidigt och var på plats redan vid tretiden. det hela började riktigt dåligt, då motorn vägrade starta. jag hade tankat den med alkylatbensin, vilket små tvåtaktare normalt sett brukar gå bättre på än vanlig bensin, men den här motorn verkar tycka bäst om blyfri 95. för en stund kändes det som inställt fiske, men till sist startade den med gasreglaget på max. jag hann fiska en och en halv timma innan grythinho anlände. under den tiden hade jag inte ett pet, och det kändes inte som att detta skulle bli en fisketur värd att minnas. halv fem plockade jag upp jonas, som kom med fiskelyckan. han fick direkt påslag, och den lugna drillningen talade för fisk av rätt sort. dessvärre visade det sig vara en osedvanligt lugn gädda som slagit käftarna runt det finska träet.

en eller ett par gäddor senare var det så äntligen dags för lite tunggung. i ett av våra favoritstråk sög det i för jonas, och denna fisk var snudd på övertydligt gösig. lugnt hugg, lugn men tung drillning, och tunga långsamma stötar ner mot botten. det luktade storgös lång väg! när fisken kom in till båten kunde vi konstatera att sexkilosfisk nummer fem var ett faktum.


välskapt gös på 6,1

återutsättningen gick fint och den vackra fisken drog ner i djupet med en kraftfullt slag med stjärtfenan. det naturliga draget nu hade varit att vända om över samma område, framför allt som jag hade ett skapligt påslag som gick lös samtisigt som jonas fightade sin fisk. men den stundtals hårda vinden hade fört oss över halva sjön under drillning, avkrokning, vägning och fotografering. vi la oss i ett annat stråk som gett en del gös, dock bara smått. nu var det min tur att få paravanbackning, och även detta luktade gös lång väg. inte lika stor, men väl en skaplig fisk, och visst var det en gös.


tre plus, kanske tre och ett halvt?

vi kände oss rätt nöjda efter varsin fin fisk, och vm-matchen mellan spanien och portugal lockade såpass mycket att vi plockade ihop strax efter åtta. egentligen borde vi stannat och fiskat ett par timmar till, men det blir mest troligt ett pass till ikväll istället. räkna med rapport om det händer nåt av värde!

1 kommentar:

Anonym sa...

Thanks mate, operated like an attraction. This has been doing my head in
for days !!

Take a look at my web blog xerox phaser 8560 ram error