måndag 28 juni 2010

Jakten på en 12+ fortsätter

Det va längesen man lyckades lura ut herr Kilström på ett fiske. Karln renoverar på kåken som besatt varje ledig minut. På sin höjd det kan bli nån sväng förbi nån regnbågspöl och vifta lite, tydligen inget han vill berätta om på bloggen… Men så i torsdags fick jag den stora äran att guida Smebackarn på en gäddtur.

Sjön Runn ligger ett stenkast från Eriks hus. Jag har aldrig varit där förut, men hade tagit lite tips från coachen (P.N) och Erik hade kittat ett sjökort som han dessutom scannat och mailat mig dagen innan. Det va strålande sol och blanksjö redan när vi gick ut från hamnen i Hälsinggården.

Runn har sedan några år tillbaka styrt upp sitt fiske. Ett särskilt trollingkort finns att köpa och antalet spön är begränsat till 6. En alldeles lagom arsenal för gäddtrolling. Ingen fiskare får klubba mer än 2 firrar på en dag och man släpper inte dit några bonktrollingtävlingar. Vid aktivitetscentret på Främby udde opererar ett guideföretag som guidar långväga tillresta turister. Främby udde har genomgått ett ansiktslyft och erbjuder konferensvistelser, olika aktiviteter, gästbrygga och lunchbuffé. Fiskemässigt tycks man ha förstått gäddfiskets potential som turistnäring och att gäddorna är mer värda i sjön än klubbade och slängda i skogen. Mig veteligen tillämpar guiderna catch & release.

Dagen började bra. Vi hann knappt få ut spöna innan det smackade i ett dubbelhugg. Kort därefter hade Erik gjort en drastisk höjning av sitt gädd-pb. Från typ 1,5 kg snipa till en trindfet femkilos. Vi sökte det mer pelagiska fisket och såg mycket bytesfisk på lodet. Gäddorna tycks inte haft några problem att äta upp sig efter leken. De höll allmänt god kondition och vore det inte mitten av juni hade man kunnat tro att de var romstinna. Innan vi bröt fisket för lunchbuffé på Främby udde fick jag mig en ganska bra fight med en sexkilos som tyvärr kom att bli dagens största.

Efter lunchuppehållet stekte solen rejält. Fisket va lite avmattat och vi tvingades bli lite mer kreativa. Ner 10 meter med en 7-tums tomic på riggen - det gav snabbt resultat. En femkilos till nöp i ordentligt. Trots fortsatt nötande blev det dock den enda rigggäddan för dagen.

Framåt kvällen blev det lite bättre drag. Nästan alla fiskar tog samma bete, en abborrfärgad super shad rap. Då flera fiskar nöp i ytterkurva under sväng höjde vi successivt farten och va ibland ända uppe i 3,5 knop, men gäddorna fortsatte ändå att hugga. Vi höll ut ganska länge och slutade på ett tjugotal pikes. Tyvärr lämnade medelvikten lite att önska, med toppfiskar på 5-6 kg och ganska många smågäddor.

Inga kommentarer: