söndag 28 november 2010

stockholmspremiär på is!

nu har kylan hållit i sig hela veckan, men snö och kraftiga vindar har satt käppar i hjulen för alla oss ismetefantaster. men idag skulle det väl ändå gå att komma ut nånstans? en iskoll på tilltänkt vatten igår visade på 3-4 centimeter. en kall natt till och det skulle vara klart fiskbart! smhi lovade snöfritt och 12 minusgrader, så det kändes lovande! peter var så fiskesugen att han bums packade bilen och körde de 22 milen från ludvika. tyvärr misslyckades smhi (än en gång) totalt med sin prognos. det snöade hela natten och var endast 5-6 minusgrader. isen var nu täckt med flera centimeter snö, och hade inte vuxit alls. vi hoppades ändå på fiske, men efter några steg ut på isen knakade det lite väl mycket, så det var bara att retirera.

vad göra då? vi hade en reservplan, som dock inte var hundraprocentig. för ett par år sedan fiskade vi på en liten grund pöl långt ut i skogen, och den kanske kunde ha bärig is. det är tre mil enkel resa, men vi kunde inte gärna ge upp när peter åkt ändå från ludvika. vi packade alltså in oss i bilarna och körde dit genom snöstormen.

väl framme fortsatte eländet. när vi skulle parkera lyckades vi köra ner båda bilarna i ett dike som var dolt under snön. polon lyckades vi med gemensamma krafter att knuffa upp, och sedan nyttjade vi den tyska lilla arbetshästen till att bogsera upp peters volvo. helt sanslöst att det gick vägen!

nästa problem var isen. skulle den hålla? vi krånglade oss ner till den lilla sjön genom tre decimeter snö. det var rejält med snö även på isen, och peter lyckades kliva igenom redan innan vi kommit ut. helvete, det kommer aldrig att gå, hann jag tänka innan peter tog två steg till ut på isen och konstaterade att den bar! ett par snabba hugg med isbillen bekräftade detta, ca 8 cm is, mestadels bestående av fruset snöslask, men ändå rätt stabilt. ut med grejerna!

jimmy hade med sig sitt nyinköpta vindskydd. ett sportfiskedesignat i camo-tyg kostar 1500 spänn, detta mer strandanpassade från sportjohan kostade en dryg tvåhundring!



som vanligt på denna lilla pöl började det trögt, men under förmiddagstimmarna kom det en och annan ströfisk av mindre storlek. vi insåg snabbt att isen var väldigt ojämn, på vissa ställen hur bra som helst, på andra näst intill öppet vatten. vi vidgade långsamt det fiskbara området, och flyttandet gav som vanligt resultat. peter flyttade mest, och det var självklart han som krokade dagens första lite bättre fisk.



sex kilo, fet och fin! och det slutade inte där, när peter höll på att rigga upp på nytt ser vi hur han plötsligt står med böjt spö igen!



en gädda hade huggit mörten medans peter fortfarande höll linan i handen. var det samma gädda som var dum nog att hugga igen? nej, det var en annan gädda, något mindre. troligtvis blev den nyfiken på vad som hände när peter fajtade den första gäddan, och när det plötsligt ramlade ner en mört från ingenstans gick det inte att hålla fingrarna borta!



för mig och jimmy gick det inte lika bra. jimmy hade ett par snipor i protokollet, själv hade jag inte en flagg! för mig fortsatte dödläget, men jimmy lyckades rädda hedern med en skaplig fisk omkring fem kilo.



efter maten lyckades jag rädda hedern med ett par gäddor. ingen storlek att tala om, men skönt att slippa gå helt lottlös! peters idoga flyttade gav resultat i form av en till fin fisk i sexkilosklassen.



vi körde på till tidig eftermiddag, sen behövde jag bege mig hemåt för att byta om inför eftermiddagens inomhusfotboll. totalt tror jag det blev 15 gäddor under dagen, vilket väl är helt ok. om vädrets makter varit med oss tror jag vi kunde haft betydligt bättre fiske, antalmässigt och kanske storleksmässigt. den där pölen har klart potential för en riktigt stor fisk, och den är ett utmärkt alternativ när isen inte bär någon annanstans!

Inga kommentarer: