måndag 28 mars 2011

mycket gädda, ingen gös...

denna helg var det åter dags för två intensiva dagar på isen. inför söndagen var det redan bestämt att både janne och söder-nicklas skulle med ut på gösfiske, men lördagen var lite mer oplanerad. valet föll till sist på gäddsatsning på samma sjö där gösfisket skulle bedrivas under söndagen.

länge såg det ut som att jag skulle fiska ensam, men i sista sekunden anslöt niklas ramsin som var med ut på ett par fisken förra vintern. trevligt med sällskap när alla andra är sjuka, bortresta, upptagna eller allmänt osugna på fiske. vi testade en del av sjön där jag aldrig tidigare har fiskat, varken från is eller öppet vatten. en fin lekvik i nära anslutning till djupare vatten, som kändes riktigt het. själva viken visade sig tråkigt nog inte vara alls lika het som den såg ut, men det djupare vattnet utanför levererade några gäddor och flera misstänka gösnapp. tyvärr ville ingen gös spana in isens ovansida, inte heller någon av de feta lekgäddor som jag hade hoppats på, men vi fick en riktigt skön dag i vårsolen, och det är ju inte helt fel.

på söndagen möttes vi upp vid sjön okristligt tidigt för att kunna rigga upp grejerna i mörker och invänta "gösrushen" i gryningen. vi var på plats 04.00, eller 05.00 om man hade ställt om klockan till sommartid. det var mörkt när vi gick ut på isen, men ljuset kom snabbt och vi hann inte få ut alla spön innan gryningen. en morgonrush blev det, men fiskarna var lite grönare än vi hade tänkt oss...


nicklas med dagens första pelaggädda

under hela förmiddagen hade vi hyfsat bra fart, många gäddor upp till fyra kilo men tyvärr ingen av bättre format, och framför allt ingen gös. vart fan håller de hus under vintern? en rolig bonusfisk med taggig ryggfena blev det dock, när jag till min stora förvåning fick syn på denna skönhet i hålet.



ett av mina spön hade flaggat, men när jag kom fram fanns det ingen fisk kvar. jag halade in linan för att kontrollera mörten, men plötsligt tog det tvärstopp, och linan började löpa ut igen. fisken hade tagit om, och förhoppningar väcktes om dagens första gös, men abborre hade jag inte ens tanke på. när den kom upp i hålet såg den helt enorm ut, och i upphetsningen skrek jag nåt i stil med att den väger två kilo... riktigt så skoj var det inte, för fiskens längd motsvarade inte storleken på huvudet. 1216 gram stannade vågen på, det är nytt isrekord för undertecknad, och den fisken var självklart dagens höjdpunkt. man är inte direkt bortskämd med stora borrar på ismete, framför allt inte som jagar pelagiskt!


på väg tillbaka. notera de vackra röda fenorna!

när vi plockade ihop strax före ett kunde vi totalt räkna in tretton gäddor, och flera missade fiskar som troligtvis var pelagjagande borrar som gav sig på lite väl stora mörtar. om tid finns och isen ligger ett tag till kanske det blir ett riktat isfiske efter den grova borren, vi får se vad som händer. nästa helg kommer dock att förläggas i norrtälje på jakt efter storgädda!

1 kommentar:

Anonym sa...

I'm really impressed with your writing abilities and also with the format on your blog. Is this a paid subject or did you modify it your self? Either way keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to see a great weblog like this one nowadays..

Here is my web-site - natural cellulite treatment