söndag 8 januari 2012

feta gäddor i masriket

inför trettonhelgen hade jag totalruttnat på den så kallade vintern i "slaskholm". på torsdagmorgonen gick jag upp okristligt tidigt, packade in ismetegrejerna i bilen och drog norrut, mot den riktiga vintern! föräldrarna blev hyfsat förvånade när jag kom inramlade där vid niotiden på morgonen. lite fika och socialisering, sen ner på sjön. jag hade nog grejerna ute kring halv elva och missade därmed hela morgonrushen. trots det blev det åtta gäddor under dagen, två största omkring 5 kg. om jag fiskat hela dagen hade det garanterat blivit dubbelt så många, så det var väl ett helt okey desperatfiske i finväder.


solnedgång över hemmasjön

peter slutade jobbet vid 4, och vi gav oss omedelbart iväg för att kolla isen på en lite större sjö. jag hoppades att isen inte skulle hålla eftersom jag egentligen ville fiska på ett annat ställe, men isen var alldeles för bra och peter var omutlig när det gällde fiskeplats. han har under åren fått några fina gäddor där med 14,9 i topp så det är väl svårt att snacka bort att det finns potential, men jag var egentligen mer sugen på öring.

peter var rädd för trängsel på isen och ville helst vara på plats redan klockan fem. det kändes inte aktuellt för min del, så vi tog varsin bil. när jag anlände till sjön vid sjutiden hittade jag peter huttrande i bilen. han hade varit på plats tidigt och satt ut grejerna, men det blåste så kallt att han var tvungen att söka skydd i väntan på gryningen. vi var för övrigt ensamma på isen, så jag kunde i lugn och ro rigga ut mina prylar.

redan innan det blivit ljust började det hända grejer. jag och peter hörde tydligt hur ett av min spön flaggade, men det var så mörkt att jag fick springa runt och leta för att hitta vilket spö det var. längst bort såklart, och det hela slutade med en stulen mört. strax därefter flaggade nästa spö, och den här gången kom det upp en smällfet gädda på knappa fem kilo. vacker fisk men ingen bild värd att publicera på grund av det knappa ljuset. efter detta hann jag knappt samla mig innan nästa spö flaggade, tyvärr med utspottad mört som rsultat, och när jag tittade upp såg jag att ytterligare en vippa pekade mot himlen. även där fegade gäddan ur, men vilken rush! på den här sjön är det normalt med ett par gäddor på hela dagen, nu fyra kontakter på fem minuter.

en kort stund efter mitt race började det för peter. först en fin gädda på 5,9 och direkt efter det flagg på ett spö till. medans peter drillade den fisken fick han flagg på ytterligare ett spö! på lite avstånd såg jag hur han frikopplade rullen och sprang till nästa spö, och då trodde jag såklart att det var en mindre gädda som han lämnade. flagg nummer tre gav ingenting, och lagom tills peter åter var tillbaka vid den krokade fisken hann jag fram för att assistera. det visade sig att det inte var någon liten fisk han lämnade, tvärtom såg den riktigt stor ut. närmare tio? lätt åtta plus i allafall, resonerade vi.


morgonpigg tjockis på 8,4...

vi gissade ganska rätt denna gång, man tror ju gärna att fisken är lite större än den visar sig vara när den väl är uppe på isen. efter detta var det slut på rusningen, men under förmiddagen flaggade det med jämna mellanrum och ett antal smällfeta gäddor i femkilosklassen hälsade på. om jag lyckades bättre än peter förra gången vi fiskade, så var det verkligen tvärtom denna gång. lite tur kanske, men mycket skicklighet och på hans hemmavatten är det inte lätt att slå honom på fingrarna.

därför var det föga förvånande att även nästa lite större gädda valde att slå ihop käftarna kring en av peters mörtar istället för mina. denna gädda såg riktigt stor ut i hålet, klart större än den förra, och peter hade vissa besvär med att bända in den i 200-hålet som kändes snålt tilltaget. men vi blev lika lurade som vanligt, gäddan var inte alls så stor som vi först trodde. dock en fin fisk!


åtta prick

vågen stannade på "blygsamma" åtta kilo, och den blev därmed inte ens dagens tyngsta gädda. efter lunch hände inget mer, men när vi summerade dagen kunde vi räkna in tolv gäddor, alla feta och välmående! efter detta gick det inte att övertala peter att fiska öring på lördagen heller, det skulle nötas gädda såklart. snubben har nog tappat räkningen på antalet tioplus han fått, två över femton, och flera över 14, ett antal över 12. man kan ju tycka att en viss mättnadskänsla skulle infinna sig, och en lust att testa något annat, men tydligen inte.

sagt och gjort, på lördagen var vi tillbaka på samma plats, dock inte lika tidigt. ensamma på isen även denna dag, osannolikt nog. fisket inleddes ovanligt tidigt, precis som på fredagen. jag fick första gäddan redan före åtta, ytterligare en smällfet femkilos. det verkar finnas många, eller så är det samma fiskar som hugger om och om igen? där slutar alla likheter med fredagen, det hände nämligen inget mer. jag bestämde mig för att packa ihop tidigt och åka hem till stockholm där mitt hembryggda öl behövde tappas på flaskor. precis när jag tänkte plocka ihop fick peter flagg på sitt "idiotspö" placerat mitt i sjön sex meter under isen, med minst 15 meter ytterligare ner till botten. det finns verkligen inga självklara regler för var man hittar gäddorna...


sexplus

även denna gädda var en smällfet sak, med fantastiskt fint mönstrad buk. gäddan kan verkligen vara en vacker fisk! trots detta packade jag ihop och åkte hem till mammas mat som stod klar på bordet. peter gjorde en jätteflytt till en annan del av sjön, men det skulle visa sig helt förgäves, det blev nämligen ingen mer fisk under resten av dagen.

nu börjar isarna så smått lägga sig även längs östkusten, kanske kanske kanske kan det bli ett litet ismetepass kommande helg? jag håller tummarna!

Inga kommentarer: