torsdag 2 juli 2009

pundarfiske i söderort

dagens fisketur började med en smärre katastrof. när vi packat båten och skulle ge oss ut startade inte motorfanskapet. vi ryckte och drog tills tändstiftet var blötare än själva sjön. motorn fick alltså sås, så teorin var genast tändstiftsproblem. mr jones slängde sig i mörttaxin och gasade iväg till närmsta okmack för inköp av nytt stift. under tiden passade undertecknad på att ro lite drag. det var helt resultatlöst men det fick i allafall tiden att gå.

i med nytt stift och nytt tokryckande. hände något? i helvete heller! i ren desperation drog jag upp gasen rejält och vad händer? jo, då sparkade skithögen igång! dessvärre dog den så fort jag drog ner gasen under halv. det fanns alltså tre alternativ: snabbtrolling efter gädda, eller leta fram tvåtaktskunskaperna från mopedhyllan och börja meka, eller helt enkelt ta till årorna. alternativ ett strök vi omgående och bestämde oss för att ge alternativ två en chans.

jag antog att det fanns någon form av lågfartsmunstycke i förknasaren, och att detta kunde vara igensatt efter 15 års användning utan service lät inte heller ologiskt.


slöjdmästarn in action!

efter en del mekande hade vi fått bort plastkåporna, och jag kunde snabbt konstatera att ett eventuellt munstycke inte satt enkelt åtkomligt från utsidan. som sista desperat utväg för att slippa årorna rev jag loss förgasarens nedre del som jag inte riktigt minns namnet på, men flottören ligger där inuti i allafall. och tro det eller ej, där fanns boven i dramat, munstycket. det var helt igengeggat och efter renblåsning gick motorn problemfritt resten av kvällen.

fisket var dock inte helt problemfritt. visserligen sög det i för mig redan efter fem minuter, en ruskigt stark grön i femkilosklassen, och ytterligare en fisk av okänd art som släppte strax efter. med den inledningen var förväntningarna på topp, men det blev inte ett hugg under resten av kvällen. mr gryth inkasserade därmed sitt andra bompass i rad, illa.


motor utan kåpa inger av viss känsla av pundighet...

en fin kväll var det hur som helst. tyvärr ser vädret riktigt illa ut inför helgen, så det blir nog några dagars fiskepaus. jonas drar norrut och jag ska försöka meka med båten. nya tag nästa vecka då huggtabellen utlovar underverk!

1 kommentar:

Jimmy sa...

Pundarlooken är inne i år har jag hört. Eller förresten, den har aldrig varit ute! Jävligt hett!
Stackars Grävlingen, större delen av mig lider med dig men tyvärr har jag även en mörkare sida som skrattar hela vägen till systembolaget...

(Inte ens en ryggkrokad brax? Då är det illa...)