söndag 21 december 2008

de snabba väderomslagens förlovade land

på grund av diverse omständigheter blev det ingen resa till rättvik. istället ett rutinfiske på slemtjärn. dagen började fint med att grojt'n försov sig, så jag gick ner till sjön och började sätta ut grejerna i förväg. en alldeles strålande dag -4 och klar himmel, 12-15 cm is och finfina förutsättningar på alla vis utom ett; att vädret på bara några timmar slagit om från regn och plusgrader till kallgrader och klar himmel. tryckförändringar är sällan av godo, så heller inte denna gång. normalt sett brukar det smälla på en fyra-fem gäddor redan medans man sätter ut prylarna, idag hände ingenting. även gryth hann komma och få ut alla sina grejer innan det hände nåt. ett av hans spön på frivattnet signalerade fisk, och upp kom denna.

3 kg gädda, inget tjafs

det fortsatte med några ströfäll, men våra grönslemmiga vänner var försiktiga och det var en jävla massa petande på mörten men ingen gädda på isen. framåt tiotiden ringde pn rolling. han fiskade på ett privat regnbågsvatten tillsammans med några angeldonsgubbar. nästan alla vatten med planterad ädelfisk bär även med sig ett rykte om stora gäddor som goffar i sig av den feta och lättfångade put'n'take-fisken, men väldigt få har landats och personligen har jag alltid varit lite tveksam till dessa gäddor. pn är dock en man som inte drar sig för udda projekt, och han har allt för ofta haft stor framgång. dagens fiske var inget undantag. med 10 spön ute, i konkurrens med säkert 40 angeldon, lyckades han få dagens enda fäll. och vad är det då för fisk som smakar på mörten? jo, en gädda på drygt 11,5 kg! en riktig regnbågsdräpare, som nu har tuggat i sig sin sista ädelfisk. den fick smaka klubba.

finn-olli kom ner på tjärn för att vittja sina mierdas. utdelningen var som vanligt ganska skral, men olli var lika glad för det. han pekade villigt ut platsen där han några dagar tidigare tappat en riktigt stor gädda, och jag blev genast lite sugen att flytta mina spön lite närmare den regionen. precis när jag skulle till att göra flytten fällde mitt spö längst bort. en liten språngmarch senare fick dagens största gädda syna isens ovansida.

4 kg svensk mörtjägare, i bakgrunden 84 kg finsk mörtjägare

trots fyrakilosen i vasskanten gick flytten ut mot frivattnet, och senare grundet. det blev ett par strögäddor upp till 3 kg, men allt som allt kan vi summera dagen som riktigt trög. jonas har nu dragit upp till rättvik för att vårda sitt förhållande. själv har jag mekat lite med pundarpolon.

imorgon blir det ett lightfiske på slemtjärn igen, jag ska fiska riktat efter olli's grisgädda på frivattnet. det mindre lustiga är att vädret har slagit om IGEN! nu är det plusgrader och snö... men lagom tills imorrn ska det bli klart och kallt igen. lustigt att det inte kan stabilisera sig... på tisdag blir det en ny storsatsning på en större öringsjö utanför rättvik. prognosen förutspår något stabilare väder, hoppas att det stämmer! rapport kommer.

Inga kommentarer: