söndag 17 januari 2010

riggning enligt tuben

dagens fiskepass tillsammans med mr fisheco himself, jan o, gick helt åt skogen. janne gick bom och jag lyckades lura upp tre smågäddor i trekilosklassen under hela dagen. inget man skriver långa blogginlägg om direkt, men blogga ska jag göra ändå. jag har fått några frågor om hur vi riggar utrustningen vid ismete, och nu känns det som ett bra läge att dela med mig av det.

till att börja med kan väl sägas att det finns nästan lika många sätt att rigga sitt ismetespö som det finns ismetare. allt från enkla riggningar med spöet lutat mot ett pensionerat angeldon, till små trebensstativ, till avancerade ställningar av typen "hållger". jag tänker inte påstå att det ena är bättre än det andra, men jag har själv provat några olika under åren och jag föredrar en rigg som är smidig och lätt att flytta, vilket utesluter alla dessa tre.

i början av ismetekarriären gjorde vi som alla andra på den tiden. vi spolade av linan från våra gamla angeldon, hackade fast dem i isen och lutade spöet mot den tomma spolen. så körde vi fram tills den dagen då niklas drog sin första riktigt stora gädda, fjorton kilo jämnt. när han skulle registrera fångsten började svenne andersson på sportfiskarna käfta om att ismete på detta sätt kunde jämföras med ståndkroksfiske, med andra ord ett fast redskap. till sist fick niklas gäddan godkänd, men för att slippa liknande tjafs i framtiden tänkte vi om.

vi köpte batteriklämmor (till startkablar, kostar 14.90 på biltema) som vi klämde runt foamen på spöt. vippan gick att peta ner i plasthandtaget på klämman. för att riggen inte skulle glida omkring monterade vi tretums spik i batteriklämmorna. denna rigg fungerar utmärkt och jag fiskade så i flera år. men den har en stor nackdel. det blir lite obalans i spöt, och det riskerar att vippa framåt ner mot hålet vid napp. vi har inte badat något spö, men det har varit riktigt nära några gånger. för att undvika detta vidareutvecklade jag riggen till den variant jag använder idag. jag hittar ingen riktigt bra bild på originalriggen, men här är i allafall en hyfsad.


batteriklämma 1.0

det första jag gjorde för att utveckla riggen var att böja handtagen på klämmorna. det blir på så sätt en bredare bas, spöt står stadigare och lägre, vilket ger en bättre balans. steg två var att bygga små "insatser" till klämmorna, så att de kunde monteras längre fram på spöt utan att skada lacken. såhär såg det ut.


batteriklämma 2.0

nu återstod bara en nackdel. eftersom linan är fäst vid vippan mitt på spöt ser man aldrig mörtens rörelser, heller inte eventuella försiktiga kontakter med rovfisk. det blir liksom allt eller inget. på aggressiv gädda fungerar det oftast alldeles utmärkt, det var först när vi började fiska mer efter gös jag insåg riggens begränsningar. gösjävlarna är ju allmänt petiga, och det är en stor fördel att kunna se på vippans rörelser när det är på väg att hända grejer. detta löste jag genom att flytta fram klämman ännu längre, samt bygga ett litet "torn" för att få upp vippan högre.


batteriklämma 3.0

den uppmärksamme ser att det inte är en ordinär vippa jag använder. jag har aldrig gillat traditionella angeldonsvippor, och redan tidigt gjorde jag egna av pianotråd och frigolitägg, se bilderna på den gamla riggen. jag blev aldrig riktigt nöjd, och har länge funderat på något som ska fungera bättre. fjäderstål rostar och har för dålig återfjädring för att orka med mina extra stora markörer gjorda av pingisbollar storlek xl. det tog lång tid innan jag löste det, men nu tror jag mig ha hittat det optimala materialet. remsor av polycarbonat, okrossbar plast! plasten är helt okänslig för kyla, och har fantastisk återfjädring trots att den är mjuk.


vippa i närbild

istället för att fästa linan med en ögla runt vippan fäster jag den under en gummisnodd som sitter runt markören. på det sättet kan man välja ganska exakt hur hårt man vill att linan ska sitta. vid gäddfiske med grismört drar man åt snodden rejält och petar in en stor ögla av linan under snodden, när man är ute efter gös eller abborre och fiskar med småmört eller nors gör man självklart tvärtom.

är något oklart? fråga gärna!

11 kommentarer:

Sisse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
tuben sa...

här har du en länk!

http://www.lekmer.se/leksaker/Pingis/STIGA_Finesse_pingisbollar

Sisse sa...

Hej igen !!jag har lite läsproblem !!! kan bara läsa varanan rad, därför bommade ja pingisboll XL första gången jag läste, nu när jag nu har läst igenom en gång till så såg ja klart och tydligt!!!sorry hahaha

Sisse sa...

tack o bock!!

pjee5 sa...

Man kan inte få köpa några vippor av dig då?

tuben sa...

jorå, dra ett mail till tuben@rockfoto.nu så kan vi diskutera det.

Robert sa...

Hej
vad har du för dimension på polykarbonaten?

Mvh
Robert

tuben sa...

materialet i vipporna är 2 mm poly, som jag har sågat i remsor 6 mm breda. lycka till!

tuben

Anonym sa...

Bra skrivet! men vart får man tag i polykarbonat i rätt dimensioner?


Mvh
Jonas

tuben sa...

du kan köpa polycarbonat hos din lokala glasmästare, ibland finns spillbitar man kan få för lite kaffepengar. om du inte själv har möjlighet att såga eller klippa den till remsor, be glasmästarn fixa det åt dig!

Anonym sa...

I like the helpful information you provide on your articles.

I'll bookmark your blog and check again right here frequently.

I'm relatively certain I will be informed lots of new stuff
right right here! Good luck for the following!


Here is my blog post :: hot melt glue