del ett i detta projekt går att läsa om i ett tidigare inlägg, vandringslax i simrishamn. tanken var att vi skulle fiska två dagar i simris, men fredagen blåste vi inne. denna dag ersattes med en fiskedag med abelsson & svenstrup vid understen en månad senare, den 13 juni. otroligt nog lyckades vi pricka in ytterligare en storm, som bedarrade lagom tills vi skulle fiska. när vi gav oss ut efter lunch blåste det fortfarande, men ganska snart la sig vinden och det blev helt stilla. det kan man tyvärr inte säga om havet, dyningarna var de värsta jag har varit med om, och vi kände alla av sjösjukan mer eller mindre. värst drabbad var bernt, som kom mer eller mindre direkt från en golfrunda i skottland. hans dag på sjön kom att handla om sova och kräkas omvartannat.
roger softar under transporten genom jättedyningarna
vi andra klarade oss bättre och gjorde vårt bästa för att hålla oss alerta och och redo för laxhugg. laxarna höll sig på avstånd och jag, som var först i tur, hann både somna och vakna och äta mellamål innan det var dags. plötsligt, när vi som minst anade det, löste det ut på en av djupriggarna. jag var snabbt på plats och sög tag i spöet med den ilsket knarrande rullen. jag kände direkt att det inte var tal om någon storlax, och satte hård press på fisken som planade upp i ytan och surfade med in mot båten. en godkänd lax, men inte mycket mer.
lax, tvåochetthalvt
fjuttlaxen kändes som ett antiklimax. där, mitt ute på öppet hav, hade jag förväntat mig en rejäl fisk när det väl sög i. men inte då, och nu var jag sist i kön igen. resten av dagen är inte mycket att skriva hem om dessvärre, vi kände nämligen inget mer under hela dagen. det gjorde inte den andra båten heller, så del två är härmed slut och jag går raskt vidare till del tre.
min morbror göran har bjudit mig på åtskilliga fiskepass de senaste tio åren, och nu kände jag att de var läge att bjuda tillbaka. därför hade jag bokat ytterligare ett pass trolling efter vandringslax vid understen. denna gång med henke sandahl, butikschef på söder sportfiske, och legendarisk gammal laxtrollare. han har inte kört något laxfiske de senaste fyra säsongerna, och såg fram emot att komma ut på öppet hav och "visa vart skåpet ska stå". göran fick dessvärre en ögoninfektion och fiskeförbud av farbror doktorn. det var dock aldrig tal om att ställa in, vädret var kanon så jag och henke körde själva. dagen till ära fick vi låna pierre reif's trollingriggade trophy, som stod och väntade på oss vid en brygga på singö. givetvis knöt vi om alla spön som kapten sandahl ville ha det, och det var såklart hans gamla beprövade laxkillers som knöts i linändarna.
kapten inspekterar referensbetet
fisket är dessvärre inte mycket att orda om. vädret var fantastiskt med strålande sol och lugnt vatten, men rapporterna om fångad fisk duggade inte direkt tätt på vhf-radion. jag hade tät kontakt med peter nordmark, som fiskade i samma område som oss. de hade inte haft ett pet på hela dagen, precis som oss och de allra flesta andra. framåt kvällen började det dock snackas en del om fångad fisk, bland annat ett fem-hugg. ingen av de 20-30 båtarna i vårt område verkade dock landa fisk. oerhört frustrerande att höra rapporter om bra fiske utan att veta var det är.
peter fick till sist nys om att det tagits fisk söderut, och han trollade sig i den riktningen. vi hade endast 90 minuters fiske kvar, och tyckte inte att det var värt att göra en förflyttning. en halvtimma senare skulle det visa sig vara ett felbeslut. peter ringer och meddelar med upphetsad röst att han bränt en storlax och landat en på åtta kilo, bara ett par sjömil söderut. som ett sista desperat försök sliter vi upp alla grejer och gasar söderut. vi lägger ut alla grejer och får 45 minuters avslutande fisketid, som tyvärr inte levererar. de andra tre båtarna som fiskade i det området hade alla landat fisk under kvällstimmarna, en av dem hade haft tio laxkontakter! skillnaden mellan fiasko och succé kan vara hårfin, i detta fall några få sjömil.
del fyra i vandringslaxprojektet tillkom lite av en slump. jag och batongkamrat tony hade talat lite löst om att köra ett par pass vid landsort, men inget var beslutat. när väderprognoserna talade om strålande sol och svaga vindar hela midsommarveckan var det inget att fundera på längre. vi tog ledigt från jobbet och bunkrade upp för tre dagar till sjöss.
tony's trailer står parkerad uppe i masriket, så det fick bli transport sjövägen. vi valde att åka genom mälaren och slussa ut i södertälje. transporten gick hur smidigt som helst, mälaren bjöd på blankvatten och i övrigt helt fantastiska förutsättningar.
när vi slussat igenom och kom till skanssundet, såg vi en gubbe som ankrat upp och ryckte strömming. vi hade tackel med oss för att trolla med betsfisk, så det kändes helt självklart att bunkra upp med strömming. med spanjorens hemmaknutna strömmingstackel tog det inte allt för lång stund att dra upp mer strömming än vi behövde.
3-4-5 strömmingar vid varje nersläpp
när vi närmade oss öppet hav friskade vinden på lite mer, och i en ryds camping hade det inte suttit ivägen med njurbälte. vi bet ihop och marschade på 20 knop genom vågorna, tony körde och jag var heltidssysselsatt med att hålla ordning på allt som skumpade omkring i båten. vi var ute på öppet hav vid tvåtiden, och valde att lägga ut grejerna längs öjas västsida. när vi en stund senare nådde öjas sydspets började ett av mina spö att bete sig misstänkt, utan att lösa ut. jag hjälpte till, och kunde direkt konstatera fisk på kroken. fjuttlax? nä...
näbbgädda!
näbbgädda är en vanlig bifångst vid laxtrolling, och det fick vi verkligen känna på. jag landade ytterligare två illaluktande slingerbultar, och tony fick en. därtill fick vi hur mycket tång som helst, ibland hann man inte ens få ut ett drag innan böjen på spöet avslöjade att en ny tångruska fastnat. värdelöst! efter ett tag tröttnar man på att rensa tång, men med tång på kroken blir det ingen lax. en mycket dålig kombination. vid singö fick vi inget skräp på kroken under två dagars fiske, vid landsort kunde vi fyllt en sopsäck med tång på en dag!
utan mat orkar man inte fiska, och absolut inte rensa tång. vi hade laddat upp med hur mycket mat som helst, men ute till sjöss med grejerna i vattnet är det inte så lätt att laga avancerade maträtter. som den kock han är svängde dock tony ihop korv och makaroner på spritköket.
kocken i aktion
området kring landsort bjöd inte på några rullskrik, och mot kvällen till valde vi att transportera oss norrut. tony kände till en fin lävik på nåttarö, och där valde vi vår natthamn. när vi kom in till bryggan möttes vi en stor och mycket aggressiv myggsvärm. innan vi fick upp kapellet hade vi hela svärmen i båten. det problemet skjöt vi på framtiden, hungern var ett mer akut problem att lösa. vi gjorde snabbt upp en eld för att hålla myggorna på avstånd, och plockade fram tony's muurikkapanna. i den en rejäl klick smör, och sen i med all överbliven strömming, samt färdigkokt potatis.
färsk strömming i muurikka, en delikatess!
efter maten hade vi ett styvt jobb att ta hand om alla mygg som invaderat båten. en halvtimmas massaker senare var det färdigsurrat, och vi kunde somna in. vi ställde ingen väckarklocka, och vi vaknade inte förrän kvart i nio trots trång och obekväm liggställning. efter en snabb frukost gav vi oss ut på havet igen.
stilla havet
som synes var det i princip vindstilla, havet låg näst intill blankt. mycket fascinerande, och en total kontrast till det jag tidigare upplevt vid understen med flera meter höga dyningar. fisket var tyvärr lika lugnt som havet. vi körde i ett område som henke sandahl pekat ut som riktigt hett, men det hjälpte tyvärr inte. mitt på dagen bröt vi, gick in i vår tillfälliga hamn på nåttarö och styrde på en thaiwok.
med nya krafter gav vi oss ut igen efter maten, men det enda havet hade att erbjuda var tång. vi fiskade hela eftermiddagen och kvällen, och sov sedan i samma fina vik som kvällen innan. denna gång lurade vi myggen, och gick in i viken med kapellet uppsatt.
nästa dag var det halvdagsfiske som gällde. tony's tjej skulle komma och möta oss i nynäshamn på eftermiddagen, så vi trollade oss mot nynäs. även denna dag skulle bli resultatlös, sånär som en näbbgädda som högg för mig när jag plockade upp mitt allra sista spö. tre dagars fiske gav alltså ingen lax, fem näbbgäddor, en hink strömming och åtskilliga kilo tång. just nu känns det lite tröstlöst, men det blir nog en ny satsning nästa vår. tills dess får laxtrollingen ligga på hyllan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar