tisdag 6 juli 2010

gös på enskilt frivatten

i mälaren finns några områden med så kallat enskilt frivatten. på det enskilda frivattnet får man trollingfiska med tio spön utan fiskekort, något som jag länge har velat göra. av olika anledningar har det inte blivit av, förrän nu. i lördags packade tony och jag batongskutan med spön, betesboxar och matsäck för ett nattpass på björkfjärden.

vid sjutiden på kvällen hade vi grejerna i sjön, fem spön var, med väl valda gösdräparwobblers. det dröjde inte allt för länge innan det drog till rejält för mig på en blå nils master. tyvärr hann jag inte mer än greppa spöet och känna en tung fisk innan den gick lös. trist, men det händer ganska ofta, framför allt vid långsam trolling med pulkor är det svårt att kroka fisken ordentligt.

en stund senare var det tony's tur. han hade bättre lycka än mig, och snart kunde vi håva in tony's nya personbästa på gös!


fin mälargös på 2,5 kg

nu är ju inte en gös på två och ett halvt någon jättefisk, men då tony's tidigare pb låg på ungefär tre hekto handlar det om en höjning med flera hundra procent. det huvudsakliga målet med fisketuren var just en pb-höjning, och det gick ju alldeles utmärkt.

tyvärr blev det ingen mer gös, men strax efter ett på natten blev det lite smått kaotiskt när kustbevakningen tänkte borda oss. tony's pulklina höll på att stryka med när de närmade sig, men genom att gapa och vifta med armarna lyckades han avstyra det. vi kändes oss färdiga med fisket, så vi plockade ihop för att underlätta för kbv. de hade aldrig tidigare sett någon trolla med mast och pulkor, och de var nyfikna på hur det fungerade. eftersom vi fiskade helt lagligt och verkade nyktra (vilket vi självklart var) fick vi åka vidare utan att ens blåsa i alkometern.

att påstå att frivattensfisket gav mersmak är väl att ta i, men det kommer troligtvis att bli ett försök till lite längre fram i sommar när vattnet blivit varmare. nu var det 17 grader, optimalt ska visst vara mellan 19 och 21. men fram tills dess finns det ju en massa andra roliga fisken att ägna sig åt...

Inga kommentarer: