söndag 1 augusti 2010

trolling i fyra sjöar

det har varit dåligt med blogskrivande den sista tiden. som tur är beror det inte på uteblivet fiskande, utan snarare på att jag har fiskat för mycket för att hinna skriva i blogen... det har inte blivit några superfångster, men en och annan skaplig firre har det kommit upp. vi kör i kronologisk ordning.

när semestern började närma sig slutet var det dags att åka hem till masriket. hälsa på föräldrarna och självklart fiska i de lokala vattnen. tanken var en hel helgs gäddfiske tillsammans med peter, och i bästa fall ett göspass tillsammans med niklas. tyvärr blev peter sjuk, så sjuk att han inte kunde fiska, och det vill inte säga lite. eftersom detta var hans enda lediga helg den här månaden var han inte så lite bitter.

tur då att niklas hade semester och dessutom var fiskesugen. jag åkte hem en dag tidigare än planerat för att komma ut på gösfiske tillsammans med min gamla fiskekamrat i black master. självklart hade jag med mig draglådan fylld med finska träbitar... just i denna sjö har dock inte nils master regerat på samma sätt som i stockholm. tvärtom, niklas valde att döma ut nissarna fullständigt. enligt honom är det endast lappia som gäller, och visst har lappian levererat ett stort antal fina gösar under åren. envis som jag är valde jag ändå att skicka ut fem nils av fem möjliga.

kvällen inleddes lite trögt, men när man minst anar det hände det. smack, fast fisk för mig, och jag hann knappt mer än kroka fisken förrän det högg på ett spö till! dubbelhugg på gös hör inte till vanligheterna, men tyvärr fastnade inte fisk nummer två. fick nummer ett fick dock syna håvmaskorna efter en helt galen fight.


4,6 kg masgös

en stund senare var det dags för mig igen. upp kom en till gös som vägde snudd på exakt lika mycket som den första, båda fick såklart gå tillbaka. strax därefter hade jag ytterligare ett påslag som inte gick fast, sen var det dött. summa summarum två landade fiskar och två missade på nils, inte ett pet på lappia... kan tänkas att niklas måste tänka om?

ett par dagar senare hängde vi på trailern och drog norrut mot mashavet för en heldags gäddtrolling. jag har kört ett par gånger i siljan tillsammans med jonas, utan att ha haft speciellt bra fiske. peter däremot har haft några fantastiska fisketurer, även jonas och niklas har bitvis fiskat bra. men som vanligt när jag är med var det rejält trögt. jag började visserligen bra och drog omgående på en tung fisk. gäddan rusade och levde om, och vi trodde länge att den var riktigt stor. väl inne vid båten insåg vi att vi hade misstagit oss lite.


maskrokodil, 6,6 kg

en vacker fisk i fin kondition, men alldeles för kort för min smak. jakten gick vidare efter de riktiga krokodilerna, men de höll sig på behörigt avstånd. jag fick en gädda till under förmiddagen, sen hände inget på många timmar. vi gjorde misstaget att fiska i en annan del av sjön, och där kan man nog säga att vi kastade bort fem timmar. det blåste halv storm och gick riktigt hård sjö med vågor som slog emot oss från alla håll och kanter. snudd på omöjligt att fiska!

först när vi kom tillbaka till det området där vi började dagens fiske hände det grejer igen. vinden var lite snällare mot oss, och niklas var riktigt het, han fick fyra gäddor i rad under en kort tidsperiod. tyvärr ingen av värdig storlek, och när fisket var som bäst var vi typiskt nog tvungna att avsluta.

därmed var det färdigfiskat i masriket, och jag begav mig åter mot storstan. väl tillbaka kontaktade jag anders, en fiskekompis i båtklubben. han har nyligen bytt motor till en fyrtakt, och det var läge att testfiska nya motorn. vi gav oss ut på hemmavattnet mälaren utan större förväntningar. jag har fiskat mååånga timmar på mälaren utan att få någon ansenlig gös, men det är ju alltid skönt att komma ut på sjön. efter en stunds fiske fick jag lite oväntat hugg av en bättre fisk. först trodde jag på gädda, men allteftersom kändes det mer och mer som en gös. fisken gick och spände ner mot botten, och ville inte alls komma upp till båten. när den till sist kom upp fick vi en trevlig överraskning, det var ingen gädda...


fyrakilos mälargös

en gös på fyra är ingen jättefisk normalt sett, men i mälaren är det en gös av ansenlig storlek. skoj! vi nötte på men kvällen hade inget mer att erbjuda. efter detta har dock drivankare införskaffats, och en spöhållarramp i rostfritt har svetsats, vilket innebär att vi har många trevliga göspass att se fram emot.

jag har även släpat med mig clarence ut på paravanfiske. kvällen inleddes på sämsta tänkbara sätt med att linan helt oförklarligt gick av för clarence, precis vid paravanen. vi letade länge efter betet, utan att hitta det.

en stund senare krokade jag på en sån där otäck grönslemmig sak, som är roliga när man fiskar efter dem, men som bara är en plåga vid gösfisket. när jag skulle kroka av fisken hände det ofattbara, gäddan krängde till och försvann ner i djupet med min älskade nils blåsilver i truten. aaaaaaaaargh! beteslåset hade gått upp, troligtvis hade jag inte stängt det ordentligt, och det misstaget fick jag betala dyrt för.

framåt skymningen bytte jag till en otroligt ful röd färg, och fick genast ett rejält hugg, men fisken gick inte fast. clarence tog fasta på mitt färgval och skickade ut ett rött ytbete. en kort stund senare hade han fast fisk av modell tyngre! den ville absolut inte in till båten och det blev en utdragen fight. han har ett ganska blygsamt pb (4,7) och vi började så smått tro att denna fisk kunde vara större än så... det var den inte, men det var äckligt nära!


4,67 kg på väg att simma hem

trettio gram från tangerat pb... inte så illa, och clarence var såklart nöjd. jag också, jag unnar honom verkligen denna fisk. mindre nöjd blev jag när jag vevade in min röda nisse. hugget tidigare under kvällen hade resulterat i extremt djupa bitmärken, jag har inte sett något i närheten av detta tidigare. tänkbar sjuplus-gös som varit där och tuggat... så typiskt att den inte lyckades få kroken i truten! men den finns kvar där nere nånstans, och när man minst anar det kommer den göra samma misstag en gång till...

1 kommentar:

Bellmyr sa...

Grattis till några riktigt fina gösar.

Jag har en länksamling för fiskebloggar på min hemsida. Länkar er gärna om ni vill. Gå isåfall in på www.ranglers.se och klicka er vidare till bloggkartan och formuläret som finns där.

Skitfiske,
Bellmyr