söndag 25 mars 2012

vinterns sista fiske...

hej bloggen, längesen. det har hänt lite för mycket annat och inspirationen att skriva har saknats, men nu känns det som hög tid att summera vintersäsongen.

för ett par veckor sedan ringde telefonen. det var niklas ramzin, som jag fiskat med några gånger tidigare. han var fiskesugen och är en trevlig snubbe så varför inte? jag lyckades styra upp fiske i ett privat vatten där jag varit några gånger tidigare. sjön är riktigt intressant så det var aldrig någon tvekan om var vi skulle fiska. vi satsade på gädda och valde en stor fin vassvik ett grundflak och djupare vatten utanför. kändes spontant mycket hett!

morgonen inleddes lugnt men framåt niotiden blev det en jävla fart för ramzin. han fick flagg på flagg men ingen fisk kom upp. jag förstår inte riktigt vad karln gjorde för fel... jag hade inte alls samma race, men fick några ströflagg under förmiddagen och landade ett par mindre gäddor. strax före lunch lyckades min otursförföljda kamrat äntligen kroka en fisk, på typ tolfte försöket, och den var inte lika grön som mina...

första gösen!
niklas hade aldrig fått någon gös tidigare, så han blev överlycklig! 2,8 kilo kärlek. detta förklarar kanske också att han haft så många napp som inte gett fisk, gösarna är ju allmänt kinkiga, framför allt när man fiskar med ståltafs och lite för stora mörtar.

det nappade på lite under hela dagen och jag tror att det blev åtta gäddor och två gösar totalt, jag fick också en gös en liten stund efter niklas. största gäddan fick jag, en hyfsaf fisk omkring 6 kg. inget superfiske men det gav ändå lite mersmak. fiskerättsägaren hälsade på en stund och vi fick tillåtelse att fiska även nästkommande helg, om isen skulle hålla.

sagt och gjort, nästa helg var vi tillbaka. vi testade en annan plats och gick in lite mer aktivt för att fiska gös. vi fiskade alltså lite djupare, bottennära, och med lite mindre mörtar. denna dag var det min tur att dominera, jag hade nog lirkat upp fyra gäddor innan ramzin ens fått sin första flagg, och när de väl nappade för honom lyckades han sin vana trogen inte kroka fisken.

när jag fick min femte flagg blev det riktigt intressant. det blev nämligen riktigt tungt i mothugget, och jag hade svårt att pressa upp fisken mot hålet. den drog iväg på långa rusningar, och stångade mot botten på typiskt storgösvis. riktigt spännande! när fisken till sist kom in mot hålet såg vi att det var en fin gös. yes! ingen gigant men en fin fisk. men när jag skulle upp med den tog det stopp, det gick inte att få in huvudet mot hålet. fisken var krokad i magen! ursäkta mig, men hur fan går det till vid ismete? jag fick kavla upp ärmarna och gräva ner hela armen och lyckades till sist få grepp om fisken och häva upp den.

fingösen!

nå, hur lyckas man egentligen kroka en gös i magen vid ismete? jag ser bara två alternativ. 1: fisken har lindat in sig i linan, kroken har släppt ur munnen och krokat om i magen. 2: gösen har blivit misstänksam och spottat mörten. när jag sedan satte in mothugget råkade gösen vara ivägen, och fick kroken i sig... oavsett vilket fick hon simma tillbaka efter ett par snabba bilder. det hade hon naturligtvis fått göra oavsett var kroken hade suttit...

ramzin missade flera fiskar till under dagen och en lätt frustration började infinna sig. till sist fick han dock lön för mödan och bättrade på sitt gös-pb med nästan ett kilo.
gös nummer två!

inne i ett stim? aldrig fått en gös tidigare, nu två på en vecka. jag misstänker att mr ramzin fått lite mersmak, och vi ska nog kunna se till att han får en eller annan gös i mälaren i sommar också.

resten av dagen erbjöd helt ok fiske. jag fick en gös till, modell något mindre, och så kom det upp ytterligare en grön...

96 cm...
den gröna var riktigt tjock, och såg förbannat stor ut genom isen. för tredje gången den här vintern trodde jag att det var dags för en tia, och för tredje gången hade jag fel. den hade konditionen, men inte längden.

vi stannade ända tills det var kolsvart, i förhoppning om gös i mörkret. vi tröttnade ganska snabbt när det inte nappade, och gav upp. när vi plockade ihop tyckte jag att en av mina vippor stod lite för lågt, och när jag lossade linan drog den iväg. klart misstänkt! mothugget bekräftade min misstanke och dagens gös nummer fyra var ett faktum. ramzin fick ingen gös under uppplock, däremot lyckades han med konststycket att slarva bort ett av sina spön i mörkret! jag hjälpte honom att leta, vi försökte sicksacka fram och tillbaka över området där vi fiskat men den mörka(och jävligt otäcka!) isen sög liksom åt sig allt ljus från pannlamporna och vi såg inte ett skit. till sist fick vi ge upp, och åka tillbaka nästa dag. otroligt nog fanns spöt kvar när vi dög upp på förmiddagen, riggat och allt. mörten levde fortfarande och det måste varit en otroligt dålig fläck då inget nappade under hela natten eller ens under morgonrushen!

barnvagn med spöhållare, klart i klass med folkes moped...

nu är alltså ismetesäsongen över. i onsdags invigde jag och jimmy årets spinnfiske i en skärgårdsvik. segt fiske var det, jag fick två romfeta fyrakilos och vi hade några pethugg, men inget spännande att rapportera. nästa helg bär det av till mörrum för premiärfiske, det blir skoj. förutom mig är det som vanligt, göran och tony, roger och stefan. jonas har nog gett upp mörrumsfisket, men han låter med denna bild hälsa att han är pappaledig på deltid från och med april...

Inga kommentarer: